Kira Uyarlama Davası
                                              Kira Uyarlama Davası

Ülkemizde kira uyarlama davaları ile ilgili özel olarak bir mevzuat bulunmamakla birlikte ihtiyaç sebebiyle mahkeme ya da Yargıtay kararları ile oluşan dava türlerindendir. Özellikle ülkemizde yaşanan ekonomik olaylar neticesinde, bir anda evlerini döviz ile kiraya verenlerin ya da döviz kurlarındaki artış ile kira bedellerinde artış yapacağını bildiren ev sahiplerinin yaşadığı sıkıntılar çerçevesinde geçmişte sıklıkla kira uyarlama davası ile ilgili talepler yaşanmıştır.

Günümüzde ise genellikle uzun süreli kira sözleşmelerinin söz konusu olduğu durumlarda ve hayat şartlarında ciddi olarak değişim yaşanması ile kira sözleşmesinin miktar açısından devamının taraflardan biri için çekilmez olması durumunda, söz konusu yeni duruma uygun kira bedelinin belirlenmesi için bu dava açılmaktadır. Kira uyarlama davası, kira tespit davasından farklı nitelik taşımaktadır. Bu fark için kira tespit davası yazımızı okuyabilirsiniz veya hukuk büromuza danışabilirsiniz.

Kira Uyarlama Davası Nasıl Açılır?

Kira uyarlama davası açabilecek olan kişi ya da kişiler, kira sözleşmesinin yaşanan ciddi durum karşında uygulanmasının çekilmez olduğunu düşünen her iki taraf açısından da açılabilinmektedir. Ancak kira uyarlama davasını açan taraf, kira sözleşmesinin devamını zorlaştıran etkileri ispatlamakla mükelleftir.

Kira Uyarlama Davası ve Özellikleri

Kira uyarlama davası açabilmek için, kira sözleşme imzalama esnasında olmayıp da sonradan oluşan ve tahmin edilebilir nitelikte olmayan ciddi bir olgunun var olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, kiralanmış olan yapının bulunduğu bölgede büyük bir alt ve üst yapı değişikliği olması, enflasyon ya da devalüasyon gibi ekonomik kriz yaratan durumların yaşanması gibi olayların yaşanması kira uyarlama davası açabilmek için neden olarak görülebilinmektedir.

Ayrıca taraflar arasında imzalanmış olan kira sözleşmesindeki maddelerde bir taraf aleyhine açıkça dengenin bozulmuş olması halinde ve bu durumun dengenin bozulduğu taraf için kira sözleşmesinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmesini imkânsız kılması halinde de kira uyarlama davası açılabilinmektedir.

Ancak kira uyarlama davası ile dava tarihinden önceki davalar için uyarlama talep edilemeyip dava tarihinden sonraki kira miktarları için yeni bir fiyat belirlenmektedir.  Bununla birlikte, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde ve kira sözleşmesinin bitmesine bir yıl kalması hallerinde bu dava açılamamaktadır.

Yine bu dava hakkında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Kira Uyarlama Davası Sonuçları

Kira uyarlama davası sırasında hakim, incelemesini yaparken kira sözleşmesine bağlı kalarak ve meydana geldiği iddia edilen olağanüstü durumu inceleyerek, gerekmesi halinde söz konusu yerde keşif için yetkili kişiler göndererek kararını vermektedir. Ayrıca hakim, dava tarihinden başlayacak biçimde ileriye doğru geçerli olacak şekilde karar vermekte ve böylelikle de hayatın olağan akışına uygun bir kira bedeli belirlenmektedir.

Kira uyarlama davası sonucunda hakimin belirlediği yeni kira miktarı, kira sözleşmesinde belirlenen miktar yerine geçmekte ve dava tarihinden itibaren kiracı bu yeni miktar üzerinden ödemelerini gerçekleştirecektir. Ancak bunun haricinde kira sözleşmesi hükümleri, sözleşmenin süresinin sonuna kadar geçerli olmaya devam etmektedir.

Kiracı ve ev sahibi arasında kira sözleşmesi ile ya da sözlü olarak bir kiralama olgusu gerçekleşmiş olabilir. Bunun yanı sıra yaşanan kiralama olgusundan sonra da hayatta öngöremeyeceğiniz durumlar da oluşmuş olabilir. Kiracı ya da ev sahibi olmanız fark etmemekle birlikte kiralama olayının aynı miktar üzerinden devam etmesini haksız bulmanız halinde hukuk büromuz bu konuda deneyimli, bilgi sahibi ve etkin avukat ekibiyle size en iyi biçimde danışmanlık sunabilmekte ya da dava açıp yürütebilmektedir. Bu konuda tarafımızla iletişime geçmek için, web sitemizde yer alan iletişim kanallarını kullanarak randevu alabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 18 Mayıs 2017

    merhaba, 3. köprünün orada olan evim son bir kaç yılda inanılmaz değerlendi ve oradaki kiralar çok çok yükseldi ama benim evimin kirası oldukça düşük bu konuda kira uyarlama davası açabilir miyim.

    • 20 Mayıs 2017

      Hasan Bey, büyük altyapı, üst yapı ve imar projeleri ile durumun değişmesi durumunda kira uyarlama davası açabilirsiniz.

  2. 31 Ağustos 2018

    merhaba,

    Liman AVM Bandirma kiraciyiz. Kiralar $ üzerinden yapilmistir. Ocak ayinda 3,30$ üzerinden kira ödedik ve son ay 4.40$ üzerinden. Bu ay ve gelecek aylar ne olacak bilmiyoruz ve cogu esnaf cok zor durumda. Yönetim hic bi sekil anlasmaya ulasmiyo. Bizim Krediler $ üzerine oldugu icin bizim durumuz kötü diye konuyu kapatiyor. Bu durumdu biz para kazanamiyoruz ve zarar yapmaya basladik. Ne yapabiliirz ?
    saygilar
    celal edremitoglu

    • 2 Kasım 2018

      Merhabalar, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a göre döviz üzerinden yapılan sözleşmelere ciddi sınırlamalar gelmiş ve dövizle yapılan belirli sözleşmelerin sabit kur üzerinden türk lirasına çevrilmesi zorunlu tutulmuştur. Bu sebeple dükkan sahibiyle aranızdaki kira sözleşmesinin türk lirası üzerinden hesaplanmasını talep edebilirsiniz. Bu konu üzerindeki düzenleme daha yeni oluşturulmuş ve oldukça teknik bir düzenlemedir, bu sebeple işlemi avukat desteğiyle sürdürmenizi tavsiye ederiz. Bunun için büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

  3. 5 Eylül 2018

    Merhabalar;
    Eminönü’nde bir dükkanda kiracıyım. Kira sözleşmem 31.05.2019 tarihinde bitiyor. Aylık kiraları Euro üzerinden yapmıştık. Kur artışı nedeniyle kiralar ikiye katladı. Ayrıca kira bedellerine mukabil olarak 3’er ay periyotlarla senet vermiştik.
    Kalan aylara ilişkin kira uyarlama davası açabilir miyiz?
    İyi çalışmalar.

    • 2 Kasım 2018

      Merhabalar, Türk Parası Değerinin Korumasına ilişkin düzenlenen tebliğde döviz üzerinden sözleşme yapma yasağı düzenlenmiştir. Buna göre sözleşmenizin belirlenmiş kurlar üzerinden türk lirasına dönüştürülmesini talep edebilirsiniz. Bu süreçte hukuksal destek almanızı tavsiye ederiz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: