Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu ve Cezası TCK 116
              Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu ve Cezası TCK 116

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Hürriyete Karşı Suçlar başlıklı kısmının 116.maddesinde düzenlenmektedir ve bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren ya da rıza ile girmiş olsa dahi sonrasında buradan çıkmama şeklinde işlenen suç tipidir.

 

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Cezası TCK 116

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu işleyen kimseye verilecek olan ceza, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır. Açıkça rızaya gerek duyulmadan girilebilen yerlerin haricindeki iş yerlerine ve eklentilerine girilerek işlenmesi halinde, faile verilecek olan ceza altı aydan bir yıla kadar hapis ya da adli para cezası şeklinde olmaktadır.

Suçun işlemesi sırasında fail zor kullanma veya tehdit gerçekleştirmesi halinde ya da gece vakti suçu işlemesi halinde faile bu suçtan verilecek olan ceza, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olmaktadır. Hukukumuzda bu duruma nitelikli konut dokunulmazlığının ihlali suçu denilmektedir. Ayrıca mevzuatımızda öngörülen diğer nitelikli unsurlarının varlığı halinde de verilecek olan ceza bir kat arttırılmaktadır. Bu haller şunlardır;

  1. Konut dokunulmazlığının ihlali suçu silahla işlenmesi halinde,
  2. Suçu işlerken fail kendisini tanınmayacak hale koyarak ve imzasız mektupla veya özel işaretlerle işlemesi halinde,
  3. Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde,
  4. Suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde,
  5. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu fail tarafından kamu görevinin sağladığı saygınlığı kötüye kullanılarak işlenmesi halindedir.

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, evlilik birliğindeki aile bireylerinden ya da konutun veya iş yerinin birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması halinde bu kişilerden birinin yasal bir amaca yönelik rızası olması durumunda ilgili faile ceza verilmemektedir.

Hırsızlık suçu amacıyla konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işleyen kişi hakkında verilecek ceza olayın durumuna göre değerlendirilmelidir zira bu konuda Yargıtayda farklı görüşler mevcuttur. Bu konuda ceza avukatımıza danışarak bilgi almanız yerinde olacaktır.

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu ve Unsurları

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu oluşması ve faile bu konuda ceza verilmesi için somut olayda bulunması gereken unsurlar mevcuttur. Bu unsurlar şunlardır;

  1. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu ile korunan hukuki değer, kişinin konutunda huzur ve güven içinde yaşama hakkıdır.
  2. Bu suç herkes tarafından işlenebilen suçlardandır.
  3. Mağduru, suçun yöneltildiği herkes olabilmektedir.
  4. Fail tarafından kasten yani bilerek ve isteyerek işlenmektedir.

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu ve Şikâyet

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu hakkında ilgili soruşturma ve ceza davası açılması için mağdurun şikayeti ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yapması gerekmektedir. Mağdur, faili ve fiilini öğrenmesinden sonraki altı aylık süreçte şikayetini gerçekleştirmelidir. Aksi takdirde altı aylık süre hak düşürücü olmasından dolayı konut dokunulmazlığının ihlali suçu ile ilgili şikayet hakkı ortadan kalkmaktadır.

Kişi şikayet yapmış ancak vazgeçme hakkını kullanmak istemiş olduğu durumda, konut dokunulmazlığı ile ilgili ceza davasında karar aşamasına geçilip karar verilesiye kadar vazgeçme işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca konut dokunulmazlığının ihlali suçu, uzlaşmaya tabi olan suçlardandır. Bu nedenle de fail ile mağdur arasında uzlaşma olup olmadığı yönünde beyanlar alındıktan sonra hukuki işlemler gerçekleştirilmelidir.

Ancak nitelikli konut dokunulmazlığının ihlali suçunda ise herhangi bir şikayete ya da süreye tabi olmadan ilgili şikayet ya da suç duyurusunun Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşması halinde kendiliğinden soruşturma işlemleri gerçekleştirilerek ceza davası açılmaktadır. Ayrıca herhangi hak düşürücü süreye tabi olmadan Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyette bulunulabilinmektedir. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu davalarına bakmakla görevli olan mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesi’dir. Ayrıca bu davaların zamanaşımı ise sekiz yıldır.

Sonuç olarak konut dokunulmazlığını ihlal suçu ile ilgili mağdur ya da şüpheli olduğunuz her iki durumda da tecrübeli ve mevzuata hâkim bir ceza avukatına danışarak hukuki sorunlarınızın en kısa sürede çözümünü sağlayabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 17 Mayıs 2017

    avukat bey, komşum ile bir tartışma yaşadık. kendisi bana saldırdı ve hakaret etti. daha sonrasında evime girdi ve çıkarmak istememe rağmen evimden yarım saat boyunca çıkmadı akşam vakti herkese rezil etti beni. burada konut dokunulmazlığının ihlali suçu da olur mu?

    • 20 Mayıs 2017

      merhaba, bahsettiğiniz durum konut dokunulmazlığının ihlali olarak değerlendirilir.

  2. 15 Ekim 2018

    Merhaba avukat bey,bir arkadaşım iki kişiler gece vakti kız arkadaşının evine sarhoş olarak gidiyorlar ev apartman ve kapıyı çalıyor kız kapıyı açıyor içeri girmek için izin istiyor kız olmaz diyor ve evden bir erkek daha çıkıyor sözlü tartışma yaşanıyor ve evde ki erkek bıçakla saldırıyor arkadaşlar kaçıyor binadan. Eve hiç girmiyorlar.Sonrasında kız polisi arayıp şikayetçi oluyor.alkollu oldukları tespit ediliyor. Polis tutanağında mevcut.
    Sarhoş olmak birşeyi değiştirir mi?

    • 19 Ekim 2018

      Merhaba.
      Konut dokunulmazlığı suçunun oluşması için konut sahibinin rızası olmadan konuta girilmiş ya da ikazlara rağmen konuttan çıkılmıyor olması gerekir. Burada suçun oluşup oluşmadığının tespiti, eğer suç oluşmuşsa daha ağır cezayı gerektiren hallerin varlığının değerlendirilmesi ve somut olayın delillendirilmesi özel hukuki beceri gerektiren konulardır. Bu açıdan davanın bir avukatla takibi gereklidir. İletişim kısmındaki bilgiler ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: