İş hayatında sıklıkla var olan durumlardan bir tanesi de istifadır. İstifa, çalışanın ya da işçinin kendi isteği ile işi bırakma halidir. Ancak her istifa, hukuki olarak bir istifa sayılmayabilmektedir. Kimi durumlarda işveren de çalışanı istifaya zorlayabilmekte veya işçi haklı nedenle fesih yapabilmektedir. Bu nedenle bu gibi durumlarda henüz istifa edilmeden bir avukattan yardım alınarak durumun değerlendirilmesi yapılması ve bunun ardından istifa edilmesi hak kayıplarına uğranılmaması adına önemlidir. Eğer henüz istifa etmemişseniz veya etmiş ve dava hazırlığında iseniz istifa ederken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı okuyun. Bu yazımızda ise haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler konusunu işleyeceğiz.
İş hukuku’nda haklı nedenle istifa diye bir kavramda mevcuttur. Haklı nedenle istifa, çalışanın aşağıda belirten hallerde istifa etmesidir. Ancak çalışan bu durumda herhangi bir maddi tazminat ya da sosyal hak kayıplarına uğramamaktadır. Ayrıca iş yerinde mağdur olduğu kesinleşirse maddi ve manevi tazminata da hak kazanabilmektedir. Başlıca haklı nedenle istifa halleri ise şunlardır;
- Çalışanın sağlık sebepleri ile istifasıdır. Örneğin işin niteliğinden doğan bir sebeple çalışanın sağlığını yitirmesi, söz konusu işin çalışanın yaşayışı için tehlikeli olması, çalışanın iş sebebiyle sürekli görüşmek zorunda olduğu diğer personellerden birinin bulaşıcı hastalığa tutulması, iş yerinden kaynaklanan diğer hastalık nedenleri gibi hallerdir.
- İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması nedeni ile çalışanın istifasıdır. Örneğin patronun çalışana ya da çalışanın aile üyelerinden birisine cinsel tacizde bulunması, şeref ve namusuna uygun olmayacak sözler sarf etmesi, sataşmada veya göz dağında bulunması, çalışanı ya da ailesinden birini kanuna karşı kışkırtması, çalışanın ücretinin kanun ve sözleşme şartlarına uygun hesaplanmaması ve ödenmemesi gibi hallerdir. Yani günümüzde işverenin çalışana mobbing uygulaması halinde çalışanın istifa etmesi, haklı nedenle istifa olarak değerlendirilmektedir.
- Zorlayıcı sebeplerin var olması hallerinde çalışanın istifa etmesidir. Örneğin iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durması gibi hallerdir.
Çalışanın yukarıda belirtilen haklı nedenlerden birinin ya da birkaçının varlığı halinde istifa etmek isteyebilmektedir. Ayrıca diğer çok önemli haklı nedenle istifa hallerini istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi? yazımızdan öğrenebilirsiniz. Yine de en doğru yol, iş hukuku konusunda uzman, tecrübeli ve bilgili bir avukattan yardım alınarak hareket edilmesidir. Zira işveren de sizin haklı nedenle istifa etmediğinizi iddia ederek hak kazanımlarınızın önüne geçmek isteyecektir.
Bununla birlikte çalışan haklı nedenle istifa etmek isteyip de gerçekleştirme aşamasında veya gerçekleştirmesinin ardından yapması gerekenler de şunlardır;
- Öncelikle bir iş hukuku avukatına durumu danışmalıdır.
- Çalışan haklı nedenlerle istifasının nedenlerini ayrıntılı olarak istifa dilekçesinde belirtmelidir.
- Bunun yanında çalışan, ödenmeyen alacaklarını ödenmesi gereken tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte, maaşını, kıdem tazminatını, fazla mesaisini, ikramiyelerini, kullanmadığı yıllık izinlerinin ücret karşılığını ve diğer sosyal haklarını da istifa dilekçesinde talep etmelidir.
- Kıdem tazminatı, çalışanın işe başladığı yıldan itibaren her yıl için işveren tarafından çalışana ödenen otuz günlük ücret tutarıdır. Çalışan haklı nedenle istifa etmiş ise kıdem tazminatına da hak kazanabilmektedir.
- Çalışan istifa dilekçesini hazırlamasının ardından bunu işverene sunmalıdır ve bir örneğini imzalatıp almalıdır.
- Çalışanın haklı nedenle istifasını işverene sunmasının ardından iş sözleşmesinde belirtilen süreyi ya da ihbar süresini beklemeden iş sözleşmesini feshedebilmekte ve hemen iş yerinden ayrılma hakkına sahiptir.
- Ayrıca çalışan işveren tarafından mobbinge maruz kaldığını somut delillerle ve tanıklarla ispatlaması halinde maddi ve manevi tazminata da hak kazanmaktadır. Çünkü hiçbir işveren, yanında çalışıyor diye işçisine ya da çalışanına kötü muamele yapma hakkına sahip değildir.
- Çalışan istifa etmek yerine iş sözleşmesini feshetmesinin haklı nedenlerini ve maruz kaldığı kötü muameleyi Noter kanalıyla ihtar çekerek de işverene bildirebilmektedir. Bu en garanti yoldur. Hem ispat açısından hem de işverene konunun ciddiyetini bildirmek açısından haklı nedenlerin sıralandığı bir ihtarname ile başvuru durumu değerlendirilmelidir. Ancak ihtarname zorunlu yol olmayıp direk dava da açılabilir.
- İhtarnameye gelen tepkiyi bekleyip daha sonrasında uzlaşma veya dava yoluna gidilebilir. Dava yoluna gidilme aşamasında bir iş hukuku avukatı ile anlaşmanız yerinde olacaktır. Zira işin uzmanı bir avukat kazanma şansınızı kat kat artıracaktır. Ek olarak iş davalarında avukatlar genelde dava masrafları hariç işçiden her hangi bir ücret talep etmez, davayı kazandığı takdirde çıkan tutar üzerinden yüzde olarak anlaşırlar. Dolayısı ile işçinin bir avukat ile çalışmasında kayıp değil kazanç olacaktır.
- Tüm bunlarla birlikte çalışan istifa işlemleri sırasında, işverenle konuşurken ve istifa dilekçesini işverene sunarken stresli ve sinirli olmamalıdır. Bir anlık sinir ve stres haliyle yanlış ve kaba sözler söylemesi halinde haklı bir durumda iken haksız konuma gelmesine ve herhangi bir ceza davası muhatabı olmasına neden olabilmektedir.
Sonuç olarak, haklı nedenle istifa ettikten sonra genellikle bu durum işveren tarafından kabul edilmemekte ve durum mahkemeye taşınabilmektedir. Bu durumda da iş hukuku konusunda uzman, bilgili ve tecrübeli bir avukattan ya da hukuk bürosundan yardım alınarak durumunuzu değerlendirin, hakkınızı arayın ve durumunuzu lehine ve en başarılı biçimde sonuçlandırabilirsiniz.
6 Comments
Gamze
25 Ekim 2016
İyi akşamlar iş yerinde fiziksel olarak bir saldırıya uğradım ve uzerinden zaman geçti aynı zamanda sözlü olarakda tacize uğradım ailem duymasın diye şikayette bulunamadım ve yaşanan son olaylardan dolayıda ihtar çekerek işten ayrıldım bir hak talep edebilirmiyim?
Av. Mustafa Mıhcı
18 Mayıs 2017
ihtarda tam ne yazdınız net belirtmemişsiniz ama bahsettiğiniz nedenlerden dolayı dava açarak tanıkla ispat ile tazminatınızı alabilirsiniz.
fusun degirmenci
23 Mayıs 2017
Ben 6 sene çalıştığım market sektörün de bana yaptığın iade işlemin de usulsüzlük var istifa etmezsen sirket sana dava açar is bulamazsin dediler ve bende bölge sorumlum ve mağaza müdürü arkadsima inanıp istifa ettim ardından 1 saat geçmeden telefon edip istifa mi geri istiyorum sirket bana dava açsın dedim kabul edilmedi çıkışını çoktan verdik dediler bir an boşluğuma geldi çünkü alınan yanlış iade toplasaniz 50tl yi geçmeyen bi miktar ve ben dava açtım sonra ama bu sefer bana dedikleri sayımi yüksek olduğu için bana hiç bir ihtar savunma yazmamislar ve ogreniyorum ki iade de bahane zaten sayımım da da sıkıntı yok ben 6 sene içinde sürekli fazla çalışarak hiç bir mesai alamadım ben bu davayı nasıl alırım sizce kendi tuttugum avukat ta pek bilgilendirmiyor inanin psikolojim bozuldu artık ve ise giremiyorum aynı şeyleri yaşayacagim sanki üstüne murat ulkere kadar mesaj attım çünkü bana haksızlık ettiler ve elimde delilim yok konuyla ilgili bilgilendirmenizi rica ederim
Av. Mustafa Mıhcı
24 Mayıs 2017
avukatınız varken cevap vermem doğru olmaz.
Şerife kaya
27 Ağustos 2018
Merhaba ben 2 bucuk senedir bir sağlık ocağında hemşire olarak görev yapmaktayım. İşe başladığımdan itibaren görev tanımım dışında işler yapmak için beni zorluyorlar. Yapmadığım takdirde işverenin emrine uyumadığım için sözleşmemi haklı bir şekilde feshedeceklerini söylüyorlar. Verilen işler onur kırıcı ve kariyerimi zedelediği ni düşünüyorum. Psikolojik açıdan çok yıprandım ve bu durumdan çok yoruldum. Aynı zamanda işe başladığımdan beri elden maaş alıyorum bankaya hiç yatmadı. Bu sebepler sözleşmemi haklı bir şekilde feshetmek için yeterli mi? Kıdem tazminatımı alabilirmiyim? Çok teşekkür ediyorum şimdiden
Mıhcı Hukuk Bürosu
7 Kasım 2018
Merhabalar, işvereniniz size mobbing uygulaması yani ahlak ve iyiniyetli kurallarına uymayarak davranması sizin için sözleşmenizin haklı fesih sebebidir. Ayriyeten mobbinge maruz kaldığınızı somut deliller ile kanıtlayabilirseniz bu konudan ötürü maddi ve manevi tazminat hakkınız da olacaktır. İş akdinizi fesih ettikten sonra tazminatlarınızı talep etme sürecini bir avukat eşliğinde sürdürmenizi öneririz, böylece içeride hakkınızın kalmasını engellemiş olursunuz.
Write a comment: