İstifa Eden İşçi Tazminat Alabilir mi? İstifa ederken nelere dikkat etmeliyim? İstifa edersem tüm haklarımı kaybeder miyim? soruları büromuzun sitesine gelen soruların başlarında yer almaktadır. Biz de bununla ilgili işçileri bilgilendirmek için bir makale yazma gereği duyduk. Kısacası istifa eden işçi çoğu halde evet tazminat alabilir.
Kıdem tazminatı işçilerin aynı işveren altında iş akdi ile en az 1 yıl çalıştıkları zaman almaya hak kazandıkları tazminat türüdür. Kıdem tazminatı alma şartları 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde sıralı olarak belirtilmiştir.
Bazı istisnalar dışında, kural olarak istifa ederek iş akdini sonlandıran işçinin kıdem tazminatı hakkı ortadan kalkmaktadır. Ancak işçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen haklı nedenlerle işçi tarafından fesih maddelerinden birini veya bir kaçını ileri sürerek işinden istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilir fakat ihbar tazminatına hak kazamaz.
Haklı neden olmadan istifa etmek isteyen işçinin dikkat etmesi gerek bir husus da ihbar süresidir. 4857 sayılı İş Kanunun 17. maddesi gereği iş akdini sonlandırmak isteyen işçi durumu yazılı olarak ve süresi içinde bildirmek zorundadır. Aksi halde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. İşçi haklı neden olmadan işten ayrılmak isterse, durumu işverene bildirerek ve ihbar süresini bekleyerek işten ayrılabilir.
İlk paragrafta belirtilen genel kuralın dışında işçi haklı sebep göstererek istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkına sahip olabilecektir. Çünkü kanun zaten hali hazırda o haklı sebepler olduğunda haklı nedenle fesih hakkı tanımıştır. Haklı nedenle fesih yapan işçi de kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Bu konuda İş Kanunu’nda belirtilen ve Yargıtay’ın da ilke kararlarında yer alan başlıca sebepler şöyle sıralanabilir.
Hangi İstifa Hallerinde Kıdem Tazminatı Alınabilir?
“İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse ” işçi istifa ederek kıdem tazminatı alabilir. Bu bakımdan, işverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemesi bu konuda önem arz etmemektedir. ( Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/13886 Karar: 2012/19879 Karar Tarihi: 07.06.2012) Bu kararda ücret sözleşmeye uygun verilmez veya zam oranları sözleşmede belirtilen şekillerde yapılmazsa işçiye haklı nedenle istifa hakkının doğabileceği ve tazminatlarını alabileceği belirtilmektedir.
“Ücret dışında ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkanı bulunmaktadır.” Bu karar istifa eden işçinin kıdem tazminatını almada büyük önem arz etmektedir. Çünkü çoğu işveren kararda sayılan alacak haklarını tam vermemektedir. Burada uygulamadan bildiğimiz en çok ileri sürülebilecek husus fazla mesai hakkının verilmemesi ve yıllık izinlerin kullandırılmaması durumudur.
“İşçinin SSK primleri gerçek ücretten yatırılmıyorsa (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/13886 Karar: 2012/19879 Karar Tarihi: 07.06.2012) işten istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.” Bu karar da uygulamada en çok karşılaşılan duruma işaret etmiştir. Zira bazı işverenler sigorta primlerini gerçek değer üzerinden yatırmamaktadır. Bazıları ise hiç sigorta girişi yapmamaktadır. Bu nedenlerden dolayı istifa eden işçinin kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Çünkü bu istifa haklı nedenle fesih sayılmaktadır.
“İşçinin sigortası işverence geç ve eksik bildirilmişse” (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas: 2010/7060 Karar: 2012/24858 Karar Tarihi: 28.06.2012) işçi istifa ederek tazminat alabilir. Bu kararda yukarıdaki kararda bahsettiğimiz husus geçerlidir.
“İşçinin haberi olmadan SGK’ da giriş-çıkış yapılıyorsa“ işçinin istifa ederek tazminat alma hakkı vardır.
İşçi “1 Mayıs, 23 Nisan,19 Mayıs gibi resmi tatillerde zorlama ile çalıştırılıyorsa ve/veya çalıştırıldığı halde ücreti kendisine ödenmiyorsa” istifa ederek tazminat hakkına sahiptir.
İşçi iş yerinden istifaya zorlanıyor, tazminatsız çıkarılmak isteniyorsa (mobbing) işçinin bu durumu belgelemek kaydı ile istifa ederek tazminat hakkı vardır.
Kadın işçi, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkı vardır.
İşçi, belirli ya da belirsiz iş sözleşmesi ile çalışsın askerlik nedeniyle istifa ederek iş yerinden ayrılırsa tazminat hakkı vardır.
İş yerindeki ağır çalışma şartlarından yani işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı bozulursa (iş kazası, meslek hastalığı vs.) işçi istifa ederek tazminata hak kazanır.
İşçi emeklilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bunun için 08.09.1999 dan önce işe girenler için 15 Yıl ve 3600 Prim gününü doldurmuş olmaları ve SGK dan kıdem tazminatı alabilir yazısını almaları gerekmektedir.
Sayılan sebepler bunlarla sınırlı değildir. İşçinin, iş yerinin, işverenin ya da işin gereği sebepler çoğaltılabilir.
Ancak bununla birlikte uygulamada görülen bazı özel durumlarda da tazminata hak kazanma söz konusu olmaktadır. Bu durumlarda istifa dilekçesinin varlığına rağmen kıdem tazminatı alınabilir. Zira bu durumlarda gerçek bir istifa düşüncesi yoktur. Bu durumlar da özetle şöyledir;
- Şarta bağlı veya zorla istifa ettirilen işçinin varlığı
- İşe girişte boş kağıda attırılan imza
- İstifa dilekçesi alındıktan sonraki bir tarihte işleme konması
- İstifa dilekçesi ile çelişen delil ve beyanların bulunması
- İşçinin dayandığı gerçek sebep ile istifa dilekçesinin karşılaştırılması
Son olarak kıdem tazminatı hakkını kaybetmeden istifa etmek için işçi, haklı gerekçelerini istifa dilekçesinde belirterek yazılı bir şekilde istifasını işverene sunmalı ve sunduğuna dair belgeyi ondan almalıdır. Bu mümkün değilse işverene hangi haklı nedenlerle istifa ettiğine dair kesinlikle bir ihtarname düzenleyerek göndermesi gerekmektedir. Bu istifanın neden olduğunun ispatı açısından önemlidir. Bu işlemleri yaparken ve iş davalarını açarken iş hukuku avukatı vasıtası ile işlemleri yürütmek hak kayıplarının önüne geçmek açısından önemlidir. Sitenin avukata sor bölümünden sorunuzu sorarak bilgi alabilirsiniz. İhtarname yazdırmak için de bize ulaşabilirsiniz.İhtarname yazımı ücreti konusunda da bilgi alabilirsiniz.
Gelen yoğun sorular üzerine işten ayrılma öncesi istifa ederken mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili yazımı yayınladım. Bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Yakın zamanda da haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler yazılı yayınlayacağım. Bu sayede istifa öncesi ve sonrası ne yapacağınızı okuyabileceksiniz. Ancak yinede en önemlisi bu işlemlerinizi yaparken bir avukattan yardım almanızdır.
Haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler yazımı yayınladım. Okuyabilirsiniz.
Bir çok işçi istifa ettiği zaman tüm haklarını kaybettiğini düşünmektedir. Yukarıda da anlatıldığı gibi bir çok durumda işçi tazminatını alabilir. Çünkü aslında o istifa haklı nedenle istifadır. Tazminatlarda zamanaşımı ise 10 yıldır. İşçilerin haklarının farkına varmaları için siz de bu yazıyı aşağıdaki butonlar ile sosyal medya ortamlarında paylaşın.
İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Mıhcı Hukuk Bürosu
Düzenleme 1: Yazı yayınlandıktan 2 gün içinde 600 ün üzerinde paylaşım aldı. Duyarlılık için teşekkürler.
Düzenleme 2: Sayfa aşağısında onlarca yorum ve cevap oldu. Mutlaka sizin sorunuzla alakalı bir soru cevap durumu mümkündür. Bu bakımdan yorumları okumanızı rica ediyorum. Dava açmak için bize ulaşabilirsiniz veya sorunuz için sağ alttaki kutucuktan ulaşabilirsiniz.
300 Comments
Yakup
28 Mayıs 2016
Ben bir özel şirkette çalışıyorum bütün yasal haklarimi alıyorum ama taşınma mız gerek tam 2 yıl dır çalışıyorum istifa etsem tazminat hakkım varmı. ..şimdiden teşekkür ederim
Av. Mustafa Mıhcı
1 Haziran 2016
Bu durumda tazminat alamazsınız.
kiymet
29 Mayıs 2016
6 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum bana 1300 olan asgari ücreti vermiyorlar benim maaşım 1050di 250 tl sini geri istiyorlar ben işten ayrıldım dava açtım bana kazanmaz diyorlar çünkü maaş borusunda asgari ücret yatırıldı gözüküyor bize imza attiriyorlardi bunun için kazanamaz diyor lar dogrumudur haziranın 22demahkemem var ben haklı cıkarmıyım
İsimsiz.
7 Haziran 2016
Merhaba deeğerli hak savunucu;
Ben mersinden yazıyorum 2 senedir sureklı her maaş alırken muhasebeciye ve patrona sureklı soyluyorum ben cocuk parası bır kısmıda agi dıyorlarmıs alamıyorum muhasebeci bana bende agi almıyorum dyor patron ise umrunda bıle degil
ve ben maaş olarak dolgun bır maas alıyorum fakat asgari olarak bankaya yatıyor ve sıgortam asgarıden yatıyor su durumda ben bu sebeblerden dolayı işten çıksam tazmınat ve 2 senelik agi parasını alabılırmıyım ve asgari ucret 1.300 tl iken 5 calışan arkadasım bankadan maası cektıkten sonra yaklaşık 200 ila 300 tl sini geri alıyorlar ben size zam yapmadım gidin devletinizden alın geri kalanını diyerek bızı azarlar casına kovuyor odasından lutfen yardımcı olun artık canımıza tak etti çunku yaklaşık 15 kişi var bu şekilde magdur saygılarımla.
Av. Mustafa Mıhcı
9 Haziran 2016
Kesinlikle bu haklı fesih sebebidir. Bununla ilgili tanık bulabilirseniz hem agi hem kıdem tazminatınızı varsa diğer fazla mesai yıllık izin alacakları ve sair alacakları alabilirsiniz. Diğer arkadaşlarınızın da aynı şekilde bu hakları var.
Tekin
9 Haziran 2016
Merhaba ben özel bir kurumda ogretmen olarak çalışıyorum istifa edeceğimi söyledim ama sözleşme bitmeden gidemezsin diyor yaz okulunda calicaktim diyolar ama bnm sozlesmede yaz okulu ile ilgili madde yok ve gorusmede de konuşulmadı.sözleşme tanzim tarihı 2015 2 eylul bitiş tarihinde kesin tarih yok sadece çalışma iznini başladığı günden bir yıl olarak yazıyor. İstifa edip gidebilirim dimi eylül kadar tutma ihtimalleri varmı dir acil yardım edermisiniz
okan
11 Haziran 2016
Av. Bey merhabalar.
il değişikliği nedeni ile işten ayrılacağım yaklaşık özel sektörde 19 aydır çalışıyorum. kıdem tazminatı alabilirmiyim. ?
Av. Mustafa Mıhcı
11 Haziran 2016
Alamazsınız.
murat
13 Haziran 2016
Merhaba avukat bey mersin merkezde ozelsokterde 3 yıldır çalışmaktayım doğum izni 23.04 2015 tarihinde değişti yetkililer 3 gün diyor bu durumda usulsüzlük ten dava açsam kazanirmiyim yada siz ne onerirsiniz
Av. Mustafa Mıhcı
20 Haziran 2016
sadece bu nedenden açacaksanız verilmeyen 2 günlük ücretinizi alırsınız.
murat
14 Haziran 2016
Merhaba avukat bey mersin merkezde ozelsokterde 3 sene dır çalışmaktayım maaşım dolgun bir maaş ama bankaya askeri ucretten yatıyor bunu üzerine sigorta mi asgari ücret ten yatiriyorlar ve resmi tatiller de çalışıyoruz ek olarak mesai vermiyorlar cumartesi günleri 12 ye kadar çalışmamız gerekirken saatt 13.00 kadar çalıştırıyorum ve mesaide vermiyor lar bunlara dayanarak yaptıkları usulsuzluge karşılık istifa edersem tazminat alabilirmiyim alırsam neye göre hesaplanır aldığım maşa göre mi yoksa askari ücrete göre mi hesaplanilir dava açarsam avukatım olurmusunuz iş yerini kapattırma suçlarıda olurmu
Av. Mustafa Mıhcı
23 Haziran 2016
fazla mesainin verilmemesi haklı fesih nedenidir. Dolayısı ile tazminat alınabilir. Dava açarsanız en az 2 tanık bulmalısınız. Tanıklara maaşınız sorulduğunda gerçek rakamı söyleyeceklerinden gerçek rakam üzerinden hesaplanır. Dava için avukatlığınızı da yapabilirim.
gürcan
15 Haziran 2016
Selam. 18 ay çalıştığım iş yerinden sağlık problemleri nedeniyle ayrıldım. İşten ayrılmadan önce 5 günlük yatışım ve 20 günlük raporum var. Fakat bana kendilerinin yazdığı istifa dilekçesini imzalattılar. Dilekçede her hakkımı aldığım yazıyordu. Tazminat talebinde bulunabilir miyim?
Av. Mustafa Mıhcı
23 Haziran 2016
https://www.mihcihukuk.com/ibraname-imzalayan-isci-tazminat-alabilir-mi.html/ bu yazıyı okuyabilirsin.
mustafa akın
15 Haziran 2016
merhaba , 2013 eylül ayında işyerinden istifa ettim. istifa metnim ” iş yerinden tüm alacaklarımı alarak ” ifadelidir. fakat işyerimde resmi tatil günleri çalıştırıldım , mesai saatlerim sabah 08:30 akşam 19:00 haftanın 6 günü çalışıyorduk .maaşlar bankaya yattığı için tatil 30 gün sigorta üzerinden yatırılıyordu . yani resmi tatil ücretleri yatmıyordu. resmi tarihlerde çalıştığımıza dair kestiğimiz müşteri faturalarının fotokobilerini aldım . bu durumda geriye dönük olarak kıdem tazminatımı alabilirmiyim .
murat bulut
16 Haziran 2016
Avukat Bey merhaba ;
14 aydır özel bir kuruluşta çalışmaktayım.Sene içerisinde sgk da giriş çıkış yapıldı.hafta içi ve cumartesi günler 08:00/18:00 çalışmaktayım ve mesai ücretlerini alamıyorum.Son olarak sebepsiz yere çalışma bölgem değiştirildi.istifa ettiğim takdirde kıdem tazminatı alabilirmiyim ?
Av. Mustafa Mıhcı
23 Haziran 2016
SGK giriş çıkış yapılması, fazla mesai ödenmemesi ve çalışma şartlarınında esaslı değişiklik yapılması haklı fesih sebebidir. Kıdem tazminatı alabilirsiniz.
muhammet
22 Haziran 2016
Sayın Avukat bey
Ben yaklaşık iş yerinde engelli olarak 2 yıl 8 aydır çalışıyorum.Ailemin yanına gitmem sebebiyle işten ayrılmak istiyorum acaba tazminat alabilirmiyim
Av. Mustafa Mıhcı
23 Haziran 2016
Alamazsınız.
Fg
23 Haziran 2016
Merhaba avukat bey 01-08-2013 tarihinden beri gida uzerine zincir marketlerde magaza yoneticisi olarak calismaktayim evimle isimin arasi 17 km gidis 17 km gelis olmak uzere 34 km yol parasini maas bordrosunda gosteriyorlar aksamlari bulundugum yerden evime ulasimda zorluk çekiyorum bunu ust yöneticilerime soyledigimde buraya senin yerine koyacak biri yok deyip gecistiriyorlar fazla calisiyoruz ve her ay alacak saatim yoktur diye bizden ise giris saatlerini yazigimiz kagida yazi yazdiriliyor bir ay imzalamadim bu sefer mobing uygulamaya basladilar bu konu ile isten cikan arkadaslari sahit olarak gostersem tazminat alabilirmiyim bu konuda ne yapmam gerekiyor saygilar
Av. Mustafa Mıhcı
23 Haziran 2016
fazla mesai için mesainizi siz belirliyorsanız yönetici olarak fazla mesai ücreti alamazsınız. Ancak mesailerinizi belirleyen başka üst biri varsa hak kazanırsınız. İşçi 2 tanıkla bir çok şeyi ispat edebilir. Bunlar da tanıkla rahat ispat edilecek şeyler.
Aktas
29 Haziran 2016
Sayın Mıhçı,
Öncelikle istifa eden işçinin tazminat alması konulu bu açıklayıcı yazınız için sizi tebrik ederim. Ben de karşılaştığım bir durum hakkında sizin fikrinize başvurmak isterim.
Denizcilik sektöründe mühendis olarak çalışıyorum. Şirketim ülkenin en kurumsal şirketlerinden birisinin iştiraki bir şirkettir.
2008 yılında askerlik nedeni ile şirketimden istifa ederek tazminatlarımı aldım. Daha sonra 2013 yılı haziran ayında tekrar şirkete girişim yapıldı.Bu esnada iş konusunda yeterliliğimi ilgili kurumlar aracılığı ile yükselttim. Bir üst kadroya geçiş için şirkete sözlü talepte bulundum. Bana uygun kadro bulunmadığından dolayı beklemem gerektiği söylendi. Bu esnada benim atamamın yapılmasını istediğim kadroya şirket dışından ve şirket içerisinden benim pozisyonumdan yükseltmeler yapıldı. En az 10 kişi bu şekilde hem dışardan alınarak yükseltildi. Yeterliliğini benden 1 yıl sonra kazanmış arkadaşlarım bile benden üstte kadrolara atanmaktalar. Ben bu kadroda tam 14 aydır bekletilmekteyim. Bu durum mobbing sayılır mı acaba? Geçtiğimiz aylar içerisinde bir kalp ve tansiyon rahatsızlığı geçirdim ve halen raporlu olarak ilaçlar kullanmak zorundayım ve durumun psikolojik iş etmenleri olduğu doktorlar tarafından belgelenebilmektedir. Acaba bu durumda yazacağım bir istifa dilekçesi mi, yoksa tüm haklarımı alıp görevimin sonlandırılmasını talep ediyorum demek midir? Bu faktörler ışığında benim 6 haftalık ihbar süremi beklemem veya ücretini ödemem gerekir mi?
Şirket içinden yapılan kadro atamaları için şahitlerim 2den çok fazla. Ayrıca şirket işe alım ve atama evraklarına bakılırsa zaten dilekçede belirttiğim koşullar sağlanmaktadır. Ama iş veren bunları tarafıma vermek istemeyecektir.
Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?
Teşekkürler.
Saygılarımı sunarım.
Mutlu
1 Temmuz 2016
Merhaba, 2007 yılından itibaren aynı şirkette kesintisiz olarak çalışıyorum. Daha önceden yatırılmış herhangi bir sigortam yok. Herhangi bir mazeret belirtmeksizin kendi isteğimle ve şirketten kıdem tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. En erken tarih 2022 mi? Şu sıralar bu 15 yılın daha aşağı çekilmiş olma yada buna benzer bir şeyin olma ihtimali var mı? Ara ara bu şekilde çalışanlar arasında bilgiler var.
İlk işe giriş tarihi 1999 gibi ifadeler görüyorum. 1999 dan sonra bir yerde çalışır görünenler için kendi isteğiyle ayrılmada kıdem tazminatı hakkı yok mu? Teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
https://www.mihcihukuk.com/emeklilik-nedeniyle-kidem-tazminati.html/ bu yazıyı okuyabilirsiniz.
AHMET ÖZTÜRK
6 Temmuz 2016
iyi çalışmlar
iyi bayramlar
ben kurumsal bir otobüs işletmesinde muavinlik yapıyorum mart 2014 ten beri çalışıyorum lakin işimiz gereği haftalık 45 satten fazla çalıştığımız aşikar buna istinaden bize ne fazla mesai nede farklı bi ücret yatırılıyo saat üzerinden gittiğimiz yollar hesaplanıyo saati 5.23 şuan ve artık şartlar çok ağır gelmeye başladı bna şirket bana yola çıkmadığım için ihtarname verdi şuanda çalışmya devam ediyorum sırf tazminatım yanmasın diye ben bu tazminatımı nasıl kurtarabilirm ?=
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
Dava açmalısınız.
Berrin
6 Temmuz 2016
Merhaba benim sorum şu 15 aydır bi yerde çalışıyorum ama istifa etmem için mobing uyguluyor lar ben inatlastim haklarımi vermicekler çünkü. Ben maid olarak başladım 2 kademe geri cektiler begenmezsen git diyorlar haftalık aldığımız bi tip var bunu da yarı yarıya dusurduler en kötüsü ben bunları ispatlayamiyorum kimse sesini çıkarmiyor. Nasıl bir yol izlemem lazım haklarımi alabilmek için
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
2 tanıkla ispat etmeniz gerekir. Aksi halde kaybedersiniz yüksek ihtimalle.
BURCU UĞURLU
8 Temmuz 2016
Avukat Bey Merhaba,
Ben 8 yıldır bir bankada çalışıyorum. Genel müdürlük personeliyken Genel Müdürlüğün başka bir ile taşınması sebebi ile Şubeye atamam yapıldı. Ancak yetkim ve maaşım düşürülerek atandım. Atama tebligatını istemeye istemeye imzaladım ve Ocak 2016 da tebellüğ ettim. En alt seviyede 6 aydır çalışıyorum. Bunca tecrübeden sonra sıfır seviyeye indirilmem ve maaşımın düşürülmesi bende moral bozukluğu yaşatmıştır. Bu sebeple Haziran da istifamı verdim. Şu anda ihbar süremi dolduruyoru. (8 hafta).
Ben kıdem tazminatımı almak istiyorum. Mümkün müdür? Ne yapmalıyım?
Tesekkur ederim.
Saygılarımla,
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
İş şartlarındaki değişikliği 6 gün içinde onaylamışsanız alamazsınız. https://www.mihcihukuk.com/isveren-calisma-sartlarini-istedigi-gibi-degistirebilir-mi.html/ bu yazıyı okuyun.
orhan
12 Temmuz 2016
merhabalar avukat bey yaklaşık 15 senedir bir firmada çalışmaktayım firmada işe başladığımda ofis boy olarak başladım şuan ihracat şefi olarak çalışmaya devam ediyorum işyerim ile ilgili bir takım sorunlar mevcut
1- Çalışma süresi içerisinde düşük maaş gösterilerek ssk primi eksik yatırılmış hali hazırda halen bankaya asgari ücret yatırılarak üstü elden verilmekte…
2- Çalıştığım 15 senenin yaklaşık :5/6 senesinde hiç izne çıkmadım kalan yıllardada zarzor 1 hafta izin kullandım çıkmadığım sürelerin ücreti ödenmedi. ve hiçbir evraka kullandığıma dair imza atmadım…
3- Çalışma saatlerimiz hafta içi 8:30 / 18:30 dur. yılda işe geldiğim cumartesi günlerin sayısı 35 hafta sonudur saat 10:00 / 14:00 arası çalışılım amma velakin bu güne kadar fazla mesai almadım.
4- Çalıştığım şirkette ücret politikası fazlası ile kötü 15 senede 1.695 tl maaş + 180 tl yol (2016 verilmeye başlandı)+ 125 tl agi ancak 2000 tl bulabildik. yaptığım iş ihracat operasyon şefliğidir. kafa yorucu ve sorumluluk işidir . çalışma ortamımızdan arkadaşlar çıkıyor eksilen sayılar ya vasıfsız birileri ile geçiştirilerek dolduruluyor yada doldurulmuyor iş yük fazlası ile kalifiye elemalara kalıyor ama karşılığını alamıyoruz adaletsiz bir ücret politikası var zam istenince iş yok diye ağlanıyor ama kendi yaşam standartları her sene uçuşa geçiyor … bu haksızlık canıma tak etti…
5- Yaklaşık 7-8 ay önce patronumuz vefat etti dolayısı ile oğluyla ve yiğeni ile muhattabız ve anlaşamıyoruz uslupları hoş değil (küfür vs. yok ama tartışma gırla) bütün elemanlar eski ve bizi bağlayan tek şey tazminat olayı inanların imkansızlıklarını kullanarak yok pahasına çalıştırmaktadırlar. bu duruma dur diyebilirmiyiö haklarımı alıp defolup burda gidemilirmiyim..
şimdiden teşekkür ederim selam ve saygı ile…
İSA ÖZYİĞİT
21 Temmuz 2016
AV BEY BEN İŞYERİMDE 19 AYDIR GÜVENLİK OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM ASGARİ ÜCRETLİYİM BAŞKA Bİ YERDE NORMAL ŞARTLARDA Bİ İŞ BULDUM ORAYA GEÇMEYİ DÜŞÜNÜYORUM GÜVENLİK İŞİNDE BENİM ÇALIŞMA DÜZENİM 8 SAAT HAFTA TATİLİ YILLIK İZİN VAR FAZLA MESAİLER VE BAYRAM MESAİLERİDE MAAŞA YANSIYO AMA BEN SEKTÖR DEĞİŞTİRMEK İÇİN YENİ İŞ YERİNE BAŞLAMAK İSTİYORUM BEN BU ŞARTLARDA İSTİFA EDİP TAZMİNAT ALMA HAKKIM OLUYOMU
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
Böyle bir hakkınız yok.
Nyks
22 Temmuz 2016
Merhaba. Bankada 6 senedir çalışıyorum. bu süreç içerisinde mesailere kalıp ücretleri ödenmedi, tayin talepleri müdür ve bölge müdürleri tarafından keyfi reddedildi, iki kişilik norm kadronun yaptığı iş benim üzerime yüklendi, bankanın benim üzerimde bulunan bir ünvan için dışarıdan açmış olduğu sınava girip kazandığımda personel olduğumu bildikleri halde yedeklere bıraktılar, bir sene sonra yedeklerden çağırdılar, bu kez ünvanı vermeden önce stajyerlik verdiler( halbuki işe başladığımda stajyerliği geçmiştim), bu sınav sonuç süreci yaşanırken geçici şifrelerle o ünvanın gerektirdiği işler yaptırıldı ve maaşıma tabi ki bu yansıtılmadı, daha sonra hamilelik süreci yaşadım ve bu dönemde de anahtar zimetlendiği için yapılan mesailerde kapının kapatılması, gece şubeye bakım için gelindiğinde kapı açılması, keyfi beklemelerle kapının beklenmesi gibi pek çok konudaözel durumuma rağmen üstümden yük alınmadı, ATM yüklemelerinde yine bulunduğum kadroda bir personel daha gözükse de pazarlama istediği için ve bunu hemen yapmadıkları için operasyon kadrosundayken pazarlamada çalıştırıldığından tek başına bütün operasyonel işlemlerin de bana kaldı, hamile olduğumu belirttiğim halde 7,5 saatten fazla çalıştırıldım çıkmak istediğim sorgulandım, ve en son olarak da 6 aylık ücretsiz izin bitiminde sözleşmemizde bulunan ikinci 6 ay ücretsiz izin talebim reddedildi ve çocuğumun bakımı için ailemin yanına gideceğimden tayim isteğim bölge müdürü tarafından yine bölgede personel yetersizliğinden dolayı reddedildi. Tek taraflı fesih yaptığımda belirttiğim sebeplerden kıdem tazminatımı dava açarak kazanabilir miyim? teşekkürler..
nyks
12 Ağustos 2016
Merhabalar daha önce ilettiğim sorumla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim??
Av. Mustafa Mıhcı
12 Ağustos 2016
Evet, alabilirsiniz. Zaten fazla mesailerin verilmemesi başlı başına kıdem tazminatı alma sebebidir.
gürkan
26 Temmuz 2016
Merhaba avukat bey
Hizmet dökümüne baktığımda ilk işe giriş tarihi 15.09.1997 fakat 03/2000 de ilk pirim yatmaya başlamış
15 yıl ve 3600 gün den faydalanarak tazminatımı alabilir miyim. İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
SGK ya gidip bunu net olarak sorgulatabilirsiniz.
vedat incikuşu
27 Temmuz 2016
merhaba avukat bey
ben antalya manavgatta bir otelde teknik mudur olarak çalışıyorum 2.5 yıldır yazın maaş larımız normal alıyoruz kısın asgari ye düsürüyorlar ve sigortayıda aynı şekilde yapıyorlar normal maaşım 2800 tl sgk da aldıgım aylık üzerinden kışın asgari oluyor ve aylık zamanında alamıyoruz ayın 27 07 2016 gectigimiz ayın maaşlarını alamadım istifa edersem tazminat alırmıyım şimdiden tesekür ederim vedat incikuşu
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
Alabilirsiniz. Maaş ödemenizden itibaren 20 gün geçmiş ve hala maaş alamamışsanız haklı nedenle fesih yapabilirsiniz.
Feride demirel
31 Temmuz 2016
Merhaba..
4 yildir huzur evinde calisiyorum…calisma saatlerimde 24/24 artik dayanamiyorum.istifa etsem işsizlik maasi alabilirmiyim…vede tazminat… tesekkur ederim..
erkan
29 Temmuz 2016
merhaba av. bey işten kendi istegimle ayrılıyom kıdem tazimatı alabilirmiyim
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
Alamazsınız. Makalede bahsedilen sebeplerin varlığı varsa alabilirsiniz.
mehmet aytığ
30 Temmuz 2016
merhaba av bey ben 2009 taşaron olarak çalışıyorum ama hast müd oğlunu işe alınca nöb yazmıyor polıkınlıkte çalıştır mıyor ve ben buna karşı cıkınca kötü olıyorum cıkmak istiyorum kavga ve görültu telefonda hakaret ediyor işi bırakırsam tazmınat alabılır mıyım yoksa bır gün olay buyuk olur
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
İspat ederseniz alırsınız.
bawer
3 Ağustos 2016
merhaba avukat bey;
ben bir dağıtım şirketinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. 12/2013 te işe başladım. 08/2015 te mühendislere eşit şekilde zam yapıldı. daha sonra 08/2016 da herkese mail atıldı ”sendikasız çalışan personellere zam yapılacak” ve geriye dönük zam farkı alacaklarını belirttiler. ancak daha sonra kurumda çalışan çoğu personele zam yapıldı sadece bana ve bir arkdaşıma yapılmadı. herhangi bir gerekçe gösterilmeden.. bundan dolayı işten ayrılırsam ve attıkları maili delil olarak gösterirsem tazminatlarımı alabilir miyim..
Av. Mustafa Mıhcı
3 Ağustos 2016
Eşit işlem borcuna aykırılık nedeni ile yapabilirsiniz ancak buradaki ispat yükü sizin üzerinizdedir. Net bir şekilde ayrımcılık yapıldığını ispatlarsanız tazminat alırsınız. Bununla ilgili işverenin eşit davranma yükümlülüğü yazımı okuyun.
mustafa
4 Ağustos 2016
2009 da tavan sgk tavan maaşı ile 13 ay çalışıp askere gitmek için istifa ettim. şimdi geçmişe yönelik tazminatımı almak istiyormu ne yapmalıyım.
Av. Mustafa Mıhcı
5 Ağustos 2016
İstifanızı usulüne uygun yapmış iseniz dava açmalısınız.
mert
4 Ağustos 2016
Merhaba avukat bey;
Ben bir turzim acentesinde yaklasık 6 yıldır çalısıyorum. Çalışmamın 2 sene sonrasında çalıştığım acente başkasına devredildi skk aynı devam ediyor giriş çıkış yapılmadı. Fakat benim sorum şu; ben kolum kırık alıçılı çalıştım buda iyi niyetimden dolayı. asgari ücrete tabi olarak çalısıyorum dini ve milli resmi taillerimde mesaim verilmedi hiç ve fazla mesaiye her 2 günde bir kalıyorum ama mesai ücretim yok. son 1 buçuk senedir işveren benim üzerimde baskı politikası uyguluyor. buda benim eşim ve çocumada yansıdı artık çünkü hergün yine ne olacak diye işe gitme düşüncesi ailminde dikkatini çekiyor. Son birkaç aydır ise öyle daha çok üzerime oynanıyor telefon ile yada yüzüme bizimle çalışmak istemiyorsan istifanı verip cıkabilrisin sözleri söyleniyor. oysaki ben iyi niyetimden hakkım olan ücretleri talep edmezken işveren bana her seferinde istifanı verip çıkabilrisin diyor. ortada fol yok yumurta yok iken. Benim sorum ben istifa edersem kolum alçılı olarak çalıştıgımı kamera kayıtları veya şahiter ile ıspat edersem. tazminatımı alabilirmiyim. ve bunlar için nasıl bir süreç takip etmeliyim.
Av. Mustafa Mıhcı
5 Ağustos 2016
Fazla mesai, dini milli bayram haklarınız verilmiyorsa dava açarak tazminat ve bu haklarınızı alabilirsiniz. Kamera kayıtları değil tanık gerekecektir.
eddy morpy
5 Ağustos 2016
merhaba 3 yıldır özel sektörde bir şirkette çalışıyorum. maaşlar asgariden bankaya ödeniyor kalanı elden bağış makbuzu ile veriliyor.
çalışma saatlerimiz 08:05 ile 18:15 arası. Gelmediğimiz günlerde de günlük ücret+ iş gücü kaybı kesiliyorlar.
yada patron kızdığında – pop adı verdiği 80tl lik kesintiler de yapabiliyor . ben buradan ayrılmak istiyorum iş buldum ancak burada daha fazla zaman doldurmak (ihbar süresi) istemiyorum.istifamı verip süre beklemeden gitsem ellerinde koz olur mu? yada ihbar bildirip çoğu hakkımı bırakmamak için ise ne yapmalıyım?
Av. Mustafa Mıhcı
5 Ağustos 2016
Haklı nedenle derhal fesih yapabilirsiniz. Beklemenize gerek yok. Tazminatlarınızı ve diğer haklarınızı almak içinse mahkemeye başvurmanız gerekmektedir.
eddy morpy
5 Ağustos 2016
mahkeme bunların ispatını istediğinde ne şekilde ıspatlanabilir ? banka hesapları yada geçmiş dava örnekleri var ama?
Av. Mustafa Mıhcı
5 Ağustos 2016
Tanıkla ispat edebilirsiniz.
samle
5 Ağustos 2016
mrb.eşim 3 yıldır bir şirkette çalışıyor.kendi isteğiyle işi bırakırsa tazminat alabilirmi.?
Av. Mustafa Mıhcı
5 Ağustos 2016
Herhangi haklı bir sebep yoksa tazminat alamaz.
Okan
12 Ağustos 2016
Merhaba. Emekli Sandığında pirim günümü doldurmuş durumdayım. Emeklilik için yaş bekliyorum. Bu süreçte 2 yıldır bir özel şirkette SSK’lı olarak çalışıyorum. İş yerim ve ailem ayrı şehirlerde olduğundan (Ankara-İstanbul) hafta içi iş yerimin olduğu şehirde haftasonu da ailemin yanındayım. Aile birliğim açısından şu an çalıştığım işten ayrılmak istiyorum.
Sorum şu; ailevi gerekçem ve pirim günümün zaten dolmuş olması gerekçesiyle istifa etmem durumunda herhangi bir kıdem tazminatı vs hak kazanıyor muyum? Teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
12 Ağustos 2016
15 yıl ve 3600 prim günü doldurmuşsanız SGK dan yazı alın. Bu sayede tazminat alabilirsiniz. Emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı yazımı okuyabilirsiniz.
Mehmet şahin
14 Ağustos 2016
Merhabalar,
Mühendis olarak çalıştığım şirketimde yaptığım iş kesinlikle mesleki olarak diplomama uygundur. Yanı meslek dışı bir iş değil. 2.5 yıldır 4 yıllık mühendis olarak hala Uzman Yardımcısı olarak çalışmaktayım. Performansımda olumsuzluk olmadığı gibi tam tersine 21. ayımda yüksek performansım gösterilerek cok büyük bir projede Proje Yöneticisi görevi verildi. Yöneticim ile yaptığım görüşmede ise en erken atamanın ise 2017 yılında gerçekleşeceği bilgisini verdi. Son olarak daha 2 gün önce şirketin belirlediği görev tanımlarında uzman yardımcısı pozisyonunda proje yöneticiliği olmayıp uzman hatta şef pozisyonunun görev tanımında bulunmaktadır. Birimimde şef olmayıp 4 adet uzman bulunmaktadır. Performansa rağmen atama yapılmaması ve buna bağlı olarak maddi kaybım göz önüne alındığında sözleşmemi haklı sebeple feshedersem tazminat alabilir miyim?
Saygılarımla.
Av. Mustafa Mıhcı
17 Ağustos 2016
Dava açarsanız kazanma ihtimalinizin düşük olacağı kanaatindeyim.
ŞABAN AKSAKAL
15 Ağustos 2016
İyi günler rahatsız ediyorum,kusura bakmayın. Engelli memur kadrosundan atama yapılma ihtimalim var ve muhtemelen başka bir şehre gitmem gerekecek.Eğer başka bir şehre atanırsam eşimin 6 yıldır kesintisiz çalışmış olduğu işyerinden tazminat alma durumu nedir? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar
Av. Mustafa Mıhcı
17 Ağustos 2016
Malesef eşiniz bu durumda tazminat alamaz.
Ömer Aydın
15 Ağustos 2016
Merhaba Avukat Bey 1 yıl 3 aydır bir firmada çalısıyorum maasım 1370 tl olarak bankadan yatıyor 1,5 senenin sonunda 120 tl zam aldım ve elden veriyorlar zam kısmını bankaya yatırmıyorlar sabah 8 akşam 7 olarak çalısıyorum bu yerden tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum ne yapabilirim teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
17 Ağustos 2016
SGK primi gerçek maaş üzerinden yatırılmıyor ise haklı nedenle fesih yapılabilir. Bunla ilgili ihtarname çekin sonra dava açarsınız. Fazla mesai ücretiniz de olacaktır.
Cihan simsek
16 Ağustos 2016
Merhaba avukat bey.
Kurumsal bir magazada magaza sorumlulugu yapmakta idim..magazada iki ay once iki personele bes kalem urunu fissiz sattirdim..bunu iki ay sonra iki arkadasin ifadesi ve benim de kabul ettigim savunmam gerekcesi ile tazminatsiz is cikisi(25/2-e ) maddesi ile..daha sonra bunu kabul etmezsen istifa yaz oyle cik dediler..once ihbarnameyi imzaladim sonra o maddenin sigortama yansiyacagini ogrenince istifa yazmak istedigimi soyledim vr kabul ettiler..yalniz istifayi iko uc gun sonra onceki tarihe gore yazdim..nr yaparsam tazminat alabilirim ya da hukuki olarak ne yapabilirim..?
zeynep irem
18 Ağustos 2016
Avukat Bey ben de sizden bir yardım rica ediyorum.Eşim 3,5 yıl çalıştığı yerden istifa ederek ayrıldı.İstafa etmesinin nedeni bu 3,5 yıl içerisinde bir defa zam yapıldı ve bir daha yapılmadı hayat şartlarını devam ettiremediğimiz için istifa etmek zorunda kaldı.Tanzimanıtı alma hakkı var mı? Aldığımız bilgiye göre istifa edip dilekçe yazarak tazminatını alan arkadaşları oldu, bu durum da biz ne yapabiliriz?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Av. Mustafa Mıhcı
22 Ağustos 2016
Zam yapılması iş sözleşmesinde yazmıyor ise, işveren zam yapmadı diye haklı fesih yapılamaz.
MSMKy
18 Ağustos 2016
Merhaba, eşim doğum sonrası ücretsiz izin hakkını da kullanarak bebeğimize yaklaşık 10 ay kadar bakabildi ve işe başladı. Bebeğimizde gelişim geriliği var ve bakıcıya bırakmak zorunda kaldığımız için çocuk bakıcısıyla geçen 1 aylık sürede fiziksel olarak ve psikolojik olarak daha kötü bir duruma geldi. Bu durumun eşimin de psikolojisini çok kötü etkilediği için işinden istifa etmek istiyor. Bu durumu raporla belgeleyebilir durumda mıyız bilmiyorum ama sanırım bir şekilde resmiyete dökülebilecek durumda bir gelişim sorunu var. İstifa sonrası 3 yıldır çalıştığı işinden kıdem ve ihbar tazminatını alabilecek midir? Teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
22 Ağustos 2016
Mümkün görünmüyor.
ışık özcan
18 Ağustos 2016
Merhaba kolay gelsin be bir işyerinde 6,5 yıldır çalışmaktayım 1971 doğumluyum 01,01,1987 sgk girişim var dolasılıyla emekliliğe hak ediyorum 7000 günüm mevcut istifa etmem durumunda kıdem ve yıllık izin ve fazla mesailerimi alabilirmiyim fazla mesaileri izin olarak kullandırıyorlar bire bir işten çıkarken şirkete her hangi bir süre vermem gerekiyormu teşekkürler.
Av. Mustafa Mıhcı
22 Ağustos 2016
kıdem alırsınız. emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı yazımı okuyun. Fazla mesailer izin olarak kullandırılabilir eğer tam hakkı ile kullandırılmışsa fazla mesai alınamaz.
muhammet mehmet aksu
23 Ağustos 2016
İşçi iş yerinden istifaya zorlanıyor, tazminatsız çıkarılmak isteniyorsa (mobbing) işçinin bu durumu belgelemek kaydı ile istifa ederek tazminat hakkı vardır.
demekle şirketin bize imzalattırmaya çalıştığı evraklarmı belge oluyor
Avm mağduru
27 Ağustos 2016
Merhaba özel bir şirkette 3 yıldır satış danışmanıyım engelli kadrosunda çalışıyorum ve yöneticilik istiyorum bölge müdürü istemiyor istifa etsem tazminat alabilirmiyim ?
Av. Mustafa Mıhcı
2 Eylül 2016
Alamazsınız malesef.
fatih evcim
2 Eylül 2016
merhabalar
11.02.2012 tarihinde x bir firmada çalışmaya başladım çalışma şartlarında sözlemelerde işçi fazla çalışmayı kabul eder tarzında bir belgeyede imza attım hafta içi akşamları hafta sonu resmi tatillerde çalışmışlıgım oldu fakat fazla çalışmalarımdan dolayı ekstra bir ücret almadım yıllık izimlerim vardı sadece 1 haftasını kullandım diğer izinlerimi kullanmadım ayrıca işveren sgk primlerini aldıgı maaş üzerinden ödemedi ve aylık maas bodrosu tarafımıza vermedi maaşlar elden alınıyordu ve bir not kagıdına imza attırılıyordu ad soyad maaş tarih olarak bir not kagıdı çalıştıgım iş yerinde iş verenin oglu çalışmaktaydı yapılan iş ile ilgili kendisiyle sözlü bir tartısma yasandı konu iş ile alakalı fakat sorumlusu işverendi işverenle muhattap olacagına benimle muhattap olarak sözlü tartısma yasadık işveren ben iş için iş yerinden cıktıktan sonra oğluyla sözlü munakasaya girerek yanlış yaptıgını ve boyle yapmamamn gerektigi konusunda kendisini işten cıkarttı iş yerinde işleyişle ilgili çalışmayı zorlayacak nedenlerin oldugunu ve işvereni bu konuda defalarca uyarmama ragmen herhangi düzeltme yapmadıgını soyledim bununla ilgili bir çalışma yapacagını dile getirerek zaman kazanmaya calıstı bende oğlu ile ilgili tartısmayı yaptıgımız gun oglu iş vereni silah ile tehdit etmiş oda kendisini kovmustur ben iş için çıktıgım için bu tartısmaları telefonda konustuk neden boyle bişey yaptıgını sordu bende senin sorumlulugunda olan bir emri benim üzerimden neden kullanıyorsun dedim bu şartlat altında calısamayacagımı soyledim ve iş yerine geri dondum ben bu sartlar altında calışamam istifa ediyorum dedim ve yasadıgım sıkıntıyı bir istifa dilekçesinde yazarak verdim şirket muhasebecisi bu şekilde olmaz bu yazı kabul edilmiyo diyerek su tarihten itibaren kendiistegimle işten istifa ediyorum diye yazarsan kabul olur dendi bende o psikolojiyle yazdım yıllık izinlerimin parasını son maasımı alarak işten o gun ayrıldım bana bordro uzerinden almıs oldugum parayı yazan bir kagıt imzallattılar bende imzalayarak evrakları aldım herhangi bir talepte bulunmak istemiyordum fakat iş piyasasında kariyerim ile ilgili yalan yanlış ifadeler konustuklarından dolayı hakkımı aramak istedim ben işçi olarak haklarımı alabilirmiyim 02.11.2012 işe giriş tarihim 28.12.2015 işten cıkıs tarıhım konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim…
Write a comment: