Teknolojik gelişmeler ile alışverişlerde yaygın hale gelen kredi kartı kullanımı sırasında yaşanabilecek dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarına karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle internetten alışveriş sırasında kredi kartlarının kopyalanması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu açıdan yaşanan sorunlara çözüm oluşturması açısından da yasalarımızda yaşanan kredi kartı dolandırıcılığı için suç tanımlaması kapsamına girmiştir.
Kredi kartı dolandırıcılığı suçu, Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar başlıklı 245. maddede düzenlenmektedir. Kanun metninde tam olarak Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması olarak geçmekte ise de halk arasında kredi kartı dolandırıcılığı suçu olarak bilinmektedir.
Tanımını, türlerini ve işleyen kimseye verilecek olan cezayı belirtmeden önce tanımlanması gereken kavramlar mevcuttur. Bu kapsamda; Banka kartı, kişinin bankadaki hesabına ait olan ve şifre ile para çekme ya da ödeme yapma marifeti olan ödeme aracıdır. Kredi kartı ise kişinin bankadaki kredi hesabına ait olan ve şifre ile ödeme yapılmasını sağlayan ve kredi hesabından nakit limit de çekilen bir ödeme aracıdır.
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Suçu TCK 245 ve Unsurları
Kredi kartı dolandırıcılığı suçu oluşması ve failin bu suçtan ceza alabilmesi için yaşanan olayda bulunması gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bu unsurlar şunlardır;
- Mağdurun rızası dışında gerçekleşmelidir.
- Bu suç ile korunmak istenen hukuki değer, bankaların ve banka ve kredi kartı sahiplerinin malvarlığıdır.
- Suçun işlenmesi ile mağdurun malvarlığında eksilme yaşanmalıdır.
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Suçu Cezası
Bahse konu suç mevzuatta üç şekilde belirtilmektedir.
1-Başkasına ait banka ya da kredi kartını hangi amaçla olursa olsun rızası dışında ele geçirme veya elinde bulundurma, kullanma ve kendisine ya da üçüncü kişilere menfaat elde etme şeklinde gerçekleşen kredi kartı dolandırıcılığı suçu eylemleridir. Failin bu şekilde suçu işlemesi halinde faile üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası verilmektedir. Ancak bu fıkrasında geçen şekilde failin aşağıdaki kimselerin zararına işlemesi halinde faile herhangi bir ceza verilmemektedir. Bu kimseler şunlardır;
- Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin zararına işlenmesi halinde,
- Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen ya da evlatlığın zararına işlenmesi halinde,
- Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına işlenmesi halindedir.
- Ayrıca suçun bu halinin işlenmesi halinde faile etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaktadır.
2-Başkasına ait banka hesaplarıyla ilişkili olarak sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişilere yönelik gerçekleşen kredi kartı dolandırıcılığı suçu eylemleridir. Bu durumda faile üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile on bin güne kadar adli para cezası verilmektedir.
3-Sahte oluşturulan ya da üzerinde sahtecilik yapılan banka veya kredi kartını kullanmak şeklinde kendisine veya başkasına yarar sağlama şeklinde kredi kartı dolandırıcılığı suçu işlenmesi halinde faile verilecek olan ceza dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Suçu ve Şikayet
Kredi kartı dolandırıcılığı suçu ile ilgili şikayetin ya da suç duyurusunun Cumhuriyet Savcılığına ulaşmasının ardından kendiliğinden soruşturma açılarak ceza davası yürütülmektedir. Bu suç ile ilgili ceza davalarına genel olarak bakmakla görevli olan mahkeme, ilgili Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Sonuç olarak, TCK 245 ile ilgili hukuki sorunlarınız olduğu takdirde bilişim hukuku konusunda da uzman olan ve tecrübeli bir ceza avukatına başvurmak en doğru çözüm yoludur.
4 Comments
Ufuk Güneşli
18 Mayıs 2017
merhaba avukat bey, yaptığımız işte bazı müşterilerimiz internette kredi kartından ödeme yapamıyor. bizde müşterilerimizin izni ile kredi kartı bilgilerini alıyoruz ve 3d li işlem ile ödemelerimizi alıyorduk. biri şikayet etmiş kredi kartlarının kötüye kullanılması suçundan dava açılmış duruşması az kaldı nasıl savunma yapabilirim.
Av. Mustafa Mıhcı
20 Mayıs 2017
bu suçun oluşabilmesi için kişinin rızası olmadan bir kullanım olması gerekir. ancak bu suç için yüksek ceza öngörülmesi nedeni ile mutlaka bir avukat ile çalışın. nasıl savunma yapmanız gerektiği konusunda net cevap verebilmek için ilk olarak detaylı dinlemek ve dosyayı incelemek gerekir.
Adem yilmaz
11 Eylül 2018
Iyi aksamlar avukat bey benim cundani misafir ettigim kisi tarafindan sabah saatlerinde calinip atmden 1650 tl nakit avans cekilmis bankayi arayip kartlari iptal ettirdim borcu ben odeyecegim ama o sahıs hakkinda dava acsam nasil bir sonuc alabilirim
Mıhcı Hukuk Bürosu
23 Ekim 2018
Merhabalar,suçu işleyen kişinin kimliğini bildiğiniz durumda kişi hakkında suç duyurusunda da bulunabilirsiniz.
Write a comment: