Doğum veya hamilelik nedeniyle işten çıkarılma veya işçinin istifa etmesi için psikolojik baskılar ne yazık ki iş hayatında olağan hale gelmiş uygulamalardandır. İşçiler de bu durumla karşı karşıya geldiği durumlarda haklarını bilmesi gerekmektedir. İşverenler bu nedenli işten çıkarmalarda feshi, hamilelik ve doğuma değil de, genellikle performans yetersizliği sebebine dayandırmaktadır. Ancak performans yetersizliğine dayandırması dahi ona haklı bir fesih imkanı vermez. Kaldı ki performans düşüklüğü nedeniyle fesihte Yargıtay’ın aradığı çoğu şart işverenlerce sağlanmamaktadır. Dolayısı ile hamilelik ve doğum işverenlere, işten çıkarma hakkı vermez.
Hamilelik bahanesi ile yapılan fesihler geçersiz feshin tüm sonuçlarını doğurur. Hamilelik nedeniyle ayrımcılığa uğrayan işçinin bu durumda iş sözleşmesi feshedilirse, iş güvencesinin şartları varsa (6 ay kıdem, en az 30 işçi) 30 gün içinde İş Mahkemesine başvurarak işe iade davası açabilir. Kırmızı yazı üzerine tıklayarak işe iade davası yazısı hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. İşe iade davasında feshin geçerli nedene dayandığının ispatı işveren üzerindedir ve feshin hamilelik veya doğum nedeniyle olmadığını, işverenin ileri sürdüğü geçerli bir sebebe dayandığını ispat etmelidir. İşveren, geçerli bir sebebe dayandığını ispat edememesi durumunda ise işçiye en az 4 ay ücreti tutarında tazminat ödemek ve işçinin başvurusu üzerine, işçiyi 1 ay içinde işe yeniden başlatmak durumunda kalır. Başvuru halinde, işe yeniden başlatmayan işveren en az 4 ay tazminata ek olarak, 4 ay ile 8 ay ücreti arasında tazminat ödemek zorunda kalır.
İşçi işe iade davası şartlarını taşımıyorsa yani iş güvencesinden yararlanamıyorsa, bildirim süresinin 3 katı tutarında kötü niyet tazminatı almaya hak kazanabilir.
İşçi işe iade açmak istemezse 1 yılı doldurmuşsa kıdem tazminatı ve işveren ihbar süresi vermemişse ihbar tazminatını da dava edebilir ve alabilir.
Ayrıca bu tazminatlara yani ister işe iade davasından doğan tazminatlar ister kıdem ihbar tazminatlara (işçi hangi yolu seçmişse) ek olarak işverenin doğum veya hamilelik sebebiyle işçiyi işten çıkarması durumu, işverenin kadın-erkek ayrımı gözetmesi sonucunu doğuracağından, İş Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan işverenin ayrımcılık yapma yasağına aykırılık teşkil edecektir. İş ilişkisinde veya sona ermesinde eşit davranma ilkesi hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, 4 aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminat ve başkaca yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. Kırmızı yazı üzerine tıklayarak ayrımcılık yasağı yazısını okuyabilirsiniz. Hamilelik nedeniyle işten çıkarıldım kıdem tazminatı alabilir miyim, doğum nedeniyle işime son verildi ne yapabilirim haklarım neler? diyorsanız; İş mahkemesinde dava açarak yukarıda belirtilen yüklü tazminat miktarlarına hak kazanabilirsiniz. Ancak bu tür davaları iş davalarında uzman iş mahkemesi avukatları ile yürütmeniz muhtemel hak kaybına engel olacaktır. Sorularınızı online danışma bölümünden sorabilirsiniz veya yorum yapabilirsiniz.
Siz de bu yazıyı aşağıdaki butonlar ile sosyal medya ortamlarında paylaşarak doğum veya hamilelik nedeniyle işten çıkarılan işçilerin tazminatlarını alması için bilgilenmelerini sağlayabilirsiniz.
Düzenleme : Sayfa aşağısında onlarca yorum ve cevap oldu. Mutlaka sizin sorunuzla alakalı bir soru cevap durumu mümkündür. Bu bakımdan yorumları okumanızı rica ediyorum. Dava açmak için bize ulaşabilirsiniz veya sorunuz için sağ alttaki kutucuktan ulaşabilirsiniz.
94 Comments
güllü kasal
21 Ocak 2018
10.05.2004 tarihinde devet hastanesi yemek bölümünde işe girdim 28.04.2017 tarihinde
dogum iznine ayrıldım ben rapor aldıktan 2 gün sonra cıkışım verilmiş 30.04.2017 de çıkış
şu anda issizlik parası alıyorum kıdem ve ihbar tazminatı alabilirmiyim
on üç yılda yirmi tasörön sirket degişti ben caliştıgım son sirketemi hastaneyemi mahkemeye
verecegim iş kanunu madde 5 den eşitlik ilkesine aykırılıktan dört aylık ücret tutarında tazminat
taleb edebilirmiyim teşekurler
Mıhcı Hukuk Bürosu
4 Aralık 2018
Merhaba, taşeron firmaların değişmesi iş mahkemesi nazarında sizin kıdeminize etki etmeyecek bir husus olarak değerlendirilir. İşvereniniz herhangi bir haklı veya geçerli nedene dayanmadan sizi işten çıkarmış. Buna bağlı olarak tazminat talepli işe iade davası açabilirsiniz. Yahut kıdem, ihbar tazminatlarınızı ve diğer ödenmeyen haklarınızı konu edinen başka bir dava da açabilirsiniz. Süreci hak kaybı yaşamamanız adına bir avukatın yardımı eşliğinde sürdürmenizde yarar var. Konu ile ilgili hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
SEDA IŞIK
26 Mart 2018
Merhaba,
Hamile bir bayan işten çıkartıldığında ihbar tazminatınıda almayı hakedermi?
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
merhaba, hamile bir kadının işten ihbarda bulunulmadan çıkarılması ihbar tazminatını gerektirir. Tazminat alma hakkınız vardır. Daha kapsamlı hukuki bilgi ve dava işlemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yasemin
27 Mart 2018
Merhaba 1 yıldır bir fabrikanin idari departmanında çay ve temizlik görevlisi olarak çalışıyorum daha dogrusu 3 yıldır fakar taşoren sirket değiştiğinden bu sirkette 1 yıl oldu daha ikinci cocugu düşünüyorum fakat hailelik sebebiyle isten çıkartıyorlarmış bu gibi durumlarda ve eminimki baska sebepler gösterecekler ne gibi haklarım var ne yapmam gerekir bu durumda simdiden teşekkür ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
20 Kasım 2018
Merhaba, hamilelik nedeniyle işten çıkarılmanız halinde haksız olarak sözleşmeniz feshedilmiş olacağından tazminat ve ödenmeyen haklarınızın talebini işvereninize yöneltebilirsiniz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
burcu yavuz
16 Mayıs 2018
merhaba ,
20 aydır bir şirkette çalışmaktayım ancak şirketim ben 13 aylık çalışan iken devir oldu yani yeni şirketimde 7 aylık çalışanım aynı zamanda da 31 haftalık hamileyim ,
iş yerim hamilelik sebebi ile performans düşüklüğü belirterek işten çıkarılacağımı söyledi mağdur olmamam adına bu gün rapor almamı rapor sürem bittiği günde işten çıkarılmış gösterileceğimi söyledi ancak evrakları bu gün imzalamamı istiyor.ben durum bu şekilde ise işe döndüğümde evrak imzalamak istiyorum dedim
1- bu gün raporu teslim etsem ve evrakları imzalamasam şirket beni raporlu iken işten çıkarabilir mi
2-işten çıkarabilir ise dava açsam mı benim için daha iyi olacak yoksa iş yerimin teklifini mi kabul etmeliyim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
20 Kasım 2018
Merhaba, öncelikle işyerinizin devrolması sizin kıdeminizi etkilemez. Siz o işyerinde 20 aylık çalışansınız. Ayrıca hamilelik nedeni ile işten çıkarılmanız durumunda şartlar sağlanmışsa işe iade açabileceğiniz gibi kıdem tazminatınızla birlikte ödenmeyen diğer haklarınızı da talep edebilirsiniz. Mahkeme imzaladığınız şeylere değil gerçek duruma bakacaktır. Ancak burada ispat meselesi de söz konusu olur. Konu ile ilgili bir avukat desteğine başvurmanızı öneririz. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Feyza alçelik
5 Haziran 2018
Merhaba bir özel okulda iki yıldır öğretmenlik yapıyorum sözleşmem Eylül ayında bitiyor hamileyim ama okullar haziran ayında kapanacağı için işverenin beni haziran ayında işten çıkartma gibi bir durumu söz konusu olursa neler yapabilirim Eylül ayına kadar durma hakkım varmı yada beni çıkartırlarsa kıdem ve ihbar tazminatı hakkım oluyor mu şimdiden teşekkürler
yorum
8 Haziran 2018
Merhabalar, konu ile ilgili tarafınıza mail atılmıştır. İyi günler dilerim.
Ebru Cengiz
18 Haziran 2018
Merhaba hamileligimin 7. ayına giricem. Magaza sektöründe çalışıyorum ve rahatsızlıklarımdan dolayı rapor almak durumunda kalıyorum iş yeri haklarında bu sebepten dolayı işten çıkartma durumu olur mu? Birde doğum iznine çıkacağım zaman sorun çıkartıp paramı keserler mi?
yorum
19 Haziran 2018
Merhaba konuyla ilgili tarafınıza mail atılmıştır. İyi günler dileriz.
Özge KIRBAŞ
2 Temmuz 2018
Merhaba
3 aylık hamileyim rahatsızlığımdan dolayı 1,5 aydır rapor almak durumunda kaldım. Beni işten çıkarıyorlar. Haklarım nelerdir?
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, öncelikle tazminat talepli işe iade davası açabilirsiniz. Ödenmeyen haklarınızı ve kıdem tazminatınızı ayrıca durumun şartlarına göre ihbar tazminatınızı talep edebilirsiniz. Bu süreçte hukuki yardım talep etmeniz yararınıza olacaktır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kadriye kabacan
13 Temmuz 2018
Hamilelik sebebi ile kendi istegımız ile işten ayrılırsak tazmınat alabılır mıyız ?
Mıhcı Hukuk Bürosu
9 Kasım 2018
Merhabalar, kadın işçinin kendi isteğiyle işten ayrılması sadece evlenmesini takip eden 1 sene içerisinde gerçekleşir ise tazminat hakkı tanınmıştır. Hamile kalma sebebiyle işten ayrılma tazminat hakkı doğurmaz.
Songül
26 Temmuz 2018
Mrb bi kurumsal firmada satış danışmanıyım bu ayın bitimiyle 6. Ayımı doldurmuş olucam iş yerinde ilk üç ay işkur olarak başlamıştım. Şu an hamileyim ve bana hamile olduğum için benimle devam edemeyeceklerini söylediler. Herhangi bir hak talep edebilir miyim bu durumda yardımcı olurmusunuz lütfen…
Mıhcı Hukuk Bürosu
20 Kasım 2018
Merhaba, hamilelik dolayısıyla işten çıkarıldığınız zaman haksız fesih sonuçları doğar. Eğer şartları varsa işe iade talep edebilirsiniz. Bunun sonucunda en az 4 ay ücretiniz tutarında tazminat ve başvurunuz üzerine, 1 ay içinde işe yeniden başlatılma talebi hakkınız doğar. Başvuru halinde, işe yeniden başlatmayan işvereniniz en az 4 ay tazminata ek olarak, 4 ay ile 8 ay ücreti arasında tazminat ödemek zorunda kalır. İş güvencesinden yararlanamıyorsanız da bildirim süresinin 3 katı tutarında tazminata hak kazanırsınız. Konu ile ilgili hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Duru Güney
15 Kasım 2018
Merhaba avukat bey,
01.03.2010 tarihin den itibarin kurumsal bir şirkette çalışmaktayım.Şirketimin yönlendirmesi ve kendi isteğim ile farklı bir şehirde olan şubemize transferim yapıldı.1,5 yıldır yeni departmanımdayım.Bu şehir değişikliği için evi mi düzeni mi bozup buraya taşındım,Şuan 2 aylık hamileyim ve iş yerim bulunduğum şubeyi kapatma kararı aldı.Kıdem ve ihbar tazminatlarımızı verecekler fakat ben bu durumda mağduriyet yaşayacağım hem düzenimi bozup şehir değiştirdim hem şuan hamileyim nasıl iş bulacağım?Konuyla ilgili dava açtığım da hangi haklara sahibim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, dava açmanız halinde işe iade talebinizi ve tazminat ve ödenmeyen haklarınızın ödenmesini kurumunuza yöneltebilirsiniz. Bu süreçte hukuki yardım almanız yararınıza olacaktır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
merve
22 Kasım 2018
merhaba,7 buçuk aylık hamileyim doğum iznine çıkmadan önce beni işten çıkartacaklar 5 yıldır aynı firmada çalışıyorum. ihbar ve kıdemimi verecekler. ama ben kötü niyet tazminat davası açmak istiyorum bu durumda alacağım para ne kadar minimum ne kadar olur? ve gerekli bir evrak var mıdır? işyerinden ayrılmadan önce mail vs. gerekiyorsa almam gerekiyor mu?
Mıhcı Hukuk Bürosu
26 Kasım 2018
Merhaba, hamilelik nedeniyle işten çıkarma haklı bir işten çıkarma nedeni değildir. Bu nedenle kötü niyet tazminatı alma hakkınız vardır. Kötü niyet tazminatı ihbar süresinin 3 katı tutarındadır. Bunun dışında, sizin durumunuzda ayrımcılık tazminatı da talep edilebilir. Hangi tazminatı istemenin daha avantajlı olacağı ve açılabilecek davalar konusunda yardımcı olmamız için hukuk büromuzla arayarak ya da mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz.
Write a comment: