Velayet, anne ya da babadan birinin ölmesi veya tarafların boşanması sonucunda ortak çocukların mahkeme eliyle yanında kalacak tarafın belirlenip çocuğun söz konusu kişinin sorumluluğunda bırakılmasıdır. Velayet, hukukumuz da kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardan olmasından dolayı kişi kendi isteği ile kimseye velayeti devredemez ya da bu haktan feragat edememektedir. Ancak kimi zaman evlilik birliğinin sona ermesinin ardından velayetin kendisine bırakılmadığı taraf, bazı sebeplerden dolayı ortak çocukların kendisine verilmesini yani velayetin değiştirilmesini isteyebilmektedir.
Hukukumuzda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 183.maddesinde velayetin değiştirilmesi ayrıntılı olarak düzenlenmektedir. Ancak genellikle de hukukumuzda tanımlanan diğer bir kavram velayetin kaldırılması ile sıklıkla karıştırılsa da iki olgu da birbirinden farklı olup farklı durumları ifade etmek için kullanıldığı gibi kanunumuzda da farklı şartlara sahiptir.
Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır?
Velayetin değiştirilmesi, kanunumuzda belirtilen şartların varlığı halinde dava yolu ile ilgili mahkemeden talep edilebilinmektedir. Söz konusu davayı açılabilmek için öncelikli olarak verilmiş bir velayet kararı bulunması gerekmektedir. Ayrıca velayet hakkında verilen mahkeme kararları kesin olarak verilen kararlardan olmadığından değişen şartlara göre dava yolu ile velayetin değiştirilmesi talep edinebilinmektedir.
Velayetin Değiştirilmesi Şartları
Velayetin değiştirilebilmesi için çocuğun durumunda önemli değişikliklerin olması, bu değişikliklerin sürekli nitelikte olması ve çocuğun velayet değişikliğinde hukuki yarar bulunması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu çocuk, durumun anlam ve önemini kavrayabilecek durumda ise çocuğun da görüşü alınması gerekmektedir.
Bunlarla birlikte velayetin değiştirilmesi davası açılabilmesi için kanunlarımızda belirtilen nedenler ise şunlardır;
- Yeniden evlenme sebebiyle,
- Başka yere gitme nedeniyle,
- Ölüm sebebiyle,
- Diğer kanunda sayılmayan ancak açıkça çocuğun menfaatini ihlal eden durumlar nedeniyledir. Bu maddenin genel kapsamı geniş olması nedeni ile doğru yorumlanırsa bir çok husus buna girebilmektedir. Bu bakımdan bir boşanma avukatına danışmanız yerinde olacaktır.
Velayet hakkının kötüye kullanıldığı ya da velayeti elinde bulunduran tarafın çocuğun sosyal, ruhi, bedeni gelişimine uygun hareket edilmediği durumlarda da velayetin değiştirilmesi davası açabilmektedir.
Velayetin değiştirilmesi davası, kamu düzenine ilişkin davalardan olmasından dolayı kimi zaman böyle bir talep olmamasına rağmen ilgili mahkeme tarafından kendiliğinden araştırmakta ve söz konusu çocuğun bedeni, fikri ve ahlaki gelişimine önem verilerek velayet değişikliğine karar verilebilinmektedir. İlgili mahkeme tarafından yapılan araştırmalar ise, sosyal ekonomik durum araştırması, aile uzmanı ve pedagog görüşü alınmasıdır.
Velayetin değiştirilmesi davası, söz konusu velayeti elinde bulundurmayan tarafça açılan dava türlerindendir. Ancak kamu düzeni ile ilgili davalardan olmasından dolayı da kimi zaman çocuğun bedeni ve fikri gelişiminin açıkça velayet değişimi gerektirdiği zamanlarda kendiliğinden yani herhangi bir talebe bağlı olmaksızın da dava açılabilinmektedir.
Boşanma davası sonrası velayetin değiştirilmesi davası açılabilinmesi belirli bir süreye bağlı olarak açılan davalardan değildir. Bu nedenle çocuğun menfaatinin söz konusu olduğu her zaman söz konusu dava açılabilinmektedir. Bu davada yetkili ve görevli olan mahkeme, söz konusu velayeti değiştirilme istenilen çocuğun ikametgâhının bulunduğu aile mahkemesinde açılmaktadır.
Velayetin Değiştirilmesi ve Hukuk Büromuz
Hukuk büromuz kuruluşundan itibaren yürüttüğü başarılı davalarla ve danışmanlık süreçleri ile birçok kişinin hukuki sorunlarına çözüm ışığı olmuştur. Velayet konusunda da birçok kişiye hizmet vermiş bir hukuk bürosu olarak bu konudaki davalarınızın en az masrafla, en kısa sürede ve en iyi sonuçlar alınarak çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bize ulaşmak için web sitemizin iletişim kısmındaki telefonu arayarak size en uygun zaman dilimi için randevu alabilir ya da diğer iletişim kanalları ile de tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir ve nasıl belirlenir konusundaki yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.
2 Comments
Demir Yıldız
18 Mayıs 2017
çocuğum annesinde rahat değil, eski eşim başka biri ile birlikte çocuk o adamı bir türlü sevmedi ve annesinden de soğumuş durumda. Çocuğun velayetinin değiştirilmesi için dava açmak istiyorum çocuk da artık büyüdü 14 yaşına geldi. İlk velayet verildiğinde 4 yaşındaydı. bu durumlarda velayet değiştirilebilir mi?
Av. Mustafa Mıhcı
20 Mayıs 2017
Demir Bey, bahsettiğiniz durumlara göre velayetin değiştirilmesi mümkündür. Velayet hakkının değiştirilmesi ile ilgili dava açmanız gerekmektedir.
Write a comment: