Nafakanın Artırılması veya Azaltılması Davası
            Nafakanın Artırılması veya Azaltılması (Kaldırılması, İptali) Davası

Nafaka, hayat standartlarında yaşanan olumsuzlukların giderilmesi adına kimi zaman boşanmadan sonra eşler ya da çocuklara, kimi zaman yardıma ihtiyacı olan altsoy ya da üstsoya karşı edinilen maddi yardımdır. Bu nedenle de 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda tedbir, iştirak ya da yardım ve yoksulluk nafakası olmak üzere birçok nafaka türü bulunmaktadır.

Hayatın giderek pahalanması ile birlikte bağlanan nafakanın artırılması ya da nafaka veren kişinin maddi kayıplar yaşaması ile nafakanın azaltılması istenilebilmektedir. Ancak bu durum sadece kişilerin isteğine bağlı olmayıp talepleri doğrultusunda dava açmaları ile karar verilmesi gereken bir durumdur. Ayrıca daha öncesinde nafaka hakkında verilen ilgili mahkemenin kararı kesin bir karar niteliğinde değildir. Bu nedenle de ilgili mahkeme tarafından verilen nafaka miktarı, azaltmaya ya da arttırılmaya tabidir.

Nafaka Artırılması Davası

Günümüz koşullarında her şeyin giderek pahalı olmaya başlaması, kişinin giderlerinin artması ve ekonomide yaşanan enflasyonlar dolayısıyla mahkeme tarafından bağlanan nafaka miktarı yetmeyebilmektedir veya nafaka veren kişinin ekonomik durumunun daha da iyileşmesi gibi bir durum da söz konusu olabilir. Bu durumlarda da nafaka bağlanan kişiler nafakanın artırılması davası açabilmektedir. Ayrıca nafaka arttırılması davası yetkili kamu kurumu ve kuruluşları tarafından da mirasçılıktaki sıra gözetilerek açılabilmektedir.

Nafakanın artırılması davası herhangi bir süreye tabi olmayan davalardandır. Sadece nafaka alan kişinin giderlerinin arttığı, hayat standartlarının düştüğü ya da ekonomik şartların değişmesini neden olarak göstererek davayı açabilmektedirler. Ayrıca söz konusu davayı açacak kişiler,  dava esnasında yıl içerisindeki nafaka artış oranlarının belirlenmesinin talep ederek sürekli olarak dava açma zorunluluğundan da kurtulabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası ile boşanmış ve nafaka miktarları hakkında da anlaşmaya varılmış olması da nafaka arttırılması davası açılmasına engel bir durum olmamaktadır.

Davanın açılması için yetkili ve görevli mahkeme, davayı açacak kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki ilgili Aile Mahkemesi’dir.

Davanın görülmesi esnasında genellikle nafaka artış oranları, ilgili mahkeme tarafından TÜİK’in belirlediği ÜFE oranlarına göre belirlenmektedir. Ancak ilgili mahkemede nafaka artırımı için bir oran belirlenmesi daha sonrasında yine bu konuda giderlerin artması ile bağlantılı olarak dava açılmasına ve yeni bir oran ya da miktar belirlenmesine engel olmamaktadır.

Nafaka Azaltılması, Kaldırılması, İptali Davası

Mahkeme kararlarıyla birlikte belirli miktarlarda nafakaya hükmedilebilinmektedir. Ancak mahkeme esnasındaki maddi durum bazen hayatın getirisi olarak değişebilmekte ve tam tersi bir duruma düşülerek maddi açıdan sıkıntılar yaşanabilinmektedir. Bu durumda kendi hayat standardınızı geçindirmekte zorlanırken bir de nafaka ödeme yükümlülüğüne katlanmanız imkansız hale gelebilmektedir. Bu durumda da değişen maddi durumunuzla bağlantılı olarak nafaka azaltılması davası açabilir hatta nafakanın kaldırılması ve nafakanın iptalini de talep edebilirsiniz.

Nafakanın azaltılması davası herhangi bir zamana bağlı olmayan davalardandır. Bu nedenle de her zaman açılabilinmektedir. Sadece nafakanın azaltılması talebinde bulunan kişi, yaşadığı maddi imkansızlığı kanıtlaması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanmak da nafakanın azaltılması davasının açılmasına engel bir durum teşkil etmemektedir.

Söz konusu davada yetkili ve görevli mahkeme, davayı açacak kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesi’dir.

Dava esnasında ilgili mahkeme, söz konusu maddi imkansızlığını kanıtlayan belgelerinizi incelemekte ve bu oluşan yeni durumda öncelikle hayatınızı ve hayatını geçindirmek zorunda olduğunuz aile bireylerinizin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığınıza dikkat etmektedir. İnceleme sonucunda da kendi ihtiyaçlarınızı geçindirmenin yanında ancak daha az bir miktarda nafaka ödeyebileceğinizi düşünmekte ise de nafakanın azaltılması talebinizi kabul ederek nafaka miktarını düşürmektedir.

Sonuç olarak, nafaka azaltılması ya da nafaka artırılması taleplerinizde davanızın lehine sonuçlanması için başarılı, mevzuata hakim ve tecrübeli bir avukattan yardım almak en doğru çözüm yoludur.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 18 Mayıs 2017

    boşandıktan bu yana 3 yıl geçti eskiden işlerim iyi iken şuan çok kötü bir durumda. artık nafaka benim için çok ağır gelmeye başladı. şirketimi kapatma noktasına geldim artık. bu sebepler nafakanın azaltılması için yeterli midir avukat bey?

    • 20 Mayıs 2017

      Kamil Bey, anlattığınız kadarı ile bu durum nafaka miktarının değiştirilmesi için yeterli sebeptir. Ancak bu durum her zaman hakimin takdirindedir. Durumun mahkeme aşamasında çok iyi anlatılması ve delillendirilmesi gerekir bu konuda bir avukat ile çalışabilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: