İstifa Eden İşçi Tazminat Alabilir mi?İstifa Eden İşçi Tazminat Alabilir mi? İstifa ederken nelere dikkat etmeliyim? İstifa edersem tüm haklarımı kaybeder miyim?  soruları büromuzun sitesine gelen soruların başlarında yer almaktadır. Biz de bununla ilgili işçileri bilgilendirmek için bir makale yazma gereği duyduk. Kısacası istifa eden işçi çoğu halde evet tazminat alabilir.

Kıdem tazminatı işçilerin aynı işveren altında iş akdi ile en az 1 yıl çalıştıkları zaman almaya hak kazandıkları tazminat türüdür. Kıdem tazminatı alma şartları 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde sıralı olarak belirtilmiştir.

Bazı istisnalar dışında, kural olarak istifa ederek iş akdini sonlandıran işçinin kıdem tazminatı hakkı ortadan kalkmaktadır. Ancak işçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen haklı nedenlerle işçi tarafından fesih maddelerinden birini veya bir kaçını ileri sürerek işinden istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilir fakat ihbar tazminatına hak kazamaz.

Haklı neden olmadan istifa etmek isteyen işçinin dikkat etmesi gerek bir husus da ihbar süresidir. 4857 sayılı İş Kanunun 17. maddesi gereği iş akdini sonlandırmak isteyen işçi durumu yazılı olarak ve süresi içinde bildirmek zorundadır. Aksi halde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. İşçi haklı neden olmadan işten ayrılmak isterse, durumu işverene bildirerek ve ihbar süresini bekleyerek işten ayrılabilir.

İlk paragrafta belirtilen genel kuralın dışında işçi haklı sebep göstererek istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkına sahip olabilecektir. Çünkü kanun zaten hali hazırda o haklı sebepler olduğunda haklı nedenle fesih hakkı tanımıştır. Haklı nedenle fesih yapan işçi de kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Bu konuda İş Kanunu’nda belirtilen ve Yargıtay’ın da ilke kararlarında yer alan başlıca sebepler şöyle sıralanabilir.

Hangi İstifa Hallerinde Kıdem Tazminatı Alınabilir?

Hangi İstifa Hallerinde Kıdem Tazminatı Alınabilir?

“İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse ” işçi istifa ederek kıdem tazminatı alabilir. Bu bakımdan, işverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemesi bu konuda önem arz etmemektedir. ( Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/13886 Karar: 2012/19879 Karar Tarihi: 07.06.2012) Bu kararda ücret sözleşmeye uygun verilmez veya zam oranları sözleşmede belirtilen şekillerde yapılmazsa işçiye haklı nedenle istifa hakkının doğabileceği ve tazminatlarını alabileceği belirtilmektedir.

“Ücret dışında ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır.” Bu karar istifa eden işçinin kıdem tazminatını almada büyük önem arz etmektedir. Çünkü çoğu işveren kararda sayılan alacak haklarını tam vermemektedir. Burada uygulamadan bildiğimiz en çok ileri sürülebilecek husus fazla mesai hakkının verilmemesi ve yıllık izinlerin kullandırılmaması durumudur.

“İşçinin SSK primleri gerçek ücretten yatırılmıyorsa (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/13886 Karar: 2012/19879 Karar Tarihi: 07.06.2012) işten istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.” Bu karar da uygulamada en çok karşılaşılan duruma işaret etmiştir. Zira bazı işverenler sigorta primlerini gerçek değer üzerinden yatırmamaktadır. Bazıları ise hiç sigorta girişi yapmamaktadır. Bu nedenlerden dolayı istifa eden işçinin kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Çünkü bu istifa haklı nedenle fesih sayılmaktadır.

“İşçinin sigortası işverence geç ve eksik bildirilmişse” (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/7060 Karar: 2012/24858 Karar Tarihi: 28.06.2012) işçi istifa ederek tazminat alabilir.  Bu kararda yukarıdaki kararda bahsettiğimiz husus geçerlidir.

“İşçinin haberi olmadan SGK’ da giriş-çıkış yapılıyorsa“ işçinin istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.

İşçi “1 Mayıs, 23 Nisan,19 Mayıs gibi resmi tatillerde zorlama ile çalıştırılıyorsa ve/veya çalıştırıldığı halde ücreti kendisine ödenmiyorsa” istifa ederek tazminat hakkına sahiptir.

İşçi iş yerinden istifaya zorlanıyor, tazminatsız çıkarılmak isteniyorsa (mobbing) işçinin bu durumu belgelemek kaydı ile istifa ederek tazminat hakkı vardır.

Kadın işçi, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkı vardır.

İşçi, belirli ya da belirsiz iş sözleşmesi ile çalışsın askerlik nedeniyle istifa ederek iş yerinden ayrılırsa tazminat hakkı vardır.

İş yerindeki ağır çalışma şartlarından yani işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı bozulursa (iş kazası, meslek hastalığı vs.) işçi istifa ederek tazminata hak kazanır.

İşçi emeklilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bunun için 08.09.1999 dan önce işe girenler için 15 Yıl ve 3600 Prim gününü doldurmuş olmaları ve SGK dan kıdem tazminatı alabilir yazısını almaları gerekmektedir.

Sayılan sebepler bunlarla sınırlı değildir. İşçinin, iş yerinin, işverenin ya da işin gereği sebepler çoğaltılabilir.

Ancak bununla birlikte uygulamada görülen bazı özel durumlarda da tazminata hak kazanma söz konusu olmaktadır. Bu durumlarda istifa dilekçesinin varlığına rağmen kıdem tazminatı alınabilir. Zira bu durumlarda gerçek bir istifa düşüncesi yoktur.  Bu durumlar da özetle şöyledir;

  1. Şarta bağlı veya zorla istifa ettirilen işçinin varlığı
  2. İşe girişte boş kağıda attırılan imza
  3. İstifa dilekçesi alındıktan sonraki bir tarihte işleme konması
  4. İstifa dilekçesi ile çelişen delil ve beyanların bulunması
  5. İşçinin dayandığı gerçek sebep ile istifa dilekçesinin karşılaştırılması

Son olarak kıdem tazminatı hakkını kaybetmeden istifa etmek için işçi, haklı gerekçelerini istifa dilekçesinde belirterek yazılı bir şekilde istifasını işverene sunmalı ve sunduğuna dair belgeyi ondan almalıdır. Bu mümkün değilse işverene hangi haklı nedenlerle istifa ettiğine dair kesinlikle bir ihtarname düzenleyerek göndermesi gerekmektedir. Bu istifanın neden olduğunun ispatı açısından önemlidir. Bu işlemleri yaparken ve iş davalarını açarken iş hukuku avukatı vasıtası ile işlemleri yürütmek hak kayıplarının önüne geçmek açısından önemlidir. Sitenin avukata sor bölümünden sorunuzu sorarak bilgi alabilirsiniz. İhtarname yazdırmak için de bize ulaşabilirsiniz.İhtarname yazımı ücreti konusunda da bilgi alabilirsiniz.

Gelen yoğun sorular üzerine işten ayrılma öncesi istifa ederken mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili yazımı yayınladım. Bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Yakın zamanda da haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler yazılı yayınlayacağım. Bu sayede istifa öncesi ve sonrası ne yapacağınızı okuyabileceksiniz. Ancak yinede en önemlisi bu işlemlerinizi yaparken bir avukattan yardım almanızdır.

Haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler yazımı yayınladım. Okuyabilirsiniz.

Bir çok işçi istifa ettiği zaman tüm haklarını kaybettiğini düşünmektedir. Yukarıda da anlatıldığı gibi bir çok durumda işçi tazminatını alabilir. Çünkü aslında o istifa haklı nedenle istifadır. Tazminatlarda zamanaşımı ise 10 yıldır. İşçilerin haklarının farkına varmaları için siz de bu yazıyı aşağıdaki butonlar ile sosyal medya ortamlarında paylaşın.

İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Mıhcı Hukuk Bürosu

Düzenleme 1: Yazı yayınlandıktan 2 gün içinde 600 ün üzerinde paylaşım aldı. Duyarlılık için teşekkürler.

Düzenleme 2: Sayfa aşağısında onlarca yorum ve cevap oldu. Mutlaka sizin sorunuzla alakalı bir soru cevap durumu mümkündür. Bu bakımdan yorumları okumanızı rica ediyorum. Dava açmak için bize ulaşabilirsiniz veya sorunuz için sağ alttaki kutucuktan ulaşabilirsiniz.

Avukat Danışma

    Yazıyı Paylaş
    • 14
    •  
    •  
    •  
    •  
      14
      Shares
    1. 2 Eylül 2016

      Merhaba,
      İşitme engelliyim. Firmada 1 senedir çalışmaktayım. Yüksek bir maaş vermeyince daha iyi şartlarda iş buldum. Kendi isteğimle istifa ediyorum. Bu istifa da tazminat alabiliyor muyum? İlgilenirseniz sevinirim.

      • 2 Eylül 2016

        Makalede anlatılan nedenler yoksa alamazsınız malesef.

    2. 5 Eylül 2016

      Sayın avukat bey; Ben bir esnafın yanında 3 senedir çalışmaktayım çalıştığım 3 sene zarfında ne Asgari geçim indirimi aldım nede çocuk parası. Ayrıca yaz aylarında çalışma süremiz 09:00-20:00 arası kış aylarında ise 09:00-17:00 arası ve .Ayrıca mazeretli olarak gelmediğimiz günlerin ücreti aylığımızdan kesilir ama bu 3 sene zarfında hiç bir şekilde izin kullanmadım ( izin konusunda benimde bir talebim olmadı ama olsada vermeyecekleri kesin ) ayrıca 1800 TL aylık alırken sigortamız asgari ücretten yatmaktadır. İstifa etmem durumunda tazminat, geçmişe dönük çocuk parası, asgari gecim indirimi ile kullanmadığım izinlerin parasını alabilirmiyim?

      • 6 Eylül 2016

        Esnaf derken burada iş kanununa tabi olup olmamanız önemlidir. İşyerinde kaç kişi çalışmaktadır bunun bilgisi verilirse net cevap verilebilir.

    3. 11 Eylül 2016

      Merhaba kurumsal bir firmada 8yıldır çalışmaktayım ve bugün istifa ettim çünkü beni yakın bir mağaza yerine evime bir saat uzaklıkta bir mağazaya gönderdi ve 3 ay bu şekilde çalıştım yakın mağazaya geçmek istediğimi ve çok zorlandığımı belirttim sözleşmeyi de imzalamadım yeri geldi personel olmadığı için 11 saati geçik çalıştım bu durumda istifamda benim üst yöneticimin çalışma biçimi ve sert tepkileri dolaylısıyla işime devam edemediğimi bildirdim sizce tazminat alabilirmiyim

    4. 11 Eylül 2016

      Merhaba avukat bey;

      Uluslar arası üne sahip bir firmada 7 yıldır çalışmaktayım. Son üç ay içerisinde 3 defa gün kaybı olmadan sgk dökümün de girdi çıktı yaptığım gözüküyor. Sorduğumda haklarımızda bir kayıp söz konusu olmadığı söyleniyor. Bir de işe girdiğim ilk senenin dışında hiç prim alamadım. Prim hak edişim olup olmadığını da bilmiyorum. Ama şirkette bizim bölüm dışındaki herkes prim alabiliyor. Sorum bunlara dayanarak istifa edersem tazminat alabilirmiyim. Cevap için şimdiden teşekkürler.

      • 17 Eylül 2016

        Sözleşmenizde prim almanız gerektiği yazıyorsa ve verilmiyorsa kıdem tazminatı alabilirsiniz ayrıca verilmeyen primleri de alabilirsiniz.

    5. 19 Eylül 2016

      20.06.2015 TARİHİNDE KURUMDA ÇALIŞMAYA BAŞLADIM.
      İŞ KUR DESTEĞİ İLE İŞE ALINDIĞIM İÇİN 02.01.2016 TARİHİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞIM KURUM TARAFINDAN SİGORTAM ÖDENMEYE BAŞLADI. ASKERLİK SEBEBİ YÜZÜNDEN İŞTEN 25.10.2016 TARİHİNDE İŞTEN AYRILACAĞIM.
      TAZMİNAT HAKKIM VARMIDIR?
      BİLGİ VERMENİZİ RİCA EDERİM
      SAYGILAR

      • 21 Eylül 2016

        Vardır. Askerlik evraklarınızı işverene ihtarname çekerek gönderin. Ancak bahsettiğiniz işkur desteği ile ilgili bir bilgim yok. Dolayısı ile iş sözleşmenizin başladığı tarih ile çıkış tarihiniz arası 1 sene olmalıdır. Buna dikkat edin.

    6. 21 Eylül 2016

      Merhabalar Ben, 09.04.2010 yılında işe girmiş bulunmaktayım, 06.08.2016 yılında işveren tarafından çıkarıldım. işveren benden habersiz istifa olarak çıkış vermiştir. Ssk kayıtlarında istifa olarak gözükmektedir. ancak istifa etmedim. ibraneme imzalamadım. Ssk ya şikayette bulundum. Tazminat haklarımı almadım. Şu anda nasıl bir yol uygulamam gerekir.

      • 22 Eylül 2016

        İş davası açarsanız ve tanıklarla ispat ederseniz hakkınızı alırsınız.

    7. 22 Eylül 2016

      Bir firmada SGK lı olarak 5 yıldır çalışmakdayım.Şirketin bazı sorunlarından dolayı isterseniz istifa edebilirsiniz dedi eğer kendi isteğimizle ayrılırsak tazminat alabilrmiyiz.

      • 22 Eylül 2016

        Alamazsınız.

    8. 23 Eylül 2016

      05/10/1999 tarihinde sigortam başlatıldı.(4 ay sigortasız çalıştırıldım ve bunun için şahitlerimde var)
      4500 gün sigortalılık sürem var.
      2008 e kadar radyoloji teknikeri olarak 2008 den sonra habersiz olarak işçi statüsünde sigortam yapılmıştır.bir kaç sorum olacak sizlere yardımcı olursanız sevinirim.
      1-Kendi isteğimle şu an ayrılsam tazminatımı alabirmiiyim.
      2-ilk işe giriş tarihi ve 2008 den itibaren işçi statüsünü 2008 den itibaren radyoloji teknikeri olarak düzeltirebilirmiyiz.Kurum bunu istesek yaparmı yani düzeltirmi.Kurum belki kabul etmez ama mahkeme yoluyla da olsa bu hakkımı alabirimiyim.

      • 5 Ekim 2016

        hizmet tespit davası açtıktan sonra giriş gününüzü düzelttirirsiniz. Bununla ilgili yazım var okuyabilirsiniz. Bu mümkün ancak çok uzun zaman alır.

    9. 24 Eylül 2016

      Merhaba, 3,5 yıl boyunca mühendis olarak geceli gündüzlü çalıştığım firma maddi sıkıntılar nedeniyle maaşlarımızı geç ve düzensiz ödüyordu. Son 3 ay boyunca da hiç ödemedi. Bunun üzerine istifa dilekçemi vererek 2016 ocak ayında işten ayrıldım. Alacaklarımı en kısa zamanda ödeyeceklerini belirttiler ve ben de sözlerine güvendim. Mayıs ve haziran aylarında az miktarda maaş hesabıma yatırdılar ancak 9 ay oldu ve hala alacaklarım bitmedi. Yasal yollara başvurarak maaşıma ek olarak kıdem tazminatımı da almak istiyorum sonuçta geceleri dahi çalışmışlığım vardı. Mümkün müdür acaba? Teşekkürler.

      • 25 Eylül 2016

        Fazla mesai, alamadığınız maaş alacakları ve kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

    10. 25 Eylül 2016

      Yaklaşık 2 yıla yakın cagri merkezinde calisiyorum belirli yoğunluk zamanlarında şirket tarafından verilen mesaide çalışmak için deneme süreli sözleşme imzaladık bunun dışında 2016 yılının Mayıs ayından itibaren aralıksız olarak resmi tatiller dışında günlük 11 saat mesaili olarak çalışmaya devam ediyoruz. 2016 Eylül ayında çoğu kişinin onayı alınıp haftalık izin günlerinde çalışma bilgisi iletildi ancak bilgi verilmeden kişinin onayı dışında haftalık of gününde çalışma saatinde dışında olmak üzere izin gününe 11 saat mesai yazılmak durumundadır bunlari beyan ederek istifa etsem tazminat alabilir miyim ? Simdiden yorumunuz icin tesekkur ederim

    11. 29 Eylül 2016

      Merhabalar kamu da özel bir şirkette çalışmaktayım.2002 tarihli sigorta girişim var 4500 prim günü doldurmam yeterli sanırım şuan 3782 günüm dolmuş durumda prim günüm dolduktan sonra tazminat almaya hak kazanırmıyım..
      şimdiden tesşekkür ederim

      • 5 Ekim 2016

        Bu durumla ilgili SGK ile görüşebilirsiniz zaten oradan kıdem tazminatı alabilir yazısı almadan tazminat almanız mümkün olmayacak.

    12. 2 Ekim 2016

      Merhaba, 4 yıldır kurumsal bir firmada çalışmaktayım. Son dönemlerde küme halinde 25/2 den sürekli işten çıkarılmalar yapılıyor. Çıkarılanlar yerine yeni mezun tecrübesiz insanlar alınıyor. Ciddi bir huzursuzluk içerisindeyiz çünki çıkralılanlar hiçbir hak talep edemiyor. Sıranın bize geleceği korkusu ile işimize konsantre olamıyoruz ve istifa etmeyi düşünüyoruz. Herhangi bir hak talebimiz doğarmı ? Teşeükkürler

      • 5 Ekim 2016

        Haksız nedenle fesihler yapılıyor ise dava açıp hakkınızı alabilirsiniz. Zaten çıkan çok sayıda kişi birbirlerine tanık olacaktır. Dolayısı ile davayı kazanma ihtimaliniz çok yüksek. Hakkınızı arayın, hak talep edemiyor diye bir durum yok. Siz yapamıyorsanız avukatlar bunun için var.

    13. 7 Ekim 2016

      Avukat Bey Merhabalar,
      4,5 yıldır özel sektörde bir mağazada çalışmaktayım. 8.30 -6.30 arası 10 saat gunluk calışıyorum ve buna cumartesi gunlerıde dahil. Maaşım 2400 TL olmasına rağmen sgk 1800 gibi bir küsürat üzerinden görünüyor.1.300.99 TL HESABA YATIYOR DİĞER KALAN KISIM ELDEN VERILIYORHergün Ümraniyeden Maltepeye 5 saatim yolda geçiyor. Bu şartlarda devam etmek istemiyorum ama tazminatımıda almak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?Yardımcı olabilirmisiniz?

      • 7 Ekim 2016

        Fazla mesai ücretiniz ödenmiyorsa, maaşınız düşük gösterilip elden ödeme yapılıyorsa haklı nedenle fesih yaparak kıdem tazminatı alma hakkınız mevcut. Dava açacaksanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

    14. 8 Ekim 2016

      MERHABA ,

      4 YILDIR ÖZEL BİR ŞİRKETTE ÇALIŞMAKTAYIM. İŞ YOĞUNLUGU VE ELEMAN EKSİKLİĞİ SEBEBİYLE SÜREKLİ MESAİYE KALMAYA ZORLANIYORUZ. SON 2 YILDIR FAZLA ÇALIŞMA MUVAFAKATNAME İMZALATILMAYA ÇALIŞILIYOR. ORTALAMA AYLIK 70-80 SAAT MESAİYE KALIYORUZ. BUNLAR İŞLER YOĞUN OLDUĞU DÖNEMLERDE TABİKİ. YOĞUN OLMAYAN DÖNEMLERDE İSE KOŞULSUZ VE ŞARTSIZ ŞEKİLDE YILLIK İZİNLERİN KULLANILMASI ZORLANIYOR. AYRICA SON 6 AYDIR. 8 SAATEN SONRA KALDIĞIMIZ İLK MESAİ SAATİNİN DİNLENME MOLASI VARSAYILARAK YARIM SAATİ KESİLİYOR. BU UYGULAMA DA YENİ BAŞLATILDI. BUNLARLA İLİGİLİ OLDUKÇA SIKINTI ÇEKİYORUZ. VE EĞER BU ŞARTLAR SAYESİNDE TÜM HAKLARIMI İŞ YERİNDEN TAZMİNATIMI ALARAK ÇIKABİLECEKSEM. İŞ HAKKIMI FESİH ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM. YARDIMLARINIZI RİCA EDERİM.

      • 11 Ekim 2016

        Fazla mesai yapıldığı halde fazla mesai ücreti verilmiyorsa haklı nedenle fesih yapabilir kıdem tazminatınızı ve fazla mesai ücretinizi alabilirsiniz.

    15. 10 Ekim 2016

      Mustafa Bey Merhaba,

      Maaşım son 3 4 aydır geç yatıyor ve son ay maaşım sözleşmede belirtilen tarih dışında bir sonraki ay yattı ve bu beni bankalar tarafından zor duruma soktu bu sebeple istifa etmeyi düşünüyorum . Tazminat hak edişim olur mu ?

      Teşekkürler.

      • 11 Ekim 2016

        Maaşın verilmesi gereken günden ancak 20 gün gecikmesi halinde işçi haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir.

    16. 13 Ekim 2016

      Bir kaç subesi olan bir kafede çalışıyorum haftada 6 günden günlük 10 saat çalışıyorum 60 saat yapıyor girerken bir şey anlaşmadık imza atmadım hiç bir şeye mesai parası alabilirmiyim? 1500 tl maaş alıyorum sigorta yatarım 1650 görünüyor bir onemi varmı bunun acaba

      • 16 Ekim 2016

        Haftada 45 saati geçen çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve ücret almanız gerekir. Öğle arası dinlenmesi fazla mesaiye dahil olmaz bunu da belirtmek isterim.

    17. 15 Ekim 2016

      merhaba öncelikle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim benim sorum 4 yıldır aynı iş yerinde ful çalışmaktayım işim ağır senayi sektörü ve çok ağır evim ile işim arası 50 km ve bu yol beni artık çok yıpratıyor iş yerindeki sorunlara gelince 4 kişinin yapması gereken işi 2 kişi yapıyor ve bu beni aşırı derecede yoruyor iş veren eleman almıyor alsada şayet gelen kaçıyor bu iş yerinden artık ayrılmak isteyip hafif bir iş yerinde çalışmak istiyorum sizinde belirttiğiniz gibi iş verene bir adet dilekçe yazıp kabul ettiği taktirde bir nussasını imzalatıp iş verene kendime alacağım 15 gün çalıştıktan sonra ayrılacağım bu sizce doğrumudur ? birde efendm şunu sorayım yazmış olduğum dilekçeyi iş veren imzalamadığı taktirde kendilerine noterden ihbar çekeceğimi söyleyeyimmi ihtar çekip 15 günü doldurunca çıkabilirmiyim şayet imzalamayı kabul etmezse ben 2.000 tl maaş alıyorm elden ssk da asgari ücretten yatıyor 4 yıllık emeğimin karşılığını ne kadar alabilirim cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim Saygılarımla başarıılar dilerim iyi çalışmalar…

      • 16 Ekim 2016

        İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler ve istifa ettikten sonra yapılması gerekenler üzerine yazı yazmıştım bunları okuyabilirsin. Maaşınızın SGK da farklı gösterilmesi üzerine giderseniz haklı nedenle fesih hakkınız var diğer hususlar daha çok subjektif olduğundan haklı nedenle fesih olarak değerlendirilmez.

    18. 19 Ekim 2016

      Merhaba,
      2,5 senedir özel bir bankada çalışmaktaydım. Şube müdürü ile aramız bozuldu ve beni istifa ya zorladı. İstifa etmez isem başka işler için olumsuz referans vereceklerini söylediler. Evliyim 1 yaşında kızım var,eşim çalışmıyor. Bu yüzden hemen başka iş bulmam gerekti,olumsuz referans vermelerinden korktuğum için istifa baskılarına boyun eğip istifa etmek zorunda kaldım. Tazminat alamadım .Tazminat almamın bir yolu var mıdır 🙁

      • 26 Ekim 2016

        Tanıklar ile bu durumun ispat edilmesi gerekmektedir.

    19. 19 Ekim 2016

      Merhaba Avukat bey eşim 6 ekım 2016 itibari ile işten çıkarıldı. iş kura issizlık maaşı ıçin basvurdu ama bugun mesaj geldi ve işsizlik maaşına hak kazanamadı diye. işkuru arayıp sorduk iş yeri istifa etmiş olarak göstermiş. iş yeri eşime tazminatının bir bölümünü yatırdılar fakat açıklamada maaş ödemesi yazıyor. işkurla görüşmemizde ordaki beyfendi iş yerinin usulsuzluk yapmıs oldugunu söyledi. biz işsizlik maasını alabilmek için nasıl bir yol izlememiz lazım. ve eşim ise dönüş davasıda açmak istiyor.

      • 26 Ekim 2016

        İşe iade davası şartları varsa dava açmalısınız. Eğer işveren istifa olarak göstermişse işsizlik maaşı alamazsınız şu aşamada. Dava yoluna gitmeniz gerekir.

    20. 19 Ekim 2016

      MUSTAFA BEY BEN NECATİ 8.5 YILDIR ÇALIŞTIĞIM İŞYERİMDEN GÜNLÜK 12 SAAT ÇALIŞIYORUM,HAFTANIN 7 GÜNÜ ÇALİŞIYORUM,YILLIK İZİN KULLANAMIYORUM,MİLLİ BAYRAMLARDA ÇALIŞIYORUZ.DİNİ BAYRAMLARA İLK 2 GÜN İZİN KULLANIYORUZ , 1600 TL MAAŞ ALIYORUM SİGORTA PRİMİM ASKERİ ÜCRET ÜZRİNDEN ÖDENİYOR YANİ KISACA BU YAZDIĞIM OLUMSUZ ÇALIŞMA ŞARTLARINDAN EK ÖDEME FAZLA MESAİ ÜCRETİ ALMADANÇALIŞMAKTA OLDUĞUMU BELİRTEREK 08.10.2016 CUMARTESİ ÖĞLEDEN SONRA İŞİ KENDİ İSTEĞİMLE BIRAKTIM. 10.10.2016 TARİHİNDE TAZMİNATIMI İSTEMEK İÇİN İŞYERİNE GİTTİM BANA KENDİN İŞİ BIRAKTIN TAZMİNAT VERMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER AYNI GÜN NOTER DEN YUKARDAKİ GEREKÇELERİ ÖNE SÜREREK İŞYERİNE İHTAR ÇEKTİM İŞİMİ FESHETTİM.FAKAT DAVA AÇMADIM.İŞYERİ SİGORTA ÇIKIŞIMI 12.10.2016 TARİHİNDE İSTİFA OLARAK GÖSTERİP ÇIKIŞIMI VERMİŞ VE İŞYERİNDEN 2 ŞAHİT İMZASI ALARAK BENİM İŞİ BIRAKIP GİTTİĞİMİ BELİRTEREK BANA TEBLİGAT GÖNDERMİŞLER.ŞİMDİ SORUM BU ŞARTLAR ALTINDA DAVA AÇARSAM TAZMİNATIMI ALABİLİRMİYİM. NOT BU DEDİKLERİMİ İSPAT EDECEK 2 ŞAHİT VAR LÜTFEN BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ.

      • 26 Ekim 2016

        İş davası açıp bahsettiğiniz tanıklar ile durumu ispat etmeniz gerekir. Bu halde kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı alabilirsiniz.

    21. 21 Ekim 2016

      Merhaba

      2010-2011-2012 yılları maaş artış oranlarım 0%-0%-2% olarak gerçekleşti. Verimsizlik sınıfında gösterilmeme rağmen işveren çıkışımı gerçekleştirmedi.Bunu mobing olarak yorumlamak mümkün mü?

      • 22 Ekim 2016

        İş sözleşmesinde maaş artış oranı belirtilmemişse, işverenin maaş yapmaması durumunda yapılacak bir şey yoktur.

    22. 25 Ekim 2016

      merhaba Mustafa bey iş yerinde 4 ay önce kavga ettim herhangi bi tutanak yada evrak düzenlenmedi haklı olarak iş yerinden çıkmak istiyorum ve mahkeme yolu ile tazminatımı almak istiyorum iş yeri 4 ay önce yapmış olduğum kavgayı mahkemeye bahane ederek tazminatımı vermeyebilir mi ? değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

      • 26 Ekim 2016

        Bu soru hakkında http ://www.ulusalpost.com/kavgaya-karisan-iscinin-sozlesmesi-feshedilebilir-mi-521yy.htm bu yazımda cevap vermiştim. Ek olarak hangi nedenle haklı fesih yapacaksınız?

    23. 29 Ekim 2016

      iyi günler öncelikle. ben radyoloji teknikeriyim özel laboratuvar şirketinde gezici sağlık ekibinde çalışıyorum. işe girerken fazla mesailerimi izin olarak kullanıcam diye kağıt imzaladım kabul ederek girdim yani ama şirket fazla mesailerimizi resmiyettede göstermiyor ve mesai hesaplarken aldığım izin hesapları düzgün yapılmıyor. aylık 40-80 saat arası mesai yaptığım oluyor. izin alıp izin kağıdı imzalatıyorlar bu imzaladığım kağıdın resmiyeti varmıdır? izin aldığım günleri sgkda eksik yatırmıyorlar çünkü 30 iş günüm yatıyor hep. ekip şöförü evden erken saatlerde alıyor(sabah 04-05-06 vs) ve fabrikalara sağlık taramasına gidiyoruz eve dönüşlerde geç saatlerde oluyor. normaş çalışma saatlerim sabah 09,00 akşam 18.00 hafta sonuda ctesi 09.00-15.00 ama bu saatlerin dışında fazladan çalışıyorum ve mesai alamıyorum. 23 nisan 19 mayıs vs bütün bayramlarda çalışıyoruz kurban bayramı ve ramazan bayramı hariç. şirkette 15 aydır çalışıyorum radyasyon çalışanıyım 1 aylık şua izni hakkımız var onuda kullandırtmıyorlar. işten çıkmak istesem istifa etsem tazminat ve fazla çalıştığım mesaileri alabilirmiyim ? şahit olarak benimle aynı zaman zarfında çalışmış ve işten çıkmış birisini şahit olarak gösterebilirmiyim?

    24. 31 Ekim 2016

      Merhaba, 3 senedir çalıştığım iş yerimde iş tanımımda olmayan işleri sürekli üzerime yıktıklarından dolayı katlanamayıp istifamı verdim.Firmada istifamı değiştirip sağlık sorunlarımdan dolayı istifa ediyorum diye istifamı verdirip kıdem tazminatının da yazılı olduğu sağlık sebebi ile kendi talebi feshi yazılı ibranemeyi bana imzalatıp işime son verdiler.Ancak şimdi biz senin kıdemini vermiyoruz dediler.Bu sırada işsizlik maaşımda onaylandı. Dava edersem işsizlik maaşıma iş çıkışında biz hata yaptık diyerek engel olabilirler mi ve haklarımı alabilir miyim? İlginize çok teşekkürler

      • 12 Kasım 2016

        tanık bulup dava açarsanız haklarınızı alırsınız.

    25. 31 Ekim 2016

      Merhaba lar benim sigorta girişim 1995 ve özel bir sektör de 14 ,5 yılı aşkın çalışmaktayım pirimim 5000 nin üstünde iş şartları nedeniyle iki kez bel fıtığı ameliyatı oldum artık çalışmak istemiyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim

      • 12 Kasım 2016

        emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alma yoluna başvurabilirsiniz. Bununla ilgili bir yazımız mevcut onu okuyabilirsiniz.

    26. 31 Ekim 2016

      Merhabalar mustafa bey 5 yoldan belli bir magazada satış danışmanlığı yapıyorum geçen yıl bir ameliyat gecirmek zorunda kaldım ve kan tahlilleri yapıldı kanımda hepatit b olduğunu öğrendim bulasici bir hastalık işyerinden de ayrılmak istiyorum bunu kullanarak is yerinden tazminat alabilme şansım varmı şimdiden çok teşekür ediyorum yardımlarınız için.

      • 12 Kasım 2016

        Bu şartlar altında tazminat alamazsınız.

    27. 1 Kasım 2016

      1994 sigorta girişim olup su an 5400 günlük pirim gün sayımı 3 ayrı özel sektörde doldurdum.
      Şu an bir fiil 7 yildir çalıştığım iş yerinden hiç bir sorunum olmadan ayrilmak istiyorum. Tazminat alabilirmiyim.

    28. 2 Kasım 2016

      merhaba mustafa bey 2014 yılından beri özel bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.
      2015 yılında asgari ücrete gelen zam ben ve çalıştığım projedeki arkadaşlarıma yapılmadı nedenini sorduğum da ise çalışmış olduğunuz proje bize zam yapmadı biz de size yapamıyoruz dendi. kendilerine ben proje personeli değilim sizin personelinizim beni proje ilğilendirmez dediğimde işine geliyorsa dendi.2016 yılında ise asgari ücrete gelen mecburi zammı aldık, yalnız şimdiden başladılar yine 2017 yılı için zam yapmayacağız zaten siz asgari ücretten fazla maaş alıyorsunuz demeye başladılar, Asgari ücretten fazla alıyorsunuz dedikleri para ise her şey içinde ( 1760 ) tl kanunen yapabileceğim bir şey var mı?

      • 12 Kasım 2016

        İş sözleşmenizde zam yapılacağı yazmıyorsa işveren zam yapmak zorunda değildir.

    29. 24 Kasım 2016

      Merhaba avukat bey eşim fizyoterpist özel bir hastanede 4 yıldır çalısmakta fakat ataması çikti istifa etmek durumunda iş yerinden ayrılma durumunda tazminat alma hakkı varmı bilgilendirirseniz sevinirim saygılar

    30. 1 Aralık 2016

      Merhaba,

      İş yerinde tarafıma yapılan hakaretler ve saldırı doğrultusunda darp olayları yaşandı. Ailece görüştüğüm birisi olduğu için şikayetçi olmadım va darp raporu almadım.(Hastane raporlarım mevcut) Ama karşı taraf yapılacak bütün her şeyi yaptı ve araya yüksek makamdan tanıdıklaını da devreye sokarak, benim istifaya zorlanmam için elinden gelendi yaptı. Şirket tarafından söylenen ya istifa et ya da X şehre git. Biz ailece avutkatımız olmasına rağmen geleceğim için problem olmaması açısından X şehre gitmem gerektiğine karar verdik.(Başka avukatların önerileri ile) ve 5,5 ay kadar X şehirde çalıştım.4 yaşındaki oğlumun okulu ve eşimin de bizden ayrı olmasına daha fazla katlananmamızdan dolayı, şirketime ya beni geri getirin ya da istifa edeceğim dedim. İstifa dilekçemde de aynı konudan bahsettim. Fakat haksızlıkları ruhen kaldıramadığım için istifa isteğimi yineledim ve istifa ettim. Sendika sözleşmemizde İşten ayrılan kişi de Kıdem Tazminatı alabilir ibaresi olmasına rağmen, şirket Kıdem Tazminatımdan Gelir vergisi kesintisi yaparak hesabıma çalışma sürelerime ait ücreti yatırdı. Araştırmalarım Kıdem Tazminatı ‘ndan Gelir vergisi kesintisi olmaması gerektiği şeklinde olması dolayısıyla dilekçe ile kendilerine bildirdim fakat insan kaynakları istifa edilmesi durumunda Kıdem Tazminatı yatırılmaz, sendika sözleşmesinde yazılan Kıdem Tazminatından Maliye Bak. bizden gelir vergisi kesintisi yapıyor. Bunu ödeyemeyiz şeklinde geri döndü. Bu konu da dava açsak 8000 Tl lik gelir vergisini geri alabilecek miyim? Böyle bir şeyi bahane göstererek kesinti yapmaları doğru mu?

      Teşekkürler

    31. 16 Aralık 2016

      merhaba beyfendi ben 3.5 yıldır aynı firmada çalışıyorum sigortam asgari ücretten yatıyor ama ben 2 katı maaş alıyorum ve hiç bir şekilde resmi tatillerimi kullanmadım hep çalıştım ekstrada almadım istifa etsem haklarımı alabilrmiyim
      bu entrikadan nasıl kurtulabilirm işyerimizde herhangi bir imza sistemi parmak basma kart okutma sistemide mevcut degil çalıştıgımı kanıtlamam zor olurmu

      • 5 Ocak 2017

        Tanıkla ispat ederseniz haklarınızı alabilirsiniz. Parmak sistemi ispat açısından zorunlu değildir.

    32. 2 Ocak 2017

      iyi günler özel sektör bir şirkette 4 yıldır satış danışmanlık görevi yürütmekteyim. mesaiye kaldığımız zamanlar oluyor, fakat işveren mesai ücreti vermiyor. onun yerine ne kadar fazla çalışmışsak bire bir buçuk saat ekleyip saatlik izin veriyor. böyle bir durum yasalara uygun mudur? yoksa bir yere bildirip saat yerine ücret talep edebilir miyim? TEŞEKKÜRLER

      • 5 Ocak 2017

        Uygun değildir. İşçinin tercihi göz önünde bulundurulmalıdır.

    33. 8 Mart 2017

      Mart 2008 de çalışmaya başladığım kurumdan ( özel bir banka) Ekim 2013 de 1475 saylı kanunun 14 maddesi gereğince 3600 işgünü ve 15 yılı doldurarak istifa ettim ve sgk dan aldığım yazı ile de kıdem tazminatından doğan haklarımı talep ettim. Ancak o tarihe kadar bu şekilde istifa eden diğer arkadaşların kıdem tazminatlarını ödeyen banka benim haklarımı ödemedi. Banka insan kaynakları ile konuyu görüştüğümde haklarını verdiğimiz kişiler tekrar mahkemeye başvuruyor ve bu nedenle de yönetim olarak karar aldık bu şekilde olan yeni istifalarda kıdem tazminatı ödemeyeceklerini belirtiler, sonuçta her istifa eden tekrar mahkemeye başvuruyor diye.
      Sizden ricam istifa tarihim Ekim 2013 olup, bu haklarımı alabilmek için hangi tarihe kadar dava açma hakkım bulunmaktadır.? Zamanaşımı süresi nedir.?

      • 10 Mart 2017

        Kıdem tazminatı bakımından zamanaşımı 10 yıldır. Dava açabilirsiniz.

    34. 9 Mart 2017

      Merhba esim 9yildir bi fabrikada calisiyl psikolojik baski ve zam yapilmadi duzenli senelim izin kullanamiyodu istifa etti ve tazminat vermiceklerini belirtiyolar ihbar suresinin bir ayi dolmustu bir ay daha calismasi gerekirken hafta ortasi pzt gelme dendi napmaliyz bu durumda

      • 10 Mart 2017

        yıllık izinlerin kullandırılmaması haklı nedenle fesih sebebidir. iş mahkemesinde dava açarak hem kıdem tazminatı hem de yıllık izin ücretlerinizi alabilirsiniz.

    35. 21 Mart 2017

      Merhabalar,
      Benim sorum işten istifa edildiğinde çalışma sürem 6 yıl olduğundan dolayı ihbar sürem 8 hafta olarak hesaplandığını biliyorum fakat sormak istediğim, işçi istifa ettiğindeki tarihe göre 8 hafta sayıp çıkış tarihi yazıp işverene istifasını teslim ettiğinde. İşveren ihtiyacı varsa zaten 8 hafta kal diyebilir fakat çıkmasını istiyorsa direk olarak git yada 2-3 hafta sonra çıkışını verirse işveren işçiye kalan ihbar süresini ödemekle yükümlü müdür?

    36. 21 Mart 2017

      Merhaba,
      Benim sigorta girişim 01.01.2004 ve özel bir şirkette çalışmaya devam ediyorum ve prim sayım 3600 ün üstünde. Ben kendi isteğimle ayrılmak istersem tazminat hakkım oluyormu?
      Bilgi alabilir miyim.

      Tşkler,
      İyi Çalışmalar.

      • 18 Mayıs 2017

        bahsettiğiniz emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı ise bu şartlarda mümkün değildir. bununla ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

    37. 21 Mart 2017

      İyi günler ben özel sektörde çalışmaktayım 3 yıllık sözleşme imzaladik şuanda 2 senesindeyim iş değişikliği yapmak istiyorum istifa etsem tazminat alabilirmiyim

      • 18 Mayıs 2017

        sadece bahsettiğiniz nedenden dolayı alamazsınız.

    38. 1 Nisan 2017

      21.02.2001 yılında başlamış olduğum bir şirkette 05.04.2017 yılında kendi isteğim ile bırakmayı düşünüyorum toplamda 5355 sgk primim mevcut bununla birlikte 1999 yılından sonra işe başladığım için herhangi bir tazminat alamayacağımı söylediler bu durum itibariyle tazminat alma hakkım var mıdır?

      • 10 Nisan 2017

        Bununla ilgili emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı yazımızı okuyabilirsiniz.

    39. 3 Nisan 2017

      13 senedir aynı iş yerinde çalışmaktayım..çalışma şartları çok ağır olmaya başladı 2 ayda yada 3 ayda bir belim yüzünden rapor alır duruma geldim.işten ayrılmak istiyorum fakat tazminatımı vermiceklerini duşunuorum..
      sigorta başlangıç tarihi 18.09.2004 tür tazminat almak için yapabilceğim bişey varmıdır

    40. 14 Nisan 2017

      Slm hocamozel sektorde 13 yildir kesintisiz calisiyo 2004 den beri ama is guvenliginin on gordu ayakkabi ve fazla ayakta kalmaktan cok zorlaniyorum buyuzdeen isi birakip daha rahat bi yrde ise giricem 13 yillik tazminatimi alabilirmiyim biginizden dolayi tes ederim

    Write a comment:

    *

    Your email address will not be published.

    © 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

    Gizlilik Politikası

    logo-footer

    SOSYAL MEDYADA BİZ: