Sigorta Avukatı
                                                                    Sigorta Hukuku Avukatı

Sigorta Avukatı

İnsanlar, belirli zaman aralıklarında verdikleri paralar karşılığında belirli miktarlarda sigorta hizmeti almaktadırlar. Aldıkları sigorta hizmetinin kapsamı ev, iş yeri, araba, hırsızlık, yangın, doğal afetler, kaza ve hastalık gibi durumlar olabilmektedir.

Sigorta işlemleri genel olarak bu kapsamda kurulmuş sigorta şirketleri tarafından verilmektedir. Sigorta şirketleri tarafından yapılan sigorta işlemleri ise bazen doğru ve istenilen kurallara uyulmayarak yapılmakta ve zaten mağdur durumda olan bir kişiye taahhüt ettiği sigorta hizmetini sunmayarak ikinci bir şoku da yaşatmaktadır. Bu gibi durumlarda en iyi çözüm yolu,  iyi bir sigorta avukatına başvurarak hakkınızı aramak olacaktır.

Sigorta 

Sigorta kavramının unsurları şunlardır;

  • Kişilerin canını ya da malını tehdit eden ve gerçekleşmesi halinde ekonomik bir gereksinim yaratan tehlikelere (rizikoya) maruz kalınmış olmalıdır.
  • Aynı veya benzer rizikoya maruz şahısların bir araya gelip bir topluluk oluşturmalıdır. (tehlike birliği)
  • Rizikonun gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik gereksinme karşılanmalıdır. (sigorta güvencesi sağlanmasıdır.)
  • Sigorta güvencesinin belirli bir karşılık (prim) ödenerek elde edilebilinmelidir.
  • Sigorta güvencesinin elde edilebilmesine yönelik talep hakkına sahip olunmalıdır.

Sigorta kavramının beş unsurunun birlikte yer aldığı bu duruma sigorta denilmektedir. Sigorta avukatı olan kişilerin hâkim olması gereken bir kavram ve konudur.

Sigorta Hukuku

Sigorta hukuku, sigortacının bir prim karşılığında kişinin para ile ölçülebilir menfaati ile ilgili zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun oluşması halinde, bunu tazmin etmeyi ya da para ödemeyi yani ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeler ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir özel hukuk dalıdır.

Sigorta sözleşmesi ile sigorta ettiren prim ödeme yükümlülüğünü üstlenmekte, sigortacı da sigorta tazminatını ve sigorta bedelini ödeme borcunu taahhüt etmektedir.

Sigorta hukukunun içinde yer alan ve ana mevzuat, Sigortacılık Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’dur. Bunlarla birlikte bunlara bağlı tüzük, yönetmelik ve tebliğlerdeki değişim, bu alandaki faaliyetlerin hukuki boyutuna ilişkin teknik hukuki desteğin sağlanmasını gerçekleştirmektedir.

Ülkemizde sigortacılığın hızlı gelişimiyle birlikte sigorta uygulamasından kaynaklanan uyuşmazlıkların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Sigortacılık uygulamasında rizikonun (tehlikenin)  gerçekleşip gerçekleşmediği, bunun sigortanın kapsamına dâhil olup olmadığı, kusur durumu ve bunun sözleşmeye etkisi ve ödemenin kusurlu şahsa rücu edilmesi gibi hususlar sigortacılık sözleşmelerinin çoğunda hukuki ihtilaflara neden olmaktadır. Ayrıca sigortacılık faaliyetinin getirdiği genel mali risk, idarelerin de sigortacılık faaliyetlerini yoğun şekilde denetlemeye yönelmeleri sonucunu doğurmaktadır. Tüm bunlarla birlikte sigorta avukatı olan kişiler, bu durumlara genel itibariyle çözüm bulmaktadır.

Sigorta Avukatı ‘nın Hukuki Hizmetleri

  • Sigorta avukatı, trafik kazaları veya maddi hasarlı kazalarda ölüm ve yaralama oluşması halinde maddi ve manevi zararların tazmini işlemlerini yürütmektedirler.
  • Sağlık, kasko, havacılık, deniz, emeklilik ve hayat sigortası vb. sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemektedir.
  • Sigorta avukatı, sigorta ihtilaflarına ilişkin her alanda hukuki danışmanlık ve dava işlemlerini yürütmektedir.
  • Sigorta avukatı, sigorta sözleşmelerinin hazırlaması, feshi, kısmi feshi veya cayma işlemleri, sigortacının iflası gibi durumlarda yapılacak işlemler hakkında yardım etmektedir.
  • Sel, yangın, deprem vs. afetler neticesinde oluşan sigorta alacak ve tazminatların dava takibini yapmaktadır.
  • Sigorta avukatı, ödenmeyen sigorta primlerinin, sigorta ettirenden tahsili amacıyla icra müdürlükleri ve mahkemeleri nezdinde icra takibi işlemlerini gerçekleştirmektedir.
  • Sigorta avukatı, sigortacılık faaliyetine ilişkin olarak Kanunun sigorta şirketleri ve acenteleri için aradığı gerekli hukuki yapının araştırılarak bunlardan kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümünü sağlamaktadır.
  • Sigortacılık işleminin söz konusu olduğu gerçek zararın tespiti ve tazmini konularında ve eksper çalışmalarının denetimi konusunda yardımcı olmaktadır.
  • Sigorta şirketlerine hukuki danışmanlık verir.

Alanında uzman sigorta avukatı ile çalışmak hak kaybınızın önüne geçecektir.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 14 Kasım 2016

    Selamlar.Ben 2000 yılından itibaren bağkurluyum ama ticaret sicil kaydım yani şirket ortaklığım 1991 yılında başladı.2000 yılındaki kanun , önceden bağkurlu olmayanlara 2000 yılından itibaren bağkurlu olma hakkı tanıyordu.Yakın zamanda bu konuda dava açanlar yargıtayın son kararıyla davayı kazanıp o yılların borçlarını ödeyerek erken emeklilik hakkı kazandılar.Siz bu konudaki davalara bakıyormusunuz
    saygılar.

    • 14 Kasım 2016

      Bakmıyoruz malesef.

  2. 17 Kasım 2016

    Merhaba Mustafa Bey. Ben yurtdışında çalışıyorum ve Allianz Worlwide Care’den sağlık sigortasını çalıştığım kurum vasıtası ile kullanıyorum. İstifa etmeye karar verdim ve normal şartlarda 1 yıl daha sigortamın devam etmesi gerekirken, sigorta şirketi daha önceki yıllara ait bazı faturaları listeleyip bunların hastane kayıtlarıyla uyuşmaması gibi bir gerekçeyle beni o tedavi giderlerini ödemeye zorluyor. Amaç sigorta anlaşmasını sona erdirmek ve bir çeşit şantaj. Aradaki bütün yazışma sayısal ortamda yapıldı ve bir tahrifattan şüpheleniyorum. Liste dışında bir açıklama yok. Bu durumla nasıl baş edebilirim? Bana fiziksel kanıt sunmalarını istemelimiyim yoksa sigortanın devamı için istenen rakamı ödemeli miyim? Şididen teşekkürler.

    • 22 Kasım 2016

      Atilla bey sözleşmenizi görmeden net bir şey söylemek doğru olmaz.

  3. 4 Temmuz 2018

    Merhabalar
    12/02/2017 de annemin kullanmıs oldugu kredi vardı.ve annem allah rahmet eylesin 09/06/2018 de vefat etti.Bununla ilgili daha sonra ben bankaya gittim ve gerekli vefat belgelerini verdim.yanlız tarafıma hayat sigortasından ret geldi.sebebi daha önce olan hastalıgından dolayı sebep sonuç ilişkisiyle vefat ettiğini belirtmişler.sigorta poliçesine baktım herhangi bi kalıcı veya normal hastalık yok girilmiş.Ama annemin o dönemdede kanser hastalığı vardı.Bu konuyla ilgili hukuksal olarak herhangi bi işlem yapabilirmiyiz.Emsallerden yola çıkıp?Desteklerinizi rica ederiz.Kolay gelsin

    • 9 Kasım 2018

      Merhabalar.
      Yapılmış olan sigorta sözleşmesi üzerinden hareket etmek en doğrusu olacaktır. Sigorta kapsamında kayıt altına alınmış bir durumun söz konusu olmaması ve vefat nedeniyle ilgili illiyet bağının sigorta şirketi tarafından gerekçeli olarak kurulmamış olması durumlarında dava yoluna başvurmanız yararınıza olacaktı. Sigorta hukuku çok fazla hukuki teknik nokta barındırmaktadır bu nedenle bir avukatla birlikte süreci takip etmenizi öneriyoruz. Büromuzun uzman avukatlarına mail veya telefon yoluyla ulaşabilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: