Kaçak Doğalgaz Kullanma Para Cezası
Kaçak Doğalgaz Kullanma Para Cezası

Doğalgaz günümüzde ısınma başta olmak üzere en çok kullanılan enerji kaynaklarından biridir. Doğalgazın kullanıcılara ulaşması için dağıtımı işini ise büyük şirketler İgdaş, Başkentgaz, İzmirgaz, Bursagaz İzgaz, Aksagaz gibi şirketler üstlenmektedir. Bu enerji şirketleri Enerji Düzenlemesi Piyasası Kurulu nun çıkardığı talimat ve tebliğler çerçevesi içinde görevini yapmaktadır. Bu talimat ve tebliğler kimi zaman tüketici aleyhine olarak çıkmakta veya o yönde kullanılmaktadır. Haksız olarak kaçak doğalgaz kullanımı para cezası kesilmesi işlemi de bunun bir örneğini oluşturur.

Doğalgaz dağıtım şirketlerince kaçak doğalgaz kullanma para cezası adı altında tüketici veya şirketlere para cezaları kesilmektedir.  Bu cezalar bazen gerçekten kaçak kullanım durumunda kesildiği gibi bazen kaçak doğalgaz kullanımı olmamasına rağmen dağıtım şirketlerince keyfi uygulamalar ile de kesilmektedir. Bazı hallerde sayaçlarda bozukluklarından yada diğer teknik problemlerden kaynaklanan durumlarda dahi dağıtım şirketi tarafından kaçak doğalgaz kullanımı cezası kesilmektedir. Ancak bu tür teknik sorunlar doğalgaz kullanıcısından kaynaklanmadığı halde dağıtım şirketi tarafından kaçak kullanım olarak değerlendirilerek oldukça yüksek miktarlarda para cezaları kesilmektedir. Öyle ki kaçak doğal gaz kullanım bedelini 12 ay geriye yürüterek ve bu miktara bir de yüzde 200 lük ceza miktarını da ekleyerek tahakkuk yapılmaktadır. Hal böyle olunca kullanıcı bir anda çok yüksek ceza miktarı ile karşı karşıya kaldığı gibi bir de doğalgazı kesilmektedir.

Kaçak Doğalgaz Kullanma Para Cezası Kesilen Kişi Ne Yapmalı?

Peki dağıtım şirketi tarafından kaçak doğalgaz kullanma para cezası kesilen kişi ne yapmalı? Bu durum ancak hukuk yolu ile çözülebileceğinden avukat vasıtası ile soruna çözüm aranmalıdır. Zira yasalarda kullanıcıyı koruyan birçok madde bulunmaktadır. Hatta öyle ki kasten kaçak kullanan biri bile hukuk yoluna başvurursa çok daha az ceza ödemesi yapabilmektedir. Kaçak doğalgaz kullanmayıp da dağıtım şirketi tarafından ceza kesilen kişiler ise cezayı ödemekten tamamen kurtulmaktadırlar. Ayrıca özellikle doğalgaz ile iş yapan iş yerleri için önemli olan doğalgazının kesilmesi sorunu için dava sırasında teminat yaptırarak doğalgazın kesilmesinin önlenmesi mümkündür. Zira bu özellikle doğal gaz üzerine iş yapan iş yerleri ve şirketler için oldukça büyük önem sahiptir.

Mıhcı Hukuk ve Danışmanlık Bürosu kaçak doğalgaz kullanma para cezası konusunda kazanmış olduğu davalar ile büyük tecrübeye sahiptir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya iseniz zaman geçirmeden evraklarınız ile birlikte büromuz ile iletişime geçebileceğiniz gibi sitemizden AVUKATA SOR bölümünden de sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 31 Ocak 2016

    şirketimize kaçak doğalgaz kullanımından dolayı doğalgaz cezası kesildi. Normal cezaya 2 kat eklemişler ama her hangi bir kaçak kullanma yok. Biz anlayamadık çok yüksek miktarda ceza geldi ve ödenmezse doğalgazın kesileceği söylendi. Şirketimiz doğalgaz olmazsa çalışamaz ama bu rakamı da ödeyemeyiz hemde kaçak doğalgaz kullanmamışken. Yardımcı olur musunuz.?

    • 31 Ocak 2016

      kurum nezdinde şikayette bulunup ek olarak dava açabilirsiniz. Doğalgazın kesilmemesi için de mahkemeden tedbir kararı alınmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda doğalgazınız kesilmez. Kaçak doğalgaz kullanma para cezası kesilmesi konusu mevzuatta tüketici lehine çokça madde bulunması dolayısı ile çoğu zaman tüketici lehine sonuçlanmaktadır.

  2. 8 Nisan 2016

    Avukat bey, kaçak doğalgaz kullanımından dolayı ceza kesildi. Para cezası çok yüksek miktarda. Gidip merkeze itiraz ettik ama ödeyeceksiniz yapacak bir şey yok. Kaçak doğalgaz kullanmışsınız dediler. Fotoğraf çekmişler doğalgaz sayacının ve sayaç numarası geriye dönmüş görünüyor ama bilmiyoruz sayaç bozuk olmalı. Dava mı açmalıyız.

    • 7 Mayıs 2016

      Sayaç gerçekten bozulması nedeni ile de bu durum gerçekleşebilir. Yine de kaçak doğalgaz kullanımı olarak değerlendirilip para cezası kesilebiliyor. Bu durumda bir avukat ile süreci yürütmelisiniz.

  3. 16 Aralık 2016

    Avukat bey faturayı ödemediğimiz için gazı kestiler sonra ara tahakkuk bedeli çıkarmışlar bu ne bedeli anlamadım bide kaçak kullanımla alakalı mı?

    • 5 Ocak 2017

      Bu konunun kaçak doğalgaz kullanımı ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

  4. 4 Nisan 2017

    Avukat bey,biz yeni tasindigimiz evimizde bebegemizin oldugu icin 1 hafta kacak dogalgaz kullandik bugun geldiler ve sayaci söküp gittiler bunun cezasi ne kadardir daha az odemek icin avukatla mi konusmaliyim yoksa taksit taksit odeme imkanim var midir ??

  5. 11 Nisan 2017

    Avukat bey
    Doğalgaz im borctan dolayı kestiler. Mühürü bozmadan yarım olarak gaz kullanmaya 1 ay devam ettim .bugünde usulsüz kullanım diye saatimi sökmüşler.
    Nitelikli hirsizliktan dava açacaklarını söyleyen tebligat bırakmışlar. Ne yapmam lazım. Borcu kapasam sorunum biterminali mahkemelik olurmuyum. Ceza ne keserler.

  6. 27 Eylül 2017

    Merhaba avukat bey, bizim evin sayacı bozuk ve hiç dönmüyor haliyle faturada çıkmıyor, ama gazı kullanıyoruz… bu durum suçmudur? Cezası varmı? Ne yapmam gerekli?

  7. 16 Şubat 2018

    Kacak dogal gaz kullaniminin hukuki sureci nedir benim hakkimda savciliga suc duyurusunda bulunacaklarini soyluyorlar

    • 15 Kasım 2018

      merhaba, suçunuz ispatlanırsa hakkınızda soruşturma açılıp TCK 163.maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaksınız. Bu anlamda hukuki yardım almanız isabetli olacaktır. Bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: