İstifa Eden İşçi Tazminat Alabilir mi? İstifa ederken nelere dikkat etmeliyim? İstifa edersem tüm haklarımı kaybeder miyim? soruları büromuzun sitesine gelen soruların başlarında yer almaktadır. Biz de bununla ilgili işçileri bilgilendirmek için bir makale yazma gereği duyduk. Kısacası istifa eden işçi çoğu halde evet tazminat alabilir.
Kıdem tazminatı işçilerin aynı işveren altında iş akdi ile en az 1 yıl çalıştıkları zaman almaya hak kazandıkları tazminat türüdür. Kıdem tazminatı alma şartları 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde sıralı olarak belirtilmiştir.
Bazı istisnalar dışında, kural olarak istifa ederek iş akdini sonlandıran işçinin kıdem tazminatı hakkı ortadan kalkmaktadır. Ancak işçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen haklı nedenlerle işçi tarafından fesih maddelerinden birini veya bir kaçını ileri sürerek işinden istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilir fakat ihbar tazminatına hak kazamaz.
Haklı neden olmadan istifa etmek isteyen işçinin dikkat etmesi gerek bir husus da ihbar süresidir. 4857 sayılı İş Kanunun 17. maddesi gereği iş akdini sonlandırmak isteyen işçi durumu yazılı olarak ve süresi içinde bildirmek zorundadır. Aksi halde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. İşçi haklı neden olmadan işten ayrılmak isterse, durumu işverene bildirerek ve ihbar süresini bekleyerek işten ayrılabilir.
İlk paragrafta belirtilen genel kuralın dışında işçi haklı sebep göstererek istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkına sahip olabilecektir. Çünkü kanun zaten hali hazırda o haklı sebepler olduğunda haklı nedenle fesih hakkı tanımıştır. Haklı nedenle fesih yapan işçi de kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Bu konuda İş Kanunu’nda belirtilen ve Yargıtay’ın da ilke kararlarında yer alan başlıca sebepler şöyle sıralanabilir.
Hangi İstifa Hallerinde Kıdem Tazminatı Alınabilir?
“İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse ” işçi istifa ederek kıdem tazminatı alabilir. Bu bakımdan, işverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemesi bu konuda önem arz etmemektedir. ( Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/13886 Karar: 2012/19879 Karar Tarihi: 07.06.2012) Bu kararda ücret sözleşmeye uygun verilmez veya zam oranları sözleşmede belirtilen şekillerde yapılmazsa işçiye haklı nedenle istifa hakkının doğabileceği ve tazminatlarını alabileceği belirtilmektedir.
“Ücret dışında ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır.” Bu karar istifa eden işçinin kıdem tazminatını almada büyük önem arz etmektedir. Çünkü çoğu işveren kararda sayılan alacak haklarını tam vermemektedir. Burada uygulamadan bildiğimiz en çok ileri sürülebilecek husus fazla mesai hakkının verilmemesi ve yıllık izinlerin kullandırılmaması durumudur.
“İşçinin SSK primleri gerçek ücretten yatırılmıyorsa (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/13886 Karar: 2012/19879 Karar Tarihi: 07.06.2012) işten istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.” Bu karar da uygulamada en çok karşılaşılan duruma işaret etmiştir. Zira bazı işverenler sigorta primlerini gerçek değer üzerinden yatırmamaktadır. Bazıları ise hiç sigorta girişi yapmamaktadır. Bu nedenlerden dolayı istifa eden işçinin kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Çünkü bu istifa haklı nedenle fesih sayılmaktadır.
“İşçinin sigortası işverence geç ve eksik bildirilmişse” (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/7060 Karar: 2012/24858 Karar Tarihi: 28.06.2012) işçi istifa ederek tazminat alabilir. Bu kararda yukarıdaki kararda bahsettiğimiz husus geçerlidir.
“İşçinin haberi olmadan SGK’ da giriş-çıkış yapılıyorsa“ işçinin istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.
İşçi “1 Mayıs, 23 Nisan,19 Mayıs gibi resmi tatillerde zorlama ile çalıştırılıyorsa ve/veya çalıştırıldığı halde ücreti kendisine ödenmiyorsa” istifa ederek tazminat hakkına sahiptir.
İşçi iş yerinden istifaya zorlanıyor, tazminatsız çıkarılmak isteniyorsa (mobbing) işçinin bu durumu belgelemek kaydı ile istifa ederek tazminat hakkı vardır.
Kadın işçi, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkı vardır.
İşçi, belirli ya da belirsiz iş sözleşmesi ile çalışsın askerlik nedeniyle istifa ederek iş yerinden ayrılırsa tazminat hakkı vardır.
İş yerindeki ağır çalışma şartlarından yani işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı bozulursa (iş kazası, meslek hastalığı vs.) işçi istifa ederek tazminata hak kazanır.
İşçi emeklilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bunun için 08.09.1999 dan önce işe girenler için 15 Yıl ve 3600 Prim gününü doldurmuş olmaları ve SGK dan kıdem tazminatı alabilir yazısını almaları gerekmektedir.
Sayılan sebepler bunlarla sınırlı değildir. İşçinin, iş yerinin, işverenin ya da işin gereği sebepler çoğaltılabilir.
Ancak bununla birlikte uygulamada görülen bazı özel durumlarda da tazminata hak kazanma söz konusu olmaktadır. Bu durumlarda istifa dilekçesinin varlığına rağmen kıdem tazminatı alınabilir. Zira bu durumlarda gerçek bir istifa düşüncesi yoktur. Bu durumlar da özetle şöyledir;
- Şarta bağlı veya zorla istifa ettirilen işçinin varlığı
- İşe girişte boş kağıda attırılan imza
- İstifa dilekçesi alındıktan sonraki bir tarihte işleme konması
- İstifa dilekçesi ile çelişen delil ve beyanların bulunması
- İşçinin dayandığı gerçek sebep ile istifa dilekçesinin karşılaştırılması
Son olarak kıdem tazminatı hakkını kaybetmeden istifa etmek için işçi, haklı gerekçelerini istifa dilekçesinde belirterek yazılı bir şekilde istifasını işverene sunmalı ve sunduğuna dair belgeyi ondan almalıdır. Bu mümkün değilse işverene hangi haklı nedenlerle istifa ettiğine dair kesinlikle bir ihtarname düzenleyerek göndermesi gerekmektedir. Bu istifanın neden olduğunun ispatı açısından önemlidir. Bu işlemleri yaparken ve iş davalarını açarken iş hukuku avukatı vasıtası ile işlemleri yürütmek hak kayıplarının önüne geçmek açısından önemlidir. Sitenin avukata sor bölümünden sorunuzu sorarak bilgi alabilirsiniz. İhtarname yazdırmak için de bize ulaşabilirsiniz.İhtarname yazımı ücreti konusunda da bilgi alabilirsiniz.
Gelen yoğun sorular üzerine işten ayrılma öncesi istifa ederken mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili yazımı yayınladım. Bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Yakın zamanda da haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler yazılı yayınlayacağım. Bu sayede istifa öncesi ve sonrası ne yapacağınızı okuyabileceksiniz. Ancak yinede en önemlisi bu işlemlerinizi yaparken bir avukattan yardım almanızdır.
Haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler yazımı yayınladım. Okuyabilirsiniz.
Bir çok işçi istifa ettiği zaman tüm haklarını kaybettiğini düşünmektedir. Yukarıda da anlatıldığı gibi bir çok durumda işçi tazminatını alabilir. Çünkü aslında o istifa haklı nedenle istifadır. Tazminatlarda zamanaşımı ise 10 yıldır. İşçilerin haklarının farkına varmaları için siz de bu yazıyı aşağıdaki butonlar ile sosyal medya ortamlarında paylaşın.
İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Mıhcı Hukuk Bürosu
Düzenleme 1: Yazı yayınlandıktan 2 gün içinde 600 ün üzerinde paylaşım aldı. Duyarlılık için teşekkürler.
Düzenleme 2: Sayfa aşağısında onlarca yorum ve cevap oldu. Mutlaka sizin sorunuzla alakalı bir soru cevap durumu mümkündür. Bu bakımdan yorumları okumanızı rica ediyorum. Dava açmak için bize ulaşabilirsiniz veya sorunuz için sağ alttaki kutucuktan ulaşabilirsiniz.
300 Comments
Kadir Özcan
7 Ocak 2016
Avukat bey işveren fazla mesai ücretimi ödemiyor. Haftada 55 saat çalışıyoruz. Baştada 55 saat olarak anlaşmıştık ama okuduğum kadarı ile 45 saati geçen saatler fazla mesai sayılıyor. 4 yıldır çalışıyorum çokça fazla mesai alacağım birikti. Bu nedenden dolayı istifa edip dava açabilir miyim?
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
Doğrudur. Sözleşmede 55 saat olarak anlaşılsa dahi 45 saati geçen çalışmalar fazla mesai sayılır ve yukarıdaki makalede verdiğim Yargıtaya göre fazla mesai ücreti ödenmeyen işçi haklı nedenle feshederek kıdem tazminatını ve fazla mesai ücretini varsa diğer haklarını alabilir.
Dndl
7 Ocak 2016
Sayın avukat bey mayis 21inde 15yil doluyor lakin ara ara yaklaşık 1sene raporlu geçti isimden ayrılmak istiyorum tazminat ve diğer haklarimi alabilirmiyim yaklaşık 5000e yakın gün var saygilar
Av. Mustafa Mıhcı
9 Ocak 2016
Önemli olan 15 yılın dolması raporlu günler sadece tazminatın hesaplanması noktasında bir miktar düşürebilir. Bu hesaplama biçmi çok teknik bir konudur. İlk işe giriş tarihiniz 08.09.1999 dan önce olması gerekir.İstifa etmeden önce SGK ya gidip durumu anlatırsanız, size zaten kıdem tazminatına hak kazanabilir diye bir belge veriyorlar. Bu belge ile istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanma mümkündür.
Mahmut Yılmaz
7 Ocak 2016
Bingöl de şantiyede çalışırken terör saldırısı oldu. Ben de istifa ettim. Tazminat alabilir miyim? 1 yıldan fazla çalıştım.
Av. Mustafa Mıhcı
11 Ocak 2016
Bu konu ilgili bir Yargıtay kararı görmedim ama hayat tehlikesi olması açısından haklı bir istifa olup kıdem tazminatı alabileceğini düşünüyorum.
Murat
7 Ocak 2016
Mustafa Bey,
45 saatin içinde öğlen yemeği yer alıyormu. sabah 08:00 akşam 18:00 arası çalışan biri 45 saatmi 55 saatmi çalışmış olur.
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
Öğle dinlenmeleri çalışma saatinden sayılmaz. Sizin örneğinizdeki gibi 08.00-18.00 arası haftada 5 gün çalışıyor ve öğle arası 1 saat ise haftada 45 saat yapar ve normaldir. Öğle arası 1 saatten kısa ise veya haftada 6 gün çalışıyorsanız bu şartlarda 45 saati geçer fazla mesai sayılır.
kenan
7 Ocak 2016
Merhaba ben 15 yılını ve sigorta Günlerimi doldurdum. Fakat 2011 yılında maaşıma haciz geldi ve hala kesilmekte. Sorum şu tazminat alabilirmiyim. Borç 97 000 tl idi abime kefil oldum odemeyince bana kaldı. Teşekkürler
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
15 yıl ve 3600 gün prim süresini doldurduysanız, istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Kıdem tazminatı verilmez ise iş mahkemesinde dava yoluna gidebilirsiniz. Borç ile kıdem tazminatı almanın bir ilgisi yok ancak hak kazanılan kıdem tazminatı, borç ödemeye gidebilir.
ismail isci
7 Ocak 2016
avukat bey ben birbucuk sene sitede kapicilik yaptım işveren hiçbir yakitimi odemedi bende istifa ettim tazminat hakkım varmi
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
Sözleşmenizde yakacak yardımı yapılacağı yazıyorsa “Ücret dışında ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır. (Yargıtay 9. HD. 16.7.2008 gün 2007/22062 E, 2008/16398 K.)” Yargıtay kararı gereği istifa edip tazminat alma hakkınız vardır.
Barış DUMAN
7 Ocak 2016
05.02.2014 tarihinde başladığım işimden 31.03.2015 tarihinde mesai bitimi itibariyle 13.03.2015 de sozlesmemi fes ediyorum diye dilekçe ile bildirdim.
Dilekçede 4857 sayılı kanundaki 24. Maddenin 1/a bendine ve isyerindeki is güvenliği yetersizliğin den ve çalışma ortamının duzensizliginden dolayi iş sözleşmeli fes ediyorum. Çalıştığım süre zarfinda ki tüm hakedislerimi ( maas ikramiye kullanilmamis izin parasi ile kıdem tazminatimi ) maaş hesabima yatırılması diye belirttim.
Bu belirttiğim konuda kıdem tazminatı alabilirmiydim
İlginize teşekkürler
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
iş güvenliği ve sağlık sebeplerinden dolayı fesih yapılmışsa ispat yükü sizin tarafınızda olacaktır. İşten dolayı sağlığınızın bozulduğunu bir doktor raporu ile tespit edilmesi gerekir. Yada diğer bahsettiğiniz iş güvenliği yetersizliğinin tespiti gerekecektir. Ancak maaşınız verilmemişse zaten bu haklı nedenle fesih sebebidir. Buna dayanarak tazminat istenir. Diğer izin ve ikramiye vs. alacaklar da talep edilebilir.
ebru
7 Ocak 2016
1999 girişliyim hastanede temizlik personeli olarak çalışmaktayım ,4300 gibi günüm oldu. ayrıca maliye son sınıf son dönem öğrencisiyim. şubatta okulum bitiyor.2. üniversiteden mezun olacam maaşım ve pozisyonumu hastane yükseltmiyor ayrıca sözleşmelerdede 2 yıllık yüksekokulu mezun göstermedikleri için 13 yıldır tem. personelliği yapıyorum mobbing de uygulandı sırf sınav öncesi rapor kullandım diye yerim değişti başka bir iş bulursam istifa hakkım varmı
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
İlk işe giriş bildirim zamanınız 08.09.1999 tarihinden önce ise ve 15 yıl ve 3600 prim gün sayısını doldurmuşsanız zaten başka bir şeye gerek kalmadan bu nedenle istifa edip kıdem tazminatını alabilirsiniz. Yargıtayın yeni kararına göre de 15 yıl 3600 gün den istifa edip hemen başkaca bir yerde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Av. Mustafa Mıhcı
7 Ocak 2016
2007 yılından bu yana neden başvurmadınız hiç? 9 yıl sonra tanık bulmak yada durumun ispatı neredeyse imkansız. Biraz daha bekleseniz 10 yıllık zamanaşımına uğrayacak.
gökhan
8 Ocak 2016
Değerli avukat mustafa hocam ben gökhan yurt dışında bir şirkette çalısıyorum inşaat ıscısı elektrik olarak bız işkur sözleşmeli geldik buraya ve 10 saat üzerinde calışıyoruz sabah 7 aksam 6 ve 6 dan 9 a kadar mesaiye kalıyoruz ve bize günlük 2.5 saat mesai yazılıyor bunun gibi haklarımızı alabilir miyiz ve işkurda günlük 8 saatten sonrası mesai değil midir bu konuda yardımcı olurmusunuz
Av. Mustafa Mıhcı
9 Ocak 2016
Merhaba, haftalık olarak çalışma saatinizi hesaplayın haftalık 45 saati geçiyorsa o kadar saat için fazla mesai ücreti almanız lazım gelir. Bildiğiniz gibi fazla mesai ücreti de normal saatlik ücretinizin 1,5 katıdır. Haftalık olarak hesaplarsanız daha doğru sonuç verir. Fazla mesai ücreti verilmiyorsa istifa ederek de tazminat alabilirsiniz.
iftar
8 Ocak 2016
merhaba avukat bey ben 3.5 yıl kurumsal bi giyim mağazasında çalıştım iş yerinde kişisel bazı anlaşmazlıklar ve mobbing uygulamalarına daha fazla dayanamadım ve istifa ettim 2015 kasım ayında. istifamda zaten iş yerimde herkese yazdırılan sıradan bir istifaydı bu üç buçuk yılıma tazminat alabilir miydim?
Av. Mustafa Mıhcı
9 Ocak 2016
İstifa nedenlerini açık yazmadığınız için yorum yapamıyorum ancak haklı nedenler varsa istifa edip tazminat alabilirsiniz.
Gökhan
8 Ocak 2016
Merhaba,
Benim eşim 1 yıldan fazla bie işyerinde çalıştı ancak 8 ay sigorta yapmışlar. O dönemle ilgili vekalet verilmiş çalıştığının ispatı olarak noterden çıkartılabilir sanırım. Doğuma 4 ay kala nasıl olsa çıkacak diye baskı ile istifa dilekçesi imzalatmışlar. O nedenle doğum parası da tazminatta alamadık. O dönemde lanet olsun dedik bıraktık yukarda yazınızı okuyunca 10 yıl süre olduğunu gördüm bu olayda 2 yıl önce oldu bununla ilgili bişeyler yapılabilir mi? Tazminat ve doğum desteği ile ilgili
Av. Mustafa Mıhcı
11 Ocak 2016
Zorla istifa ettirilen işçi kıdem ve ihbar tazminatı alabilir mi? yazısını henüz girdim onu okuyabilirsiniz. Ayrıca hamilelikten dolayı işten çıkarma olmuşsa işverenin eşit davranma borcu yazısını okuyabilirsiniz.
ormanci
8 Ocak 2016
Orman işletme müdürlüğünde hersene 179 gün çalışıyorum.bizimde tazminat alma hakkımız varmi
Av. Mustafa Mıhcı
9 Ocak 2016
Mevsimlik işlerde kıdem, her yıl çalışılan veya çalışılmış sayılan süreler toplanarak hesaplanır. İki mevsim arası sözleşmenin askıda kaldığı dönem kıdem hesabına katılmaz. Bu şekilde çalışılan günlerin hesaplanması sonucu 1 yılı geçiyorsa tazminat hakkınız vardır.
harun tüfe
8 Ocak 2016
merhabalar ben bir şirkette 800%1 hisse ile ortak olarak çalıştım şirket bana ortaklığım gereğincede bağ-kur yaptı.ama ben bu şirkette bir işçiden daha fazla çalıştım hem fazla mesai yaparak. Beş yıl ortak olduğum bu firmada bayram ve hafta sonu haricinde hiç bir şekilde izin kullanamadım hiç bir zaman bir işçiden farksız olmaksızın sürekli çalıştım.böyle bir ortaklığın sebebi de şu idi bundan 5 yıl önce tek kişilik şirket olmuyordu onun için şirket sahipleri benim dürüst olmamı fırsat bilerek böyle bir üç kağıta düşürdüler işi bıraktığım zaman içerde kalan aylık alacağımı ve hiç bir şekilde hak talep edemedim bunu nasıl alabilirim aslında para koparma derdinde değilim sadece bu şirketin bana yaptığı kötülüğü nasıl onlardan cıkartırım onu düşünüyorum bana bu şekilde yardımcı olabilecek bir avukat arkadaştan fikir konusunda yardım istiyorum ekonomik acıdan bu tür işlere para harcayamıyorum firmadan eğer bir para alabilme imkanımda varsa bana bu konuda kim destek olursa para onun olsun istiyorum benim canım çok yandı 5 yıl boşa çalıştım karın tokluğuna 🙁
Av. Mustafa Mıhcı
10 Ocak 2016
Burada yapılacak bir şey yok gibi görünüyor.
Gizem
8 Ocak 2016
Sayin mustafa bey
Ben işverenim yanımda çalışan işçi maaşını aldıktan bir gün sonra ben işi bırakıyorum diyip tazminat ve ihbar talep etti bende vermedim mahkemelik olduk mahkemesi görüldü benim şahitlerim ve karşı tarafın şahitleri benim aleyhinde iyi bir şekilde yorum yaptılar dava bilir kişiye gitti ve bende şimdi sonucu bekliyorum sizce sonuç ne olur cevap yazarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Av. Mustafa Mıhcı
9 Ocak 2016
Merhaba, dosyayı görmeden net bir şey söylemek mümkün değil ancak, kanunda öngörülen veya bu makalede sayılan haklı nedenler olmadan istifa etmiş ise tazminat alamaz. Ancak şöyle bir durum var ki işçi 2 tanıkla bir çok durumu ispat edebilmektedir. Yani tanıklar sizin aleyhinizde tanıklık yapmış ise işçi yüksek ihtimalle davayı kazanacaktır. İş davalarında işçilerin kazanma ihtimali yüzde 90 civarındadır. Bu durumu işveren lehine çevirmek için hukuki danışmanlık almanız gerekmektedir.
fuat
9 Ocak 2016
Peki resmi tatillerde calıştılıp mesai ödemediğini ispat etmemiz gerekli mi herkes işinden korkup şahitlik etmek istemiyor. Fazla maaş aldığımız halde sigortalarımızda asgari ücretten yatıyor.
Av. Mustafa Mıhcı
9 Ocak 2016
Yılık izinlerin verildiğinin ispatı işveren de olmasına rağmen fazla mesai gibi resmi tatillerde de çalıştırılıp ücretin verilmediğinin ispat yükü işçidedir. İşten çıkanları da tanık gösterebilirsiniz. 2 tanıkla hem onu hemde maaşların tam miktarını ispat edebilirsiniz. Sigortada düşük olmasının önemi yok 2 tanıkla her şey ispatlanabilir.
Hasan ilyas
9 Ocak 2016
Merhaba. Ben 5 yıldızlı bir otelde güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Güvenlik zafiyeti hakkında tarafıma yazılan bir tutanak gerekçesi ile performans notumu düşürerek, tarafıma diğer çalışma arkadaşlarımdan daha düşük maaş verilmektedir. Bu yaptırım yasalmıdır? Eşitlilik ilkesine karşı bir durum değil midir? Bu konu tazminatımı alarak işten ayrılmam için haklı bir neden midir?
Av. Mustafa Mıhcı
10 Ocak 2016
Tutanak haksız olarak tutulmuş ve düşük maaş verilmesinin bu kapsamda işverenin eşit davranma borcuna aykırı davrandığını düşünüyorsan o linkin üzerini tıklayarak okuyabilirsin. 4 aya kadar eşit işlem borcuna aykırılıktan tazminat çıkabilir.
kenan
9 Ocak 2016
Avukat bey merhaba, işyerimde 01.04.2014 tarihinden bugüne çalışmaktayım.Süreç içerisinde danışman olarak başladığım işime kıdem alarak ve kıdeme bağlı olarak 50 tl brüt zam alarak devam ediyorum.Danışman arkadaşlar için 1350 brüt benim için 1400 brüt artı prim olarak çalışıyorduk.İlk işe girerken imzaladığımız sözleşmede primlerimizin 3 yıl boyunca düzenli ödeneceği söylenmesine rağmen süreç içerisinde bu primlere koşullar getirdiler ve birkaç ay bu primleri hiç alamadık.Ocak ayı itibariylede hem normal danışmanların hemde benim gibi kıdemli danışmanların maaşını 1648 tl brüt olarak aynı rakam belirlediler.Primlerimizi ise geçmişten gelenler dahil olarak kota tutarsa tamamını tutmazsa yarısını verecekler fakat benim kotam normal danışman arkadaşlardan %30 fazla ve burada ciddi sorun kotanın tutmaması.Bu şarlar altında istifa etmem durumunda kıdem tazminatı alabilir miyim?İstifa etmem durumunda nasıl bir yol izlemeliyim.Saygılarımla.
Av. Mustafa Mıhcı
10 Ocak 2016
Primi ödenmeyen işçinin haklı nedenle fesih imkanı vardır istifa edip kıdem tazminatını alabilir. Aynı zamanda çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapılan işçi yine haklı nedenle istifa ederek tazminat alabilir. Yazıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Ayrıca işveren eşit davranmıyorsa işverenin ayrımcılık yasağına aykırı davranmasından dolayı 4 aylık tazminat çıkar. Linke tıklayarak okuyun. Bu makalenin sonunda da izlenmesi gereken yolu açıklamıştım.
hasan dgn
11 Ocak 2016
Merhaba avukat bey ben çalistigim iş yerinde 15 gun once ayrildim istifa dilekceme nedenini yazmadim ama iş verene sözlü olarak söyledim burasi benim sigortami maaş üzerinden yatirmiyordu resmi tatilleri calişiyordum fazla mesai almiyorduk ne yapmaliyim
Av. Mustafa Mıhcı
11 Ocak 2016
Bu şartlar altında dava açarak kıdem tazminatını, resmi tatil alacaklarını ve fazla mesai ücretini alabilirsiniz.
mumin
15 Ocak 2016
Merhaba avukat bey ben ve benim gibi iki arkadasima isyeri istifa kagidi imzalatti baska bi sirketten devam edecek dedi sigortasi o baska sirkette ayni kisiye ait 3 ay sigortamiza ara verip tekrar bahsettigi sirketten ssk yatirmaya basladilar sikayet edebilirmiyiz etsek tazminatimizi alabilirmiyiz tesekkurler
Av. Mustafa Mıhcı
17 Ocak 2016
Tanıkla durumu ispat ettiğiniz takdirde iş mahkemesinde dava açarak tazminatınızı alabilirsiniz. İlgili kurumlara da şikayet edebilirsiniz. Ancak tazminat almak için mutlaka iş mahkemesine başvurmanız gereklidir.
Barış
23 Ocak 2016
Merhaba avukat bey, ben şu an çalıştığım iş yerinden ayrılıp başka bir işe geçiş yapmak istiyorum. 20 aydır burada çalışıyorum ve buradaki işimden memnun değilim. Haftada 2 gün 12 saat çalışıyorum ve fazla mesaimin bir kısmı bordroma yansırken bir kısmını elden veriyorlar. İşi bırakmak istediğimi söylediğim de, yasal olarak 6 hafta beni ellerinde tutma hakkına sahip olduklarını söylediler bana. Ben o kadar beklemek istemiyorum. Şu an herhangi bir yazılı evrak imzalamadım sadece sözlü olarak belirttim iş yerime işi bırakacağımı. İş sözleşmemi fazla mesaimin bir kısmının elden verildiğini gerekçe gösterip feshedebilir miyim ve kıdem tazminatı mı alabilir miyim? Normalde tazminat alma gibi bir düşüncem dahi yoktu ama bana bu şekildeki yaklaşımları benim keyfimi kaçırdı. Bir de anlaştığım işin durumunu da zora soktu.
Av. Mustafa Mıhcı
23 Ocak 2016
Bu şekilde bir uygulama yapıyorlar ise SGK da maaşını düşük gösteriyorlar demektir. İşçinin SGK primleri gerçek ücretten yatırılmıyorsa Yargıtay kararlarına göre istifa ederek kıdem tazminatı alabilirsiniz. Haklı nedenle istifa ettiğiniz için de süre beklemek veya ihbar tazminatı ödemek zorunda değilsiniz.
Barış
23 Ocak 2016
Yanıtınız için teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
24 Ocak 2016
Rica ederim. Unutmayın fazla mesainin bir kısmının elden verildiğinin ispat yükü sizin tarafınızda olacak. İspat konusunda sıkıntı olmaz ise İş Kanunu 24/2 ye dayanarak haklı nedenle fesih yapabilirsiniz.
Barış
24 Ocak 2016
Yanımda çalışan arkadaşların şahitlik yapacağını düşünüyorum. Yani bana böyle bir güvence veriyorlar ama ben genede mesai dağıtıldığı güne kadar bekleyip resim çekeceğim. Mesailer dağıtılırken çekilmiş bir resim yeterli olur sanırım.
Av. Mustafa Mıhcı
24 Ocak 2016
Birbirini ve sizi doğrulayan 2 tanık yeterli olacaktır.
Barış
26 Ocak 2016
Peki şubat ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla kendi isteğimle istifa ettiğim zamanda ihbar süremi tamamlarsam kıdem tazminatımı alabileceğimi duydum. Bu doğru mudur peki?
Av. Mustafa Mıhcı
26 Ocak 2016
ihbar süresini tamamlama ile kıdem tazminatının bir ilgisi yok. Kıdem tazminatına hak kazanılacak haller 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlenmiştir.
Mustafa S. Türkoğlu
9 Şubat 2016
merhabalar. 8 yıldır sektörün öncü bir perakende firmasında çalışıyorum.Gecen yıl terfi alarak yöneticilik pozisyonuna gectim. Mevcut sözleşmem ( primler ve görev tazminatı ) eklenerek aynı şekilde devam ediyor.Ayrıca sendikaya bağlıyız. haftalık çalışma süremiz 45 saat. Fakat ; terfi aldıktan mağaza müdürümün haftalık izinli günleri , eğitim günleri ve yıllık izin kullandığı günlerde sabah 7 akşam 9 şeklinde bazen 15 gün üst üste çalışmak durumunda kalıyorum.Resmi tatiller dışında fazla mesai ücreti de kesinlikle bodroya yansıtılmıyor. Bunu bölge müdürü de sendika yönetimi de üst yönetim de biliyor ve kimse sesini çıkartmıyor. Sesini çıkaranlara da Mobbing uygulanıyor, bölgesi değiştiriliyor bir şekilde istifaya zorlanıyor. Mevcut durumla ile ilgili yüz yüze irtiabata gecerek danışmanlık hizmeti ve desteğinizi rica ederim.
Av. Mustafa Mıhcı
9 Şubat 2016
Tabi. Sitemizdeki numaradan bize gün içinde ulaşabilirsiniz.
Hakan
9 Şubat 2016
Merhaba avukat bey sigorta başlangıcım 11.09.1999 sigorta primim 4200 1999.2001 bi şirkette çalıştım 2004 yeni bi iş yerine girdim ve hala çalışıyorum istifa ettigim zaman tazminat alabilirmiyim
Av. Mustafa Mıhcı
9 Şubat 2016
İlk sigorta girişinin 8.9.1999 dan önce olması gereklidir. Bir kaç günle kaçmış görünüyor. Konu ile ilgili emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı yazısının üzerine tıklayarak bilgi alabilirsin.
Hakkını arayan işçi
9 Şubat 2016
Slm Mustafa bey
Özel bir şirkette 20 aydir çalışan personelim askerliğimi yapmadım şimdi ise uzman er olarak askere gideceğim ama müdürüm iş değişikliği olur diye tazminat vermek istemiyor tazminat alma hakkım var mi yada nasıl alabilirim ???
Av. Mustafa Mıhcı
9 Şubat 2016
Askerlik hizmeti nedeniyle istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir. Askeriyeden alacağınız askerlik sevk kağıdınız ile birlikte kıdem tazminatını talep ettiğinize dair ihtarname düzenleyerek işverene göndermelisiniz. Kıdem tazminatını ödememesi durumunda iş mahkemesinde dava açmalısınız. Ücreti mukabilinde ihtarnamenizi yazmamız söz konusu olabilir. İletişim kısmında bize ulaşabilirsiniz.
Turan Atak
10 Şubat 2016
Avukat bey ben 28 08 2015 Tarihinde işe başladım 09 02 2016 tarihinde istifamı verdim istifa dilekçemde zam yapılmadığından dolayı yıl sonunda zam yapılacak denildi. yapılmadı emekli olduğum için SGK primlerim çok düşük gösteriliyor. ve her gün 10 saat çalıştırılıyoruz mesai verilmiyor her ayın sonunda boş kağıt imzalatılıyor çok haksızlıklara maruz kalıyoruz maaşım 1800 tl. ama 200tl gösteriliyor. SGK primim 207 tl gösteriliyor. Maaşlar elden veriliyor. Tazminat alma şansım varmı acaba
Av. Mustafa Mıhcı
10 Şubat 2016
1 yılı doldurmadan istifa ettiğiniz için haklı nedenle bile olsa kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Ancak her gün 10 saat çalıştırıldığınız için haftalık 45 saati geçiyorsa fazla mesai hakkınız var. Düşük maaş göstermeleri önemli değil bu konu tanıkla ispat edilebilir.
Tuncay kayık
10 Şubat 2016
2010 nisan ayından beri bir tekstil firmasında çalışıyorum asgari ücret 1300 tl olduğu için vermek istemiyorlar istifa etsem tazminat alabilirmiyim maaşı 1000 tl 300 tl sini geri istiyorlar benim ne yapmam gerekli bana bilgi verin
Av. Mustafa Mıhcı
10 Şubat 2016
Asgari ücretin altında ücret vermeleri durumunda istifa edip kıdem tazminatı alma hakkınız vardır.
kıymet kayık
12 Şubat 2016
Maaş bodrosunda 1300 yazıyor bize imza artırıyor ama bankaya 1050yatırmışlar işten ayrilsam tazminat alirmiyım ne yapmam lazım maaş bodrosuna imza atsam sorun olurmu ona göre avukata gideceğim yarın imza günü ne yapmalıyım acele cevap yazarmisın
Av. Mustafa Mıhcı
12 Şubat 2016
Asgari ücretin altında maaş veriyorlarsa istifa edip kıdem tazminatı alma hakkınız var. Tabi en az 1 sene çalışmış olmanız şartı var zaten onu biliyorsunuzdur.
Nergis
14 Şubat 2016
Merhaba Mustafa Bey;
Ben 08.10.2009 tarihinden itibaren kurumsal bir şirkette mağaza personeli olarak çalışmaktayım.3 yıldır da müdür yardımcısı olarak çalışıyorum.Haftada 1 gün 13 saat çalışıyorum (müdür izinli olduğu için).son çalıştığım mağazada 3 aydır ve 9 saat çalışıyorum(bunun yarım saati yemek saati olarak kullandırılıyor).Müdür benimle çalışmak istemediği için mağazamı değiştirmek istiyorlar ve mobing uygulanıyor.İşin ağırlığından dolayı kollarımda kas sıkışması var.iş yerine işten ayrılacağımı söyledim ama henüz istifa yazmadım bu nedenleri istifa dilekçemde yazıp tazminat alabilir miyim.teşekkür ederim.Saygılar.
Av. Mustafa Mıhcı
16 Şubat 2016
fazla mesainin verilmemesi haklı fesih sebebidir. istifa etseniz de haklı fesih sayılır. kıdem tazminatı alırsınız. işten çıktıktan sonra hemen işverene bir ihtarname keşide edin.
Kürşad
23 Şubat 2016
Merhaba Mustafa Bey,
Özel bir şirkette 27 aydır çalışmaktayım. Maaşım bankaya 1150 – 1450 arasında yatıyor ve yaklaşık bu ücretler kadar da elden para alıyorum. Firma proje bazlı çalışan bir firma. Projenin bitiminden önce istifa ederek ayrılmak istiyorum. Elden verilen maaşı ve maaşın ödenmesindeki 5-10 günlük gecikmeleri gerekçe göstererek tazminatımı alabilir miyim? İhbar çekmeme gerek var mı? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Av. Mustafa Mıhcı
26 Şubat 2016
Maaşların bir kısmını bankadan yatırmak suretiyle SGK da primleriniz düşükten yatırılıyorsa, haklı nedenle istifa edip kıdem tazminatı için dava açabilirsiniz. istifa için sebepleri belirtip ihtar çekmeniz gerekir. İhtar yazımı için bize başvurabilirsiniz. 5 10 günlük maaş gecikmesi haklı neden olmaz en az 20 günlük gecikme olması gerekir.
Ali Osman
23 Şubat 2016
Merhabalar Mustafa Bey.Ben Kayseride Özel sektörde 01.02.2011 tarihinden 12.01.2016 tarihine kadar çalıştım.657 ye tabi devlet memurluğuna geçtim ve beni çıkarmak istemediler biz çıkarmıyoz çıkarsan çık dediler bende mecburiyetten boş kağıda ( Devlet memurluğuna geçtiğimden dolayı işyerinin hiçbir baskısı altında kalmadan istifa ediyorum yazdım) mecburdum 12 ocak çıkış 13 ocak sgk ya bildirme 14 ocak 4C ye katılış tarihi bana yardımcı olursanız sevinirim alabilirmiyim.Yoksa dava yargıtayamı gider.
Av. Mustafa Mıhcı
23 Şubat 2016
burada net olarak kendi isteğiniz ile ayrılmışsınız. kıdem tazminatı alamazsınız ancak varsa fazla mesai gibi diğer alacaklar talep edilebilir.
Orhan
18 Nisan 2016
Merhaba
Ben 14 yildir ayni firmada yonetici pozisyonunda calismaktayim.Maas durumu yaptigim ise gore tatmin edici olmadigi icin isten tazminatimi alip ayrilmak istiyorum.Bu nedenle sirket el degistirmesi buna neden olabilirmi tazminatimi alabilirmiyim.
Av. Mustafa Mıhcı
18 Nisan 2016
Orhan Bey, iş sözleşmesinde zam oranı yazmıyor ise maaş zammı yapılmaması haklı nedenle fesih imkanı vermez. Aynı şekilde şirketin el değiştirmesi de işçiye istifa edip kıdem tazminatı alma imkanı vermez. Yazıda belirtilen diğer sebepler varsa böyle bir imkan söz konusu olabilir.
Bayram ULUĞ
20 Nisan 2016
Merhabalar Avukat Bey,
İşyerinde patronun kardeşiyle tartıştım. oda bizim gibi işçi. Herhangi bir ortaklığı yok. Yetkililer işe gelmeden çıktım. Yaklaşık 4 senedir çalışıyordum.Tazminatımı alabilirmiyim. Saygılar
Av. Mustafa Mıhcı
20 Nisan 2016
Anlattığınız kadarı ile tazminat almanız mümkün görünmüyor.
Mesut
26 Nisan 2016
Merhaba 3 yil çalıştığım isyerinde bir bayan personel tarafndan bir süre duygusal yakinlik içerikli mesajlar aldım ancak herhangi bir yakinlasma durumumuz olmadi ilerleyen zamanda ayni bayan bana onu rahatsiz ettigim seklinde bir iftira atti. yöneticilerime gönderdigi mesajlari göstererek yalan söyledigini anlatmaya calıştm ancak sen istifa et yoksa 2 sahit bulur seni rezil eder, ben senin böyle birsey yapmadiğina inaniyorum ancak istifa etmen firsatini yakaladim bu firsati kacirmam gerekirse avukata yazi yazdirir ben isten attirirm ailenede rezil olursun en iyisi kendin istifa et seklinde tehtit ve baski ile istifa ettirdiler hakkimi arayabilirmiyim. ? İyi calismalar
Av. Mustafa Mıhcı
5 Mayıs 2016
Burada ispat önemli olan. Eğer tanıkla ispat edebilirse, tazminatsız iş akdiniz feshedilebilir. Ancak sizin de ispat hakkınız var burada biraz hakimin takdir yetkisine girer diye düşünüyorum. Kimin tanıklarını inandırıcı bulursa onun yönünde karar verir kanaatindeyim.
Tuğba Seyatoğlu
4 Mayıs 2016
Merhaba , avukat bey ben yaklaşık 10 ay önce evlendim ve işten ayrılmak istiyorum.nasıl bir yol izlemem gerekiyor bilgi verirseniz çok memnun olurum.şimdiden teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
4 Mayıs 2016
https://www.mihcihukuk.com/evlilik-nedeniyle-istifa-ederek-kidem-tazminati-alinir-mi.html/ bu yazıyı okuyarak cevap bulabilirsiniz.
Anonim
13 Mayıs 2016
Merhaba,
Siyasi bir kamu kurumunda taşeron olarak Mühendis vasfı ile 2 yılı aşkındır çalışıyorum. Her yıl başında sigortamda gir çık yapıldı. İstifa ettiğim takdirde kıdem tazminatı hakkım var mıdır?
Teşekkürler
Av. Mustafa Mıhcı
13 Mayıs 2016
Vardır. SGK giriş çıkışı yapılıyorsa istifa edip kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. İstifa ederken istifa usulüne dikkat edin. Dava açarken 2 tanık bulmalısınız.
sercan batuk
15 Mayıs 2016
merhaba avukat bey
benım sorum şu , 4 yıl çalılştıgım işyerinden verilen sözlerin tutulmaması bayramlarda özel günlerde resmi tatillerde çalışmamızın ıstenmesi ama herhangi bir extra ücret ödememeleri yüzünden istifa ettim istifa dilekçemi verdim bana birde İHBARNAME verdiler imzalamam için bütün haklarımı aldım diye ama ben imzalamadım bu şekilde tazminat alma şansım varmıdır dava açsam yada en kolay yol nedir
teşekkürler
Av. Mustafa Mıhcı
15 Mayıs 2016
resmi tatil, bayram günlerinde çalıştırılıyor ve ücreti ödenmiyorsa işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirsiniz. İbranameye imza atmadığınız iyi olmuş ama imzalasanız dahi bunun geçerlilik koşulları var. ibraname imzalayan işçi tazminat alabilir mi yazımı okuyabilirsiniz. İstifa ederken istifa usulüne dikkat edin. Bu konuda istifa etmeden önce bir avukata danışsanız daha iyi olurdu. 2 tanık bulabilirseniz, tazminatınızı ve diğer haklarınızı alma ihtimaliniz yüksek görünüyor anlattığınız kadarı ile.
Mahmut Özgener
23 Mayıs 2016
Merhaba avukat bey ben 3 yıldır özel bi şirkette çalışıyorum başımızda bulunan şef sürekli yanıma geldiğinde kendine is bak gibi vs cümleler kullanıyor psikolojik baskı uyguluyor sizce istifa etsem haklarımı alabilirmiyim Teşekkürler bana bi yol gosterirseniz sevinirim
HAKAN
25 Mayıs 2016
AVUKAT BEY: YAKLAŞIK 18 AY BİR YERDE ÇALIŞTIM VERİLEN SÖZLERİN TUTULMAMASI /RESMİ VE DİNİ BAYRAMLAR VE MAAŞA ZAM YAPCAZ DEYİPTE YAPMAMALARI) GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILDIM İŞÇİ MAHKEMESİNE GİTTİM DİLEKÇEMİ VERDİM AMA HUKUKİ SÜRECE BAŞLAMADIM DAVA AÇABİLME SÜRESİ NE KADAR VE HAKLARIMI ALABİLİRMİYİM İŞTEN 30 KASIM 2015 DE AYRILDIM İŞE BAŞLAMA TARİHİM İSE 03,04,2014 BU KONUDA BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ
KOLAY GELSİN
Av. Mustafa Mıhcı
1 Haziran 2016
Dava açma aşamasında mutlaka iş hukuku alanında çalışan bir avukat ile süreci yürütün. Hak kaybına uğramayın. Bizimle çalışmak istiyorsanız iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.
Burak
25 Mayıs 2016
Merhaba;
Kurumsal bir perakende şirketinde 3 yili doldurdum yılbaşı bayram resmi tatiller vs günlerde calisiyorum her yıl bası çalışmak istiyorum diye imza attırıyorlar ucret veriliyor fakat izin istiyorum ve kullanamiyorum.Tazminat alabilir miyim Tesekkurler .
Emel
26 Mayıs 2016
Ben bi kurumda 2.5 senedir kimsesiz cocuklara bakiyorum is sartlari ve sorumluluklarimiz cok fazla agir cocuklarin ozel durumlari vs. Bnde artik piskolojik olarak gerginlik sinirlilik yapti evde esime cocugima karsi bile gerginim tukenmisluk sendromuna girdim sayilir ruh sagligimin gitgide bozuldugunu dusunuyorum ama calismayada ihtiyacim var istifa etsem tazminat alabilirmiyim
samet can
28 Mayıs 2016
Merhaba, ben koton magaza sektöründe çalışmaktayım ve 10 hazıranda yıllık iznim dolucak ama dolmadan çıkarma peşine giren yöneticiler var ve zor iş vererek benı sıkmaya bunaltmaya çalışmaktalar bir nevze istifaya zorluyorlar bunun için ne yapmam gerek eğer istifamı verirsem tazminat alırmıyım yada onlar istifamı verirse ne gibi bi sıkıntı yaşarım diğer çalışma sektöründe şimdiden teşekkürler…
Av. Mustafa Mıhcı
1 Haziran 2016
Kıdem tazminatı alabilmek için 1 yılın dolmuş olması gerek. Eğer işiniz eskiye göre ciddi olarak ağırlaştırılmış çalışma şartlarınızda değişiklik yapılmış ise https://www.mihcihukuk.com/isveren-calisma-sartlarini-istedigi-gibi-degistirebilir-mi.html/ bu yazıyı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Write a comment: