Vize İhlali ve Cezası
                                                     Vize İhlali ve Cezası

Türkiye Cumhuriyet son yıllarda gelişen ekonomisi nedeniyle, yoksulluğun boy gösterdiği orta doğu, orta asya ve afrika ülkelerinden göç almaya başlamıştır. Yoksulluğun bir sonucu olarak bu göç her zaman yasal yollarla olmamaktadır. Kanuna aykırı bir şekilde kaçak yollardan vize almadan yani vize ihlali yaparak ülkemize giriş yapan yabancı uyruklu kişilerin sayısı azımsanamayacak miktarda olduğu söylenebilir. Türkiye Cumhuriyetine kaçak yollardan yani ülke sınırlarından kaçarak ve ya deniz yolunu kullanıp botlar, teknelerle giriş yaparak vize ihlalini gerçekleştirmiş yabancı uyruklu insanların yanı sıra vize izni dahilinde Türkiye Cumhuriyetine giriş yapıp vize süresinin bitmesi sonucu kaçak yabancı durumuna düşen, çalışma izni veya oturma izninin süresi son bulmasına rağmen bu izin sürelerini uzatmayan yabancılarda vize ihlali yapmış sayılacaklardır ve kaçak yabancı konumuna düşecektirler. Kaçak yabancı statüsünde olmak yabancının ilgili kolluk birimleri tarafından fark edilmesi halinde hakkında cezai harca hükmedileceği ve sınır dışı edileceği anlamına gelmekte olup sonuç olarak hayati önem taşımaktadır.

Vize İhlali Cezaları (Kaçak Durumuna Düşen Yabancı İçin Cezalar)

Vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişiler hakkında kanunun tespit etmiş olduğu cezalar mevcuttur. Bu cezai yaptırımlar şu şekildedir:

  • Vize ihlali neticesinde kaçak yabancının ödemesi gereken cezai harç normal yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak tespit edilir. Bazı ülke vatandaşı yabancı uyruklu kaçaklar için ise cezai harca ek olarak 400 TL civarı olan vize harcı da eklenecektir. Mesela Gürcistan vatandaşları, ek olarak vize harcını da para cezası olarak ödeyecektir.
  • Vize ihlali yapan ve cezai harcını ödemeden ülkeden çıkış yapan kaçak yabancı uyruklu kişiler hakkında 5 yıl ülkeye giriş yasağı konulacaktır. Ancak kimi dönemlerde kanun koyucunun yapacağı af niteliğinde kanunlar ile cezanın ödenmesi halinde giriş yasağı kalkabilmektedir. Ancak şuanda böyle bir durum yoktur. Vize ihlai yapan bir kişinin yeniden ülkeye giriş yapabilmesi için meşruhatlı vize davetiyesi alması gerekmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi deport kararı kaldırma yazımızda vermiştik. Buradan daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
  • Kaçak yabancı, kaçak olmadığı dönemde oturma iznini yenilemediği için kaçak konumuna düşerek vize ihlali gerçekleştirmiş ise yabancı uyrukluya karşı yapılacak hukuki muamele kaçak olarak geçirdiği süreye göre değişmektedir.
  • Çalışma izni iptal edilen yabancı yine kaçak durumuna düşmektedir.

Türkiye’de vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişilerin bir kısmı bilgisizlikten bir kısmı ise ekonomik nedenlerden ötürü kaçak yabancı konumuna düşmektedir. Ancak Mıhcı Hukuk Bürosu olarak kaçak yabancı konumunda olan yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de çalışma veya oturma izninin süresini, yenilenme dönemlerini takip etmelerini, kaçak konumuna düştükleri takdirde ekonomik olarak daha fazla zarara uğrayacaklarını belirtir, bu hukuki süreçte vize ihlali yaparak kaçak yabancı konumuna düşen kaçak yabancılara her türlü hukuki desteği vermekteyiz. Ayrıca verilen cezalar kaçak yabancının ihlal süresi ve şartlarına göre değişmekte olup ceza almış veya alma ihtimali olan yabancılar için en hafif cezanın alınması için gerekli stratejilerin belirlenmesi için de değişen mevzuatı ve kanuni afları takip eden vatandaşlık hukuku avukatından hukuki yardım almasını öneririz.

Onun dışında kaçak konumuna düşen yabancı için şuan yürürlükte olan kanuna göre ceza miktarını ödeyip bir kez giriş çıkış yaparak ve 10 gün içerisinde oturma izni için başvuru yaparak yeniden yasal hale gelmektedir. Bu konu deport kararı ile sonuçlanabileceğinden mutlaka bir avukat ile çalışılması sağlıklı olmaktadır.

Vize İhlali Para Cezası Miktarı

Kaçak durumuna düşen yabancılar ülkeden çıkış yaparken para cezalarını ödemesi gerekmektedir. Zira yukarıda bahsettiğimiz gibi ödeme yapılmaması durumunda ülkeye giriş yasağı konmaktadır. Ancak bu para cezası miktarı ne kadardır? Bu miktar kişinin kaçak kaldığı süreye ve ülkesine göre değişmektedir. Bu konuda en doğru bilgi sınır kapılarından alınabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyetinin ikili uluslararası anlaşmalar gereği vize muafiyeti tanıdığı ülke vatandaşlarının vize muafiyet sürelerinin dolmasına rağmen Türkiye Cumhuriyetinde bulunmaları halinde vize ihlali yapan kaçak yabancı konumuna düşeceklerini belirtmekte fayda vardır. Vize muafiyeti 1 ay veya 3 ay olabilir. Bu süreler dolmadan yabancının Türkiye’de kalmak istiyorsa bu süreleri uzatması veya oturma izni alması gerekmektedir. T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından oturma izni almak için başvuran yabancının başvurusunun olumlu sonuçlanması için başvuru dosyasını profesyonel hukuki destek alarak hazırlaması kendisi açısından olumlu olacaktır. Mıhcı Hukuk Bürosu olarak Türkiye’de oturma ve çalışma izni alınması ve bu izinlerin sürelerinin uzatılması, vatandaşlık başvurusu, deport kararına karşı hukuki itiraz yollarının kullanılması gibi yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık hukuku alanında hukuki desteği vererek hem hukuka aykırılıkları gidermek hem de yabancılar adına oluşabilecek olası menfaat kayıplarının önüne geçmek amacında olduğumuzu belirtmek isteriz.

Yazıyı Paylaş
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share
  1. 18 Mayıs 2017

    avukat bey bize ulaşır mısınız? bir yakınım deport kararı aldı. iptal ettirebilir miyiz?

    • 20 Mayıs 2017

      merhaba, hangi sebeple deport kararı aldığını belirtmediğiniz için net cevap veremiyorum ancak iptal davası için süreyi kaçırmamanızı öneririm. Deport nedenine göre farklı yollar da bulunabilir tabi ki.

  2. 25 Mayıs 2017

    Iyi günler
    Nişanlım alman kendisinin ikamet izni var ama oğlunun yok 5 yaşında 90 günü doldurdu acaba cezası varmıdır yada ne kadardır günü dolduğu için korkuyor yurtdışı yaparlar diye çocuğu ne yapabiliriz

    • 25 Mayıs 2017

      vize ihlali para cezasını ödeyip çıkış giriş yaparak legal hale gelebilir. bunla ilgili hizmet almak isterseniz iletişimden ulaşabilirsiniz.

  3. 27 Mayıs 2017

    Merhaba gürcü bir arkadaşım 9 Ay kadar burda fazladan kaldı şimdi oturum alması için Gürcistan’a gidip gelecek yaklaşık kaç tl ceza öde r yardımcı olursanız sevinirim

    • 27 Mayıs 2017

      300 TL ye yakın ödeme yapması gerekir.

  4. 31 Mayıs 2017

    Merhaba! Ben ikamet iznim bittiktan sonra 1 ay kaldim ve simdi cikis yapacam.Cezasi nekadar olur? ve bu ceza parasi ülkeden ülkeye degısıyormu?

    • 31 Mayıs 2017

      Net ceza miktarını bilemeyiz malesef.

  5. 26 Eylül 2017

    Oturma izni bittigi halde 3 ay fazladan turkiyede kalan gürcü bir yakinim var. Simdi oturma izni almak istiyo giris cikis yapsa para cezasi disinda baska bir ceza uygulanir mi ? Yani turkiyeye hemen dönüs yapabilir mi ?

    • 2 Ekim 2017

      Bu konuda avukat ile çalışmanızı öneririm. İlk olarak il göç idaresinden gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.

  6. 1 Kasım 2017

    Efendim ben cezayir de resmi evlendim eşim turist olarak türkiyeye geldi burada işlemleri halledemedik eşimin vizesi bitti 15 gün geçti şimdi geri dönenecek ne kadar ceza öderiz

    • 12 Kasım 2018

      Merhaba, cezai harç, yıllık normal ikamet izni harcının 2 katı olacaktır. Fakat bazı ülke vatandaşı yabancı uyruklu kişilere ise cezai harca ek olarak 400 tl civarı vize harcı da uygulanmaktadır.

  7. 19 Ocak 2018

    Ben Azerbaycan uyrukluyum 6 senedir türkiyedeyim ( öğrenci olarak )4 ay önce tezkeremin süresi doldu ,
    Ne kadar ceza öderim ?

    • 22 Ocak 2018

      Havaalanında hesaplama yapılacaktır.

  8. 22 Ocak 2018

    Selam hocam size nasıl ulaşsa bilirim acaba

  9. 7 Haziran 2018

    Merhaba Nîsanlım Ozbekistanlı 4 aya kadar burda kaldı oturma izni daha cıkma di memlekette gitmek zorunda 3 ay vize durumu var yani 1 ay vizesi geçti oturma izni randevusu devam ediyor hava limanında ne kadar bir ceza oderız bilgi verirseniz sevinirim

    • 8 Haziran 2018

      Merhaba, cezaların miktarı ile ilgili bilgi verememekteyiz. İyi günler dilerim.

  10. 8 Haziran 2018

    0212-909-19-94 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. İyi günler dilerim.

  11. 8 Haziran 2018

    Afganistan vatan daşlarına şu an ikamet izni veriliyor mu acaba bilgi verebilirsiniz

    • 16 Kasım 2018

      merhaba, Afganistan vatandaşlarının Türkiye’de ikamet izni alma hakları vardır. İkamet veya çalışma izni başvuruları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  12. 11 Temmuz 2018

    selam benim esimin ablası 3 aylık pasaport vizesi bittti ve 3 ay fazladan türkıyede kaldı biz bunu cezasını odedımızde tekrar avrupa ulkesıne gıtmek ıstedıgınde vızede problem yaparlarmı yardımcı olurmusunuz

    • 9 Kasım 2018

      Merhabalar, avrupa ülkeleri tarafından verilecek vizelerin verilip verilmemesi takdiri tamamen o ülkelerin elindedir, sorun çıkıp çıkamayacağına dair bir öngörüde bulunamayız.

  13. 15 Temmuz 2018

    5 yıldır Türkiye de kalan azetbaycan vatandaşı kaçak olarak kalmıştır geri dönüşte ne kadar cezası olacaktır deport olmamak için

    • 25 Ekim 2018

      Merhabalar, ne yazık ki ceza miktarları konusunda bir öngörüde bulunmamız mümkün değildir. Ödenecek olan ceza miktarı ancak çıkış kapılarında öğrenilebilir.

  14. 4 Ağustos 2018

    Salam ben 1 yıla kadar burdayam azerbaycan vatandaşıysam rica etsem şimdi gitdiyim zaman kac para oduyeceyimi diye bilirmisiz

    • 7 Kasım 2018

      Merhabalar, kişinin vize süresini geçirmesi üzerine kendine kesilecek cezanın kestirilmesi mümkün değildir. Bu bedelin değeri ancak sınır kapılarında öğrenilebilir.

  15. 18 Ağustos 2018

    Merhaba ben iran vatandasiyim. Ogrenci ikametim vardi vizem bitmeden uzatma randevusu aldim. Ama kac ay sonraya verdiler, randevudan once ulkeden para cezasi odeyerek cikis yaptim. Simdi 2 ay 20 gun sonra bir kac gunluk icin ulkey giris yapmak istiyorum ajaba olurmu?

    • 6 Kasım 2018

      Merhabalar, cezanızı ödediyseniz ülkeye tekrar yapabilirsiniz. Ancak hakkınızda deport kararı da alınmış olabilir, öyle bir durum var ise kapıda sizi bilgilendireceklerdir.

  16. 5 Eylül 2018

    Merhaba, iran vatandaşları vize ihlali yapıp 6 ay fazladan türkiyede kalırsa ne kadar para cezası öder? cevap verirseniz memnün olurum, teşekkürler.

    • 2 Kasım 2018

      Merhabalar, ne yazık ki cezaların ücretlerini kestirmemiz mümkün değildir. Sadece çıkış kapılarında cezanızın miktarını öğrenebilirsiniz.

  17. 11 Eylül 2018

    Merhaba bir yakınım azerbaycan vatandaşı buraya geldi kurban bayramında bilet bulamadı dönüşe ve 1 gün geç kaldı istanbul hava limanda bir polis 1000 dolar ödeyeceksen dedi diğer mühür vuran polis sorun yok dedi 1 gün olmuş dedi
    Azerbaycanda türk konsolosluğuna gittim dediler ki 5 yıl deport vuruplar artık para ödeyemen bu konuda sorum doğrumu bunlar

    • 25 Ekim 2018

      Merhabalar, deport kararına itiraz etmeniz mümkündür. Bu itiraz vekalet ile de yapılabilir, bunun için büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

  18. 13 Eylül 2018

    Merhaba, ceza parasi her gun gittikce artiyor mu?
    Ya da aylik ve senelik olarak mi hesaplanir?
    Simdiden tesekkur ederim

    • 25 Ekim 2018

      Merhabalar, vizenin ihlalinden dolayı işlemeye başlayan para cezası gün sayısı üzerinden hesaplanır.

  19. 18 Eylül 2018

    Selam ben azeriyim 2 aydir burdayim yaklasik ceza ne kadar olur?!

    • 19 Ekim 2018

      Ödeyeceğiniz cezayı yaklaşık olarak da olsa tahmin etmek çok zordur. Cezanızın miktarını ancak çıkış kapılarında öğrenebilirsiniz.

  20. 24 Eylül 2018

    merhaba,
    Rus arkadasim 90 gunu gecti ve havalninda cezasini odeyip cikisni yapti. Kendisi tekrar turkiyeye 90 gun beklemeden turist olarak 1 haftaligina giris yapabilirmi

    tesekur ederim

    • 25 Eylül 2018

      vize ihlali para cezasını ödeyip çıkış giriş yaparak legal hale gelebilir. bunla ilgili hizmet almak isterseniz iletişimden ulaşabilirsiniz.

  21. 30 Eylül 2018

    Mrb kız arkadaşim moģolistanli 1 yil 2 ay yanimda 7 gun sonra gidiyor ne kadar pasaport cezasi ôder ?????

    • 25 Ekim 2018

      Merhaba, ceza ücretini öngörebilmemiz mümkün değildir, ceza ücretinin tutarını sadece çıkış kapılarında öğrenebilirsiniz.

  22. 2 Ekim 2018

    Merhaba. Ben yabancı uyruklu öğrenciyim(Azerbaycan vatandaşı). Benim öğrenci oturma iznimin süresi 21.09.2018 tarihinde bitti. 10günlük süreyi de geçirdim. Diplomamı almayı bekliyorum. Bu hafta Türkiye den çıkış yapacağım. En geç 10.10.2018 tarihinde ülkeyi terk edeceğim. Belirttiğim tarihte ülkeden çıkarsam tahminen en fazla ne kadar para cezası ödeyebilirim? Ayrıca süreyi geçirdiğim için bir daha Türkiye ye girmem yasaklana bilirmi? Sınır kapısına gitmeden şimdi net para cezamı öğrenebileceğim her hangi idare veya hizmet var mı? Bu 3 soruma cevap verirseniz size müteşekkir olurum. Çok yardımcı olmuş olursunuz. İyi günler saygılar.

    • 19 Ekim 2018

      Oturma izninin süresi geçmesinden itibaren kişinin ödeyeceği ceza miktarı işlemeye başlar. Ancak bu miktarın belirlenmesi oturma izninin bitimi üzerinden geçen süreye ve somut olayın koşullarına göre değişir, bu sebeple çıkış kapısında bu bilgi edinilmeden önce cezanın miktarını kestirmek mümkün değildir. Aynı zamanda ne yazık ki çıkış kapısından başka bu miktarı öğrenebileceğiniz bir kurum yoktur. Cezanızı ödedikten sonra Türkiyeye tekrar giriş yapmanızı takip eden 10 gün içerisinde tekrar oturma iznine başvurabilirsiniz. Ancak bu başvuru deport kararıyla da sonuçlanabilir bu sebeple avukat desteği almanızı tavsiye ederiz.

  23. 8 Ekim 2018

    Merhaba, belarus vatandasi 1 arkadasim fazladan 10gun turkiyede gecirecek (vize suresi 1 aymis), ne kadar ceza oder?

    • 19 Ekim 2018

      Merhabalar, vize süresinin aşılmasından doğan cezanın ücretini tamamen belirtmemiz mümkün değildir. Devlet, farklı ülkelere farklı tarifeler uygulayabilmektedir. Bu sebeple ödenmesi gereken ceza miktarını kesin olarak havaalanında öğrenebilirsiniz. Havaalanından çıkış yapmadan cezanın ödenmesi gerekecektir, ceza ödendikten sonra ülkeden çıkış yapılabilir.

  24. 19 Ekim 2018

    Merhaba azeri arkadaş burda oturum izinsiz 4 ay kaldi tahmin ceza parasi ne qadar tahim 200 olurmu

    • 23 Ekim 2018

      Merhabalar, tahmini de olsa ceza ücreti belirtemiyoruz. Oturma iznini geçiren kişiler cezalarının miktarlarını ancak çıkış kapısında öğrenebilirler.

  25. 19 Ekim 2018

    yabancılar 5 ayda ceza para ne kadar

    • 23 Ekim 2018

      Merhaba.
      Ödemeniz gereken ceza miktarını öğrenebilmeniz ancak sınır kapılarında mümkündür.

  26. 23 Ekim 2018

    bir özbekistanlı arkadaşım deport kararı aldı 15 gün süre verdiler türkiye yi terk et davetiyesi ile özbekistan yerine ukranyaya gitse olurmu? şartlı vize ile türkiyeye giriş yaparmı?ayrıca yinede çıkışta ceza ödermi? teşekkürler

    • 23 Ekim 2018

      Merhaba.
      Ülke sınırlarını terk etmesi için kişiye 15 günlük yasal süre verilmektedir. Bu süre içinde şahsın da deport kararına karşı dava açma hakkı saklıdır. Deport kararı kişinin ülke sınırları içinde kalmamasına yönelik olduğundan sadece ülkeyi terk etmesi beklenmekte olup nereye gittiği konusunda bir sınırlandırma getirmez. Meşruhatlı vize ile ülkeye giriş yapabilmek de mümkündür. Ödenecek ceza, ancak sınır kapılarında net olarak öğrenilir.

  27. 27 Ekim 2018

    Merhaba, vizeyi geçmiş yabancının cezayı ödeyip hemen türkiyeye geri dönebiliyor mu yoksa 3ay bekliyicak. Hani 10günlük oturma izni yapmaları için giriş yapabiliyorlardı ya, hala devam ediyor mu

    • 30 Ekim 2018

      Cezanızı ödedikten sonra ülkeye bir kez giriş çıkış yaptıktan sonra 10 gün içerisinde oturma iznine başvurarak yeniden yasal hale gelebilirsiniz, bu kanun üzerinde yeni bir düzenleme yoktur. Fakat oturma izninin reddedilmesi bir olasılık olduğundan ötürü bu sürecin bir avukat ile beraber sürdürülmesi gerektiğinin altını çizeriz.

  28. 31 Ekim 2018

    Merhaba.kardesim burda ogrenci.danismanlik tarafindan dolandirildi. ikametgaha bas vurmamislar.kasimin 10una bilet aldi.git gel.10 kasim -11 kasim donus.1 gunluk cikis yetermi?

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: