İş hukukunda ibraname işçi ile işveren arasında imzalanan işçinin işvereni tüm haklarını aldığından bahisle geçmişe yönelik olarak arada herhangi bir alacak veya tazminat hakkının kalmadığını belirten bir sözleşmedir. İş hukuku işçiyi koruyan bir hukuk dalı olduğundan dolayı işçiden alınan ibranamenin geçerliliği de belli şartlara bağlanmıştır. Bu durumda bize gelen mail ve telefonlarda ibraname imzalayan işçi tazminat alabilir mi? Tüm haklarımı aldım diye imza attım ama alamadım haklarım gitti mi? İbranameye imza attım ama tazminatlarım verilmedi alabilir miyim? gibi sorular başta gelmektedir.Aşağıda sıraladığımız bu şartları içermeyen ibra sözleşmeleri geçersizdir.
İbraname ilk olarak usulüne uygun yapılmalıdır.
Halk arasında borcum yoktur kağıdı olarak da bilinen ibranamenin yapıldığı zaman, ibranamenin geçerliliği bakımından önem taşımaktadır. Kanuna göre ibranamenin geçerli olabilmesi için iş sözleşmesinin sona ermesinden en erken 1 ay sonra imzalanabilir. Yani işçi iş sözleşmesi sona erdiği gün sonra 1 ay içinde ibranameye imza atmışsa geçersizdir. İşçi dava yoluyla haklarını alabilir. İşçilerin burada dikkat etmesi gereken bir husus ise, imzaladıkları ibranamenin tarihidir. İşverenler bu şartı yerine getirmek için iş çıkış anında ibranameye imza attırmış olmalarına rağmen, ibranamenin kağıt üzerindeki tarih kısmına 1-2 ay sonranın tarihini yazmalarıdır. Bu sayede sanki ibraname 1 aydan sonra yapılmış süsü verilmektedir. Kanunun iş sözleşmesi bittikten en az 1 ay sonra imzalanmasını istemesinin nedeni işçinin istifa anında baskı ile ibraname imzalamasının önüne geçmektir.
İbraname yazılı olmadıkça geçersizdir. Sözle yapılan ibra yok hükmündedir.
İbra konusu işçinin alacak türü ve miktarının ayrı ayrı ve açıkça belirtilmesi gerekir. Yani “tüm haklarımı aldım” ya da “şu kadar miktar hakkımı aldım” şeklindeki ibranameler geçersizdir. İbranamede işçinin tüm alacak kalemleri tek tek yazılmalıdır. Örneğin kıdem tazminatı şu rakam, ihbar şu rakam, fazla mesai şu rakam şeklinde tüm alacak kalemleri yazılmalıdır.
Son olarak işçinin tüm işçilik alacakları noksansız banka aracılığı ile yapılmaması durumunda ibraname yine geçersiz olacaktır. Elden verilen işçilik alacakları karşısında alınan ibraname kanuna göre geçersizdir. İşveren banka üzerinden yatırdığı işçilik alacaklarını eksik yatırmış ise işçi yine tüm alacakları bakımından kalan kısmı İş Mahkemesinde dava edebilir.
Ayrıca zorla ve baskı ile alınan ibraname, beyaza imza, tarihsiz ibraname alınması da ibra sözleşmesini geçersiz kılacaktır. Bazı işverenlerce yapılan bu uygulamalar diğer işçilere de yapıldığından İşçi bu durumu tanıkla kolaylıkla ispat edebilir.
Son olarak işçi ibranameye imza atmış olsa bile yukarıdaki şartlar sağlanmadığı durumlarda hakları boşa gitmez, iş sözleşmesinin bitiminden itibaren 5 yıla kadar dava yoluyla tüm alacak haklarını alabilir. İmza attım haklarım gitti gibi bir düşünce tarzı doğru değildir. İşverenlerde ibra sözleşmeleri hazırlarken yukarıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekir.
İş sözleşmesi fesihlerinde bu hususlar ile çokça karşılaşıldığından aşağıdaki butonlar ile siz de sosyal medya ortamlarında bu yazıyı paylaşarak hakkını alamayan işçilerin haklarına ulaşmasına neden olabilirsiniz.
74 Comments
Ali Er
9 Nisan 2016
Kolay gelsin avukat bey, patronum işten çıkarırken kağıda haklarımı aldığıma dair yazı yazdırdı ibraname imzalattı. Ama yazdığınız gibi herşeyi ayrı ayrı yazmamıştı. Ben haklarımı verecek diye imzaladım ama sonra bu gun yarın derken haklarımı yatırmadı. Ben dava açmak istiyorum. Haklarım var mı yoksa imzaladım diye tüm haklarım gitti mi?
Av. Mustafa Mıhcı
10 Nisan 2016
Ali bey, yazıda belirtildiği gibi ibranamenin geçerliliği için belli şartlar mevcut. Her bir kalemi ayrı ayrı yazmadan veya iş akdi sonlandıktan 1 ay sonra imzalanmayan veya banka kanalı ile eksiksiz yatırılmayan ibranameler işçi imzalasa dahi geçersizdir. Haklarınız gitmedi. Dava açarak hakkınızı alabilirsiniz.
kadir
1 Temmuz 2016
merhaba mustafa bey bir sorum olacaktı.babam 31.07.2015 te işten ayrıldı. (vergi indirimi ile ) ibranamede şöyle yazıyor “fiilen çalıştığım süre içerisinde hak etmiş olduğum bilimum ücretlerimi,fazla mesai ücretlerimi,hafta tatillerimi,genel tatillerimi,yıllık ücretli izinli haklarımı ,sair ücret unsurları ile ihbar süresi ve kıdem tazminatı ile 4857 sayılı iş kanunun tarafına sağladığı hizmet akdinden doğan tüm hak ve alacaklarımı nakden ve tamamen aldım ve eksiksiz kullandım. yazıyor devamında işverenleri ve işveren vekillerini birlikte ve ayrı ayrı olarak hiçbir tesir altında kalmadan kendi rıza ve muvaffakatimle dava ve talep haklarından da feragat ederek geri dönülmeyecek şekilde ve bütün kapsamı ile ibra edrim” yazıyor.babam 20 yıl çalıştı tatil günleri izni yoktu, yılda 15 gün tatil yapıyordu ve her gün en az 5 saat mesai (20 yıldır ). yapıyordu.aldığı tazminatta 40.0000 liradır.kağıtta kıdem tazminatı ve damga vergisi ne kadar olduğunu yazmışlar. dediğiniz gibi mesai ücreti ne kadar gibi şeyler yoktu. ayrıca bu kağıt ağustos 25 inde yapıldı 1 aya 6 gün kala , fakat ibranamade hiçbir tarih yazmıyor.sadece imzaladığımız 6 aya. böldüğümüz çekde yazıyordu mahkemeye verebilirmiyim. şimdiden teşekkürler
Av. Mustafa Mıhcı
30 Temmuz 2016
İbraname geçersizdir. Bize vekalet verirseniz hak ettiği miktar ne ise onu alabiliriz.
Ekin
12 Ağustos 2016
Merhabalar bende istifa ettigim sirketten bütün haklarımı aldigima dair imza attim senelik iznimi maasimi hicbirseyimi almadim bide eskiye donuk 3 aylik sigortam yapilmamis bunla ilgili haklarimi sirketten alabilirmiyim
Av. Mustafa Mıhcı
12 Ağustos 2016
Tabi ki alabilirsiniz. İbranamenin şartlarından biri de banka kanalı ile tutarın tamamının yatırılmış olmasıdır.
Emre
22 Ekim 2016
Merhaba ben özel şirkette çalışıyorum dün askerlik nedeniyle işten ayrıldım silüsü mü falan verdim şirkete fakat ibraname imzalattılar alacaklarımdan refakat ediyorum ama yazıyordu bütün alacaklarımı aldım diye ama miktar yazmıyordu tazminatı mı ve yıllık izinlaerimin parasını alabilirmiyim
Av. Mustafa Mıhcı
26 Ekim 2016
Anlattığınız gibi ise haklarınızı alabilirsiniz iş mahkemesinde dava yoluna gitmeniz gerekmektedir.
Özkan Taşal
17 Kasım 2016
Merhaba avukat bey, özel bir firmada 2 yıl 9 ay orta düzey yönetici olarak görev yaptım..firmanın yöneticisi yanıma gelerek mesaı giriş cıkıs saatlerımde problem bukundugunu gerekce göstererek işten cıkarılacagımı beyan etti,tazmınat talep ettıgımde verılmeyecegını istifa edersem sonra ki işe girişte referans problemı yasamayacagımı belırterek bır nevı baskıyla “kendi isteğimle” istifa örneğini vermemi istedi, birde bos ibraname imzalattı..bu durum sürekli kafamı kurcalıyor bu firmaya karşı herhangi bir hak talep edemez miyim? Bilgi vermenızı rica ederim, saygılarımla
Aydın kılıncoglu
1 Nisan 2017
Avukat bey merhaba ismim Aydın özel bir şirkette 6 yıl calıştım sonrasında işi bıraktım şirket sahibi bana kıdem tazminatı mı eksik siz verdi bir sürüde imza attırdı işten çıkış tarihimle aynı gün imza attım günde 3saat mesai yaptım 6yıl boyunca tek ispatım beraber çalıştığım 3 şahidim var mesai yaptığımıza dair sahitlik ederler birde kamera kayıtları var kaçta girip kaçta çıktığımıza dair dava acsam 6yılık mesai ücretini alabilir iyim lütfen yardımcı olun avukat bey
Av. Mustafa Mıhcı
10 Nisan 2017
Merhaba, tanıkla fazla mesainizi ispat edip alabilirsiniz. Ancak fazla mesainin zamanaşımı dolayısı ile son 5 yılı alınabilir.
gökhan pulluk
14 Nisan 2017
merhaba.ben özel bir şirkette 6 yıldır çalışmaktaydım.geçtiğimiz ay noterden ihtar çektim.
kıdem ve ihbar tazminatı
geçmişe dönük fazla çalışma saatleri(sabah 08.30-18,00 6 gün bu saatler arası çalıştım)
agileri maaşın içinde demesi
resmi tatillerde çalışma (fazla mesai olarak vermemesi)
yıllık izinler (5 yıldır izin kullandırmadılar ve parasınıda vermediler (kamerayla gizli çektim)
maaşlarımızı asgari ücretten gösterip geri kalanı elden verdiler.(
haklarımı ihtarda talep ettim ve sözleşmemi tek taraflı haklı nedenlerden dolayı fesh ettim.ve üzerinden 2 ay geçmesine ragmen çıkışımı yapmadılar ssk mı yatırdılar maaşımı ödemediler ve oyalıyorlar.sizce nedir benim yapmam gereken.bilginize çok ihtiyacım var.saygılar…
Av. Mustafa Mıhcı
22 Mayıs 2017
bu kadar hakkınız ihlal edilmekte ve ihtar çektiğiniz halde ödememekte. iş davası açmaktan başka yapacak bir şey yok. davayı bizimle açmak isterseniz iletişimden ulaşabilirsiniz.
Serkan kökalp
20 Nisan 2017
Merhaba
01.01.2015 tarihinden beri bir işletmede çalışıyorum
4 ay önce işletme Müdürümüz değişti
Bugün bi ibrarname imzaladım
Söylediği şirket patronları önceki işletme müdüründen alacagımın olmadığına dair belge istediler bu onun ibrarnamesi diye imzalattılar tarih yeni işletme müdürünün devraldığı tarihile imza attım gerçektende maaş alacağım yok bu tarihe kadar
O tarihe kadarki tüm haklarımı aldım diye yazıyordu kısaca
Ileride içıkışım verilirse tazminat ihbar vs alacaklarıma bi engel olurmu bu belge
2 aydır işi bırakmam için bi baskı hissediyorum kafam karıştı ibrarnameye
Yazınızdan anladığım kadarıyla iş sözleşmemin sona ermesi durumunda hakları almam için engel değil bu ibrarname
Teşekkürler
Av. Mustafa Mıhcı
21 Mayıs 2017
İbranamenin geçerlilik koşullarını yazdım. Buna göre siz geçerli olup olmadığını değerlendirebilirsiniz ki ibranamenin geçerlilik şartlarından biri paranın tamamının banka aracılığı ile eksiksiz yatmasıdır. Dolayısı ile buradan bile geçersiz olduğunu çıkarabilirsiniz.
Sami
22 Nisan 2017
Merhaba..Mustafa Bey ben 4.5 yıldır çalıştığım isten ayrıldım..kendi isteğimle ayrıldım ama şartlar uygun olmadığı için ayrıldım..ibranemeyi imzaladım ama haklarımın hiçbirini almadım..birde ben nisan ayının 10’unda çıktım isten ama mart ayının 31 i olarak çıkış vermişler.. Günde minimum 12 saat çalışıyorduk ve mesaim ödenmiyordu,yıllık iznim yoktu resmi tatillerde iznim yoktu ve bunların karşılığında bir ücret almıyordum..birde yapmakla yükümlü olduğum isten başka işlerde yapıyordum. Şimdi ben ayrılmış olduğum iş yerine dava açsam haklarımı geri alabilir miyim imza atmış olsam bile ? Bana yol gösterirseniz çok memnun olurum.. Saygılarımla.
Av. Mustafa Mıhcı
22 Mayıs 2017
2 tanıkla fazla çalışmalarınızı ispat ederseniz hem bu haklarınızı hem de kıdem tazminatı hakkınızı alabilirsiniz.
Nisa
28 Nisan 2017
Merhaba avukat bey ben 17 aydır çalıştığım yerden evlilik sebebi ile ayrılacagım işten çıkmadan önce bana ibraname imzalatmak istiyorlar eğer imzalarsam tazmınatımı alabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim
Av. Mustafa Mıhcı
15 Mayıs 2017
makalede bahsedilen özellikleri taşımayan ibranameler geçersiz olur. ibraname imzalasanız bile hakkınızı almazsanız dava açıp alabilirsiniz.
Yıldız usta
3 Mayıs 2017
Merhaba işten çıkarıldım ise giriş tarihim 01.07.2013 çıkış tarihim 02.05.2017 sadece kıdem ve ihbar tazminatım hesaplandı kagidi imzaladım haklarımı aldim hiç bir talep etmeyeceğime dair bide hiçbir yargı yoluna basvuramicagima dair imzayı attım ancak mesai ücretlerimi yıllık izinlerimi bayram vs. Gibi haklarımı alamadım.yargi yolu kapalı yazio imzaladigim kayıtta suan mesai ücretleri ıçin dava alabilirmiyim..?
Av. Mustafa Mıhcı
15 Mayıs 2017
Haklarınız verilmedi ise dava açıp alabilirsiniz. Yargı yolu kapalı yazması bir şey değiştirmez.
Okkes Narli
3 Kasım 2017
Ben ayakkabi şirketinde çalisiyorum ve bölge muduru bana kufur ve hakaret ler soyledi bende notere giderek butun alacaklarimi istedim ve sonra icerde maaşim kidem tazminatim ve fazla mesaim vardi 1 yil calistim bana imza atmadan para vermiceklerini soylediler bende mecbur kaldim ve imza attim bana 8.500 tl para verdiler bende tekrar şikayetci olmak istiyorim kufurden ve hakaretden ne yapmaliyim bende bana gonderdi ses kayitlari ve msj duruyor dava açsam sonuc ne olur bana noter huzurunde falan imza attirmadilar . Saygilarla
Mıhcı Hukuk Bürosu
12 Kasım 2018
Merhaba, iş sözleşmesi feshedilirken işçinin her türlü alacağını aldığına dair imzalattırılan ibranameler geçerli değildir. Tazminat alacaklarınınz için dava açmanız mümkündür. Sizin için haklı nedenle fesih şartları oluşmuştur. Söz konusu alacaklarınızı dava açarak talep edebilirsiniz. Ayrıca size yönelik hakaretler için emniyet birimlerine veya doğrudan savcılığa başvurarak ceza soruşturması başlatılmasını talep edebilirsiniz. Hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ahmet Celik
7 Kasım 2017
Merhaba avukat bey ise giris tarihim 01.08.2015 cikis tarihim de 31.02.2016 7 ay calısip universite hazirligi icin işten çiktim 15.04.2016 geri ise girdim 1.5 ay sonra geri gelicegimi soylemistim o yuzden herhangi bir kagıt izmalamadim halen calisiyorum isten cikma gibi bir durumum olsa o 7 ayi da hesaplicaklar mı? İbarname sorarsaniz imzalamadim ama 1.5 sonra tekrar dondugumde 1 2 hafta sonra muhasebeci elinde kagitlar getirerek butun personele imza attirdi duzenli olarak yapiliyo acaba benim ibarnamemi o arada imzalatmis olabilir mi o gecerli olur mu yardimlariniz icin teşşekkur ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
13 Kasım 2018
Merhaba, zorla imzalatılmış veya genel ifadeler içeren (bütün hakların ödendiği gibi) ibranameler İş Mahkemelerince geçerli sayılmamaktadır. Size imzalattıkları belge ibraname olsa bile bu noktada geçersiz olur. İşinizden geçerli veya haklı nedenle ayrılma durumunuzda kıdem ve diğer tazminatlarınızın talebi için mahkemeye başvurabilirsiniz. İlgili süreç boyunca hak kaybına uğrayabileceğiniz hatalı bir işlem yapmamanız için deneyimli bir avukata vekalet vermenizi öneririz. Hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saadet
8 Kasım 2017
Merhabalar ben haziran 2012 tarihli ile ekim 2017 tarihi araliginda bu şirkette calismaktayim fazla calismalarimizin ücretleri alamiyoruz maaşlar asgari olarak bankaya yatiyor ve kalan tutar elden veriliyor uzun çalışma saatlerine artik dayanamayacagimi söyleyip isten ayrilmak istedim onlarda kendileri cikisimi verip tazminatimi vereceklerini söylediler ve ibraname imzalattilar aldigima dair ay sonu cikis evraklari geldi ayin 5 inde para bankaya yaticak dediler sonra seni cikartmaktan vazgectik cikmak istiyorsan istifa yaz cik dediler ama imza attim ben bu olayi nasil cozebilirim
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, tüm haklarınızın ödendiğine dair imzaladığınız ibranameler mahkeme nezdinde geçersiz sayılmaktadır. İş sözleşmenizi feshetmeden önce hak kayıplarınızın doğmadan önüne geçmek adına bir avukattan hukuki destek almanızı öneririz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Elif Aksoy
9 Kasım 2017
Merhaba Mustafa Bey ben 2 yıldır çalıştığım fabrikadan kendi isteğimle çıkışımı istedim (çalıştığım bölümde iş arkadaşımla anlaşamadık) çıkış işlemlerimde boş bir kağıda kendileri söyledi ben yazdım bütün haklarımı aldığıma dair imza attım ama hiç bir hakkımı almadım benim kafamı karıştıran 07. 11.2017 işten çıkışım ama tarihi 07.12.2017 olarak yazdırdılar dava açma hakkım var mı nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
13 Kasım 2018
Merhaba, İş Mahkemeleri bütün hakların ödendiğine dair imzalatılan ibranameleri geçerli saymamaktadır. Bunun için yapılan her ödemenin kalem kalem sayılması gerekir. Dava açarak kıdem tazminatınızı ve ödenmeyen diğer haklarınızı talep edebilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Enes keleş
21 Kasım 2017
Ben 9 aydın çalışıyorum ama gine imza attım tüm haklarımı aldım diye ama gine alabiliyormuyum
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, bütün haklarınızı aldığınıza dair imzaladığınız ibraname mahkemece geçerli sayılmayacaktır. Ödenen bütün hak kalemlerinizin ayrı ayrı ibranamede gösterilmesi gerekir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Nurgül un
10 Aralık 2017
Merhabalar ,
Geçtiğimiz ay isten çıkarıldım ancak haklarımın 30 Aralık’ta yapılacağını bir daha şirkete gelmemin mümkün olmayacağı icin de yukarıda belirtilen tüm haklarımı nakden aldım şeklinde yazı yazdırdılar ve tarihi de yılın son is günü olan 30 aralık tarihi attirdilar. Eğer ödeme yapılmaz ise dava açma ve alacaklarımı alma gibi bir hakkım olabilir mi ? Ödemenin banka aracılığı ile yapılma zorunluluğu var sanırım bu kanıt olabilir mi ? Cevaplarsanız çok memnun kalacağım . Böyle bir cayma yapmayacaklarını düşünmekle birlikte yine de şüphelerim var . Kötüyü düşünerek, hukuki bir süreç başlatmaya hakkım olabilir mi öğrenmek istiyorum . Teşekkür ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, imzaladığınız ibraname mahkemece dikkate alınmayacaktır. Dava açarak ödenmeyen haklarınızı ve tazminat talebinizi işvereninize yöneltebilirsiniz. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
serpil
1 Ocak 2018
Mustafa Bey merhaba,
6 yıldır bir iş yerinde çalışıyorum, baskı, mobing gibi nedenlerden dolayı kendi isteğimle ayrılmak istedim.
İşverenle anlaştık ve işveren tüm haklarımı vereceğini (kıdem,ihbar, yıllık izin, mesai..) söyledi. Ama alacaklarımı 3 eşit parça halınde 3 ayda odeyeceğini belirtti. Bu durumda benim tüm alacaklarımı aldıktan sonra ibranameyi imzalamam daha dogru değil mi ? İşten ayrıldıktan 3 ay sonra böyle birşey yapsam benim acımdan bir problem olur mu ? Ayrıca aynı firmada sorumlu müdürlük sözleşmem var onu işveren fesh etmeli değil mi tek tarflı olarak ? Çünkü ben fesh edersem kendim çıkmış olacağım ve ilerde bu durum haklarımı almam konusunda bir koz olarak kullanılabilir mi ?
Son olarak iş veren ile ayrılma konusu konusulduktan sonra kaç gün daha benim iş yerinde çalışmam gerekiyor ? (ihbar süresi deniyor sanırım buna)
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, ibranamelerde yer alan bütün hakların ödediğine dair genel ibareler mahkemede konu olduğu zaman geçersiz sayılmaktadır. İbranamede ödenen bütün hakların ayrı kalemler olarak belirtilmesi gerekir. Hangi haklara ne surette sahip olacağınızın tespiti iş akdinizin içeriğine ve fesih nedenlerinize bağlıdır. Hak kaybına neden olacak hatalı bir işleminizin olmaması adına bir avukattan destek almanızı öneririz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
serdar
5 Ocak 2018
merhaba mustafa bey nasılsınız { BİZ AYNI İŞ YERİNDEN 4 ARKADAŞIZ} özel bir şirkette 6 yıl çalıştım kendi istegimle ayrıldım fakat müdürün bana güveni tam oldugundan dolayı kendi çıkış vermiş gibi oldu işşizlik maaşı alabilmem için yaptı bunu meğerse en büyük kazığı o atmış bana şuan işşizlik maaşı alıyorum ama bizim fazla çalışma ücretleri ortada yok 6 yıla toplam herşey dahil 13 150 lira tazminat aldım ne yapmalıyım dava açsam kazanma şansım olurmu saygılar
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, dava açarak ödenmeyen haklarınızı talep edebilirsiniz. Burada sözleşmenin fesih nedeni, çalışma saatleriniz, sözleşmenizin içeriği, ispat araçlarınız vb. önem taşır. Konu ile ilgili etraflıca görüşmek ve hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
GÖKHAN ŞENEL
13 Ocak 2018
Merhaba Avukat Bey
01.07.2012 tarihinde resmi olarak işe girişim yapıldı ve 05.01.2018 de işten çıkartıldım..İşten çıkırıldığıma dair herhangibir ne kağıt nede birşeye imza attım..Beni birhafta oyaladıktan sonra muhasebeden iş cıkışım verildi ve ben onunla işkura gittim işsizlik parası başvurusunda bulundum..Bu durumda ne yapmam gerek süreç yolu nedir haklarımi yatrcaklarini soylediler yatirmazlarsa hangi yolu çizmeliyim..
Mıhcı Hukuk Bürosu
14 Kasım 2018
Merhaba, işten çıkarılma sebebinize bağlı olarak kıdem ve ihbar tazminatlarınızla beraber ödenmeyen diğer haklarınızı dava edebilirsiniz. İşe iade talebi de bu sürece dahildir. Hak kaybına uğramamanız adına süreci bir avukat desteği ile sürdürmenizi tavsiye ederiz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve hukuki yardım talebinde bulunmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hakan
12 Şubat 2018
Merhaba hocam ben 9 yıldır çalıştığım yerden zam alamadığım doğru düzgün yıllık izin kullanamadığını ve düşük maaşa çalıştırıldığını için ayrıldım ve bana 6 binlira tazminat verdiler hakkım tabiki bu kadar değil üstüne birde imza attırdılar artı tzminatimda vermediler parça parça yatırıyorlar mahkemede dava açacak olurmu
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, dava açarak ödenmeyen tüm haklarınızın yanında tazminat taleplerinizi de eski işvereninize yöneltme hakkınız var. İmzaladığınız ibraname ise ‘bütün haklarınızın ödendiğine’ dair genel ibareler içeriyorsa geçersiz sayılacaktır. Sürecin doğru şekilde yürütülüp hak kaybı ihtimalinizi en aza indirmeniz adına bir avukatın hukuki desteğine başvurmanız yararınıza olacaktır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mustafa dogan
12 Şubat 2018
Karatay belediyesi baskanlgina 2009 2018 tarihler arasında çalışmakta bulunduğum iş yerinde ailevi sorunlarım yüzünden istifa ediyorum Hiç alacak ve hakkım yoktur diye bir dilekçe doldurttular sonra imzalattilar sizce kıdem ve ihbar tazminatı ve 30gun izin parami alabilir miyim
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, bütün haklarınızın ödendiğine dair imzaladığınız ibraname mahkeme nazarında geçersiz görülür. İş sözleşmesinin sonunda alınan ibranamede ödenen her alacak kaleminin tek tek yazılması gerekir. Dava açarak tazminat ve ödenmeyen diğer haklarınızı talep edebilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım almanız yararınıza olacaktır. Ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ferhat yıldız
21 Şubat 2018
Merhaba, çalıştığım iş yerinde şirketin Şubesi kapandı, ben şirketin temizlik bölümünde çalışıyordum, şirket temizlik işini başka bir şirkete yaptırıyordu. 2 yıl 11 ay çalıştım, Temizlik şirketi iş yerinin kapanmasına bir hafta kalarak iş yerine geldi ibananame, çalıştığım aylara ait tüm bordrolar ve kıdem tazminatının yazılı olduğu evraklar imzalattı. Kıdem Tazminatın yazılı olduğu evrakta 5800 tl yazıyordu, 4000 tl vereceklerini, ihbar tazminatını vermeyeceklerini, evrakları imzalamamız gerektiğini işsizlik maaşından bu şekilde yararlanabileceğimi söylediklerinden imzaladım. İbranameye her hangi bir rakam yazdırmadılar. Haklarımı kaybedermişim, mahkeme yolu açık olur mu?
Mıhcı Hukuk Bürosu
3 Aralık 2018
Merhaba, bütün haklarınızın ödendiğine dair ibranameler mahkeme nezdinde dikkate alınmamakta ve mahkeme gerçek duruma bakmaktadır. Gerçek durumu tanık beyanı dahil hukuka uygun her türlü delille ispat edebilirsiniz. Dava açarak gerçek bedel üzerinden tazminat ve ödenmeyen diğer haklarınızı talep edebilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tugce
16 Nisan 2018
Merhaba ben tazminatimi aldim isten cikarildim fakat bekledigimden az aldim tazminatimi ama imzaladim kagidi fiyat yaziyordu ve hesabima yatirilacak. Benim senelik iznim kullanilmadi ve 7 sene ye degecek bir miktar vermediler bununla ilgili yinede birseyle yapip hakkim olani alabilirmiyim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, tazminatınızın eksik hesaplandığını ve kalan kısmın ödenmesini düşünüyorsanız ve kullanılmayan izninizin karşılığının ödenmesini istiyorsanız dava açarak bu haklarınızın ödenmesi talebinizi mahkemeye yöneltebilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gökhan Tam
28 Nisan 2018
Merhaba ben askerlik nedeniyle işten ayrıldım 20.04.18 tarihinde ve bana 25.04.18 tarihinde ibraname imzalattılar tüm hakklarımı elden ve nakit aldım diye ama bankaya yatacağını söylediler ve yatmadı ben mahkemeye başvurabilirmiyim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, size imzalatılan tüm haklarınızı aldığınıza yönelik ibare içeren ibraname geçerli değildir. Dava açarak ödenmeyen haklarınızı talep edebilirsiniz. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
emrullah akca
1 Mayıs 2018
ben isten ayrılırken imza attım hicbir talep etmiyorum diye ama tazminat veya hak talep edebilirmiyim
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, ödenmeyen haklarınızı dava yolu ile talep edebilirsiniz. Mahkemeler hiçbir hak talep edilmeyeceğine dair imzalatılan ibranameleri geçerli kabul etmemektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kemal Bulut
5 Haziran 2018
Avukat bey ,4 yıldır çalıştığım kurumsal bir firmada perfonmans kaybım olduğunu söyleyen işverenim beni işten cıkartma ile tehtit ediyor. Belliki hiçbir hak talep etmeden kendim ayrılmamı bekliyor, olağan üstü bir durum la karşılaşır isem haklarımdan mahrum olmamam için dikkat etmem gereken vazifen nedir ?bilginize teşekür ederim.
yorum
8 Haziran 2018
Merhabalar, konu ile ilgili tarafınıza mail atılmıştır. İyi günler dilerim.
Yolcu karakaya
25 Haziran 2018
Merhaba musatafa bey ben 27/09/2011 de başladığım işe 21/06/2018 iş yerim iş sözleşmesi diye imza attır di bana bunun bana bir zarari olurmu tazminatsız işten çıkarılma gibi bir durum olurmu bu konuda yardımcı olurmusunuz
Mıhcı Hukuk Bürosu
20 Kasım 2018
Merhaba, işverenlerin bu tarz kötü niyetli işlemleri mahkeme nezdinde her ne kadar imza alınmış olsa da geçersiz kabul edilmektedir. İşten çıkarılmanız durumunda fiiliyattaki gerçek durumunuz üzerinden tazminatınız hesaplanır ve ödenmeyen diğer haklarınız için dava açabilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Fatih mutlu
18 Temmuz 2018
Ekim 2017 ayından buyana çalışmakta olduğum mi taş galvaniz işinden bugün 4 12 vardiyasına işe gittim idareden çağırdılar işten çıkarıldığımı söylediler boşluğuma geldi zaten adam çıkartıyolardı haklarınıda veriyolardı imza attım sonra öğrendim 25. Madde g bendine çıkartılmışım ben hak taleb edebilirmiyim
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, işvereniniz haklı nedenle fesih yapmış. Bu durumda işe iade davası açarak işvereninizin fesih nedeninin haklı nedene dayanmadığını ispat etmeniz gerekir. Ayrıca tazminat ve ödenmeyen diğer haklarınızı da talep edebilirsiniz. İmzaladığınız ibranamede ‘bütün haklarınızı aldığınız’ gibi genel anlam ifade eden ibareler yer alıyorsa imzaladığınız ibraname de mahkemece geçersiz sayılacaktır. Konu ile ilgili olarak bir avukattan hukuki yardım talep etmenizde yarar vardır. Ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle irtibata geçebilirsiniz.
ARİF
30 Temmuz 2018
Merhaba Mustafa bey, 2 yıldır çalıştığım iş yerimde baskı mobing uygulanıyordu artık dayanamadım geçen cuma işten habersiz ayrıldım. Alo170 aradım gerekli şikayetimi yaptım aynı gün dönüş yaptılar mobing uygulandığına dair delil olması gerekiyormuş iş mahkemesine başvur dediler ve delilim olmadığı için sessiz kaldım.Bugün şirketi aradım gerekli açıklamayı yaptım ve bana istifamı a4 kağıda el ile yazıp whatsapp yoluyla fotoğrafını çekip göndermemi söylediler yazıp gönderdim hiç bir hakkımı alamadım ne yapmam lazım, haklarımı alabilir miyim? Nereye başvurmam lazım yardımcı olur musunuz Teşekkür ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
9 Kasım 2018
Merhaba.
iş yerindeki çalışma arkadaşlarınızın tanıklığı veya herhangi bir iletişime dahil deliller ile dava sürecini başlatmanız mümkün. Tazminat alacaklarınız için büromuzdaki uzaman avukatlardan hukuki destek alabilirsiniz. bize iletişim bilgilerimizden mail ya da telefon yoluyla ulaşmanızı tavsiye ediyoruz.
Baris
3 Ağustos 2018
Merhabalar
Ibranameyi imzaladim parasini almadim mahkemeye verdim
2 tanik istedi hakim bey benden ve karsi taraftan tanik getiremedim karsi tarafta odedigine dair şahit getiremedi mahkeme bilirkişiye gitti sonucu ne olur
Mıhcı Hukuk Bürosu
9 Kasım 2018
Merhaba.
İçeriğine hakim olmadığımız bir dosyanın sonucu hakkında fikir yürütmemiz doğru olmayacaktır. Devam eden dava sürecinizin takibi için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
zeynep uygur
3 Ağustos 2018
Merhaba avukat bey 1 yıl 3 aydır çalıştığım işyerimden bugün çıkartıldım imzamı bugün attım fakat ahlaki değerleri hiçe saydığım gerekçesiyle tazminat hakkım olmadığına dair imza attım çıkartılma sebebim mağaza müdürünün sevgilisi mağaza depomuza izinsiz girerek bana saldırdı ve bende kendimi korumak için karşılık verdim fakat müdür hiçbir ceza almadı ve ben çıkartıldım. Olay tamamen benim dışımda oluşuyor haklıyken çıkartılıyorum dava açsam tazminat alabilirmiyim?
Cihan
17 Ağustos 2018
Merhaba avukat bey suan calistigim ozel sirkette maasimiz asgari ucret gosteriliyor fakat asgari ucreten 200 tl asagi aliyorum 4 yildir calisiyorum kendim isten cikarsam tazminat alabilirmiyim…
Mıhcı Hukuk Bürosu
7 Kasım 2018
Merhaba.
Haklı sebeple işten çıkmanızın işçi alacaklarına hak kazanmanızla bir ilgisi bulunmamaktadır. Şartları sağlandığı takdirde tazminat hakkınız bulunacaktır.
Serhan
21 Ağustos 2018
Kolay gelsin mustafa bey eşim 4 yıldır çalıştığı iş yerinden çıkarıldı
Evrakları imzalattiktan sonra işsizlik maaşı alabirsin ama kıdem ve ihbar almiycaksin demişler hic haber vermeden çağırıldı ve cikarildi her türlü imzayi attirdiktan sonra dava açsak alabilirmiyiz haklamizi teşekkürler
Mıhcı Hukuk Bürosu
7 Kasım 2018
Merhaba.
Kıdem tazminatına hak kazanmak belirli bir süre o iş yerinde çalışmaya bağlanmıştır. Ayrıca işverenin işten çıkarmada haklı bir sebebinin de bulunmuyor olması gerekir. Aranızda imzalanan evrakların da incelenerek izlenecek yolun belirlenmesi gerekir. Bu tarz davaların teknik noktalar barındırıyor olmasından dolayı büromuz avukatlarından destek almanızı tavsiye ediyoruz. Bize mail veya telefon yoluyla ulaşabilirsiniz.
Yalcın Çakıroğlu
23 Eylül 2018
8aydır ful gece 12 saat sistemi ile bekçilik yapmaktayım ayda 1 15 günde bir izin sistemi ile işten çıkacam ve zorla imza atmam için zorluyorlar imza atsam haklarımı Gine alabilirmiyim bayram seyran demeden ful çalıştım 1 lira mesai almadım şahidimde var
yorum
25 Eylül 2018
Merhaba,
Tüm haklarınızı aldığınız yazan ibranameleri imzalamanızı tavsiye ederiz. İşten ayrılmanız hakkında öncelikle arabulucuya, arabulucukla çözülememesi halinde dava yoluna gidilmesi gerekmektedir. Ancak bu dava nitelikli ve zorlu olduğu için avukatlar aracılığıyla açılması daha iyi olabilecek dava türlerindendir.
mustafa kaynar
2 Kasım 2018
merhaba ben 10,09,2007 tarihinde securitas güvenlik hiz. şirketinde güvenlik görevlisi olarak işe başladım. bir devlet bankasının karabük şubesinde çalışmaya başladım 27,12,2013 tarihinde beni zonguldak şubesine tayinimi yaptılar burada 28,10,2016 tarihine kadar çalıştım. çıkış tarihlerimde bankanın aracı bende kalıyordu. şubede tadilat olduğundan dolayı geç çıkıyor ve eve araç ile gelip gidiyordum. 21,10,2018 tarihinde gece 23 civarı işten cıktım ve o akşam alkollü olduğum için bankanın aracını kullanmadım ve bir arkadaşıma aracı eve kadar götürmesini rica ettim. ev ve banka arası cokm yakın bir mesafe deydi aracı korunmasız bırakmamak için ancak arkadaşımında alkollü olduğunu bilmiyordum ve polis çevirmesinde arkadaş yakalandı ve araç bağlandı sonrasında şube müdürüne olayı anlatıp aracı çıkardık ve banka ve şube yetkilileri benden ve arkadaşımdan hiçbir şekilde şikayetçi olmadılar. 23,10,2018 – 26,10,2018 tarihlerinde ben rapor aldım. benim işe gitmememi isteyen şirket birkaç gün beklememi istedi ve 28,10,2016 tarihinde benim sigortadan çıkışımı yapmış. bunu ben bilmiyordum ve beni bir kaç hafta sonra istanbula şirket binasına çağırdılar ve bana zoraki tazminatsız işten çıkmam için evrak imzalattılar. olayı el yazısı ile sizie anlattığım gibi savunma olarak yazdım. ama tazminatsız çıkış evraklarımı bilgisayar çıktısı olarak bana imzalattılar ve beni korkutarak bankanın davacı olduğunu ceza alacağımı falan söylediler. ve tazminatsız olarak işten ayrıldım. banka yetkilileri ile görüştüğümde benden şikayetçi olmadıklarını ve işe gelmememle alakalı bilgilerinin olmadığını söylediler, bir yıl kadar sonra sgk ile görüştüğümde tazminat almamam için bir sebep yok alabilirsiniz dedi. ben maddi durumum dolayısı ile bir başvuruda bulunamadım. tazminatımı almak için ne yapabilirim 10 yıl yakın tazmınat alacağım var. bana yardımcı olabilirmisiniz
Mıhcı Hukuk Bürosu
6 Kasım 2018
Merhaba.
Öncelikle zor durumunuzdan faydalanarak imzalatılan belgeler hakkında tabii ki yasal yollara başvurabilirsiniz. Ayrıca açıklamalarınızın detaylarını öğrenip olay örgüsünün tam olarak algılanması için büromuzu ziyaret etmenizi, telefon veya mail yoluyla iletişime geçmenizi öneriyoruz. Bir avukatımızla dava takibinin yapılması işçi alacaklarınıza ulaşmanızı sağlayacaktır.
murat uygun
5 Kasım 2018
merhaba bir fabrikada 2 yıl çalıştım sağlık sorunları sebebiyle işten ayrılmak zorunda kaldım ihbarname imzaladım ama alacaklarımı bankaya yatırmadılar yasal olarak hakkımı nasıl arayabilirim
Mıhcı Hukuk Bürosu
6 Kasım 2018
Merhaba.
İbranamenin geçerli olabilmesi için birçok şart aranmaktadır. Haklarınızın ayrı ayrı, açıkça ve banka kayıtlarıyla tarafınıza sağlanmış olduğu ibranamede belirtilmelidir. Zaman şartına da uyarak dava yoluyla hakkınızı arayabilirsiniz.
Sinan
15 Kasım 2018
Kolay gelsin öncelikle ben bi giyim magazasında çalışıyorum ama magazamız kapanacak farklı magazaya geçmemizi istiyorlar ama ben bu magazanın şartlarına göre işe girdim magaza kapandığında hiçbirşekilde imza atmadığımda hakkımı nasıl aramam gerekiyor ve ne yapmak gerekiyor o durumda aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, çalışma koşullarında esaslı değişiklik durumunda işçinin rızası olmadan işveren tek başına böyle bir karar alamaz. Hak arama sürecinizi dava açarak başlatabilirsiniz. Hatalı bir işleminiz sonucu hak kaybına uğrama ihtimalinizi en aza indirmeniz adına bir avukat yardımına başvurmanızı öneririz. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Write a comment: