![Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?](https://www.mihcihukuk.com/wp-content/uploads/2016/04/ev-kiralarken-dikkat-edilmesi-gerekenler.jpg)
Özellikle son yıllarda çıkan kanunlar ile kiracılık haklarının korunmasına dair pek çok yasa yürürlüğe girmiştir. Fakat gerekli hukuki bilgilere sahip olunmadan ev kiralamak, ileride birçok mağduriyete yol açabilmektedir. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler listesinde önemli noktalar bulunmaktadır. İşte ev kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar:
Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kiralayacağınız Evi ve Kiralanan Taşınmazın Sahibini İyi Araştırmalısınız.
Günümüzde çoğunlukla, kiracılar internet üzerinden ev bulurlar. Ancak internette karşılaştığımız fotoğraflar ile evin gerçek görünüşü birbirini tutmayabilir. Bu sebeple gündüz gözü ile hatta ve hatta gerekirse birkaç defa evi gidip görmek gerekir. Evi ne kadar çok görürseniz, komşular ve sosyal çevreyi de yerinde gözlemlemiş olursunuz.
Evi kiraya veren kişi ile satıcının aynı kişi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu da tapu sicili incelenerek öğrenilebilir. Ancak bazen, kişiler vekalet vererek evlerini kiralayabilmektedir. Bu sebeple ev sahibinin vekilinin, yasal ve yetkili vekil olup olmadığı incelenmelidir.
Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer ile aynı adres olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Ev Kiralarken İyi Bir Kira Sözleşmesi Yapmalısınız.
Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler listesinin en başlarında iyi bir kira sözleşmesi yer alır. Hukuki anlamda iyi hazırlanmış kira sözleşmesi, ileride doğabilecek maddi ve manevi mağduriyetlerle karşılaşmanızı önleyecektir. Dolayısıyla profesyonel hukuki yardım almanızda fayda vardır.
- Öncelikle kira sözleşmesi yazılı da yapılabilir, sözlü de yapılabilir. Herhangi bir şekil şartı, veyahut tapuya şerh, noterde düzenlenme vs. zorunlu değildir. Ancak doğabilecek hukuki uyuşmazlıklarda sözlü kira sözleşmelerinin varlığının ve şartlarının ispat edilmesi çok zordur. Bu sebeple kira sözleşmesi mutlaka yazılı yapılmalıdır.
- Yazılı kira sözleşmelerinin noter huzurunda yapılması, imzaların noterce tasdik edilmesi, ileride söz konusu olabilecek uyuşmazlıklarda karşı tarafın imzasını inkar etmesini önler. Bu sebeple sözleşmenin noter huzurunda yapılması oldukça faydalıdır.
- Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi, kiracılık haklarının üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilmesini(çoğu durumda) sağlar. Tapuya şerh halinde kira sözleşmeniz devam ederken, kiralanan taşınmaz malın satılması halinde, yeni malik kiracıyı kira süresi dolmadan tahliye ettiremeyecektir. Bundan ötürü taşınmaz malikinden kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesini istemek oldukça faydalı olacaktır.
- Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli bir nokta da evin ne şekilde teslim alındığı ve ne şekilde teslim edileceğidir. Bu durum sözleşmede mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca evin içinin gezilmesi, mevcut ve eksik muhteviyatın (Şofben, kombi, boya, badana, doğramalar vb.) durumlarının sözleşmeye kaydettirilmesi gereklidir. Kiralanan taşınmazın içinde bulunan ve kiracının kullanımına tahsis edilecek eşyalar demirbaşlardır. Özellikle taşınmazı tahliye ederken demirbaşların ve kiralanan evin durumu önemlidir. Taraflar arasında en çok sorun çıkan noktalardan biri burasıdır. Bunu önlemek için kira sözleşmesine demirbaşlar ve kiralanan taşınmazın durumu tek tek kalemler halinde yazılmalıdır. Örneğin: x marka kombi, b marka çelik kapı, laminant parke(çizik olduğu tespit edilmiştir) şeklinde sözleşmede belirterek ileride doğabilecek uyuşmazlıkları önceden önleyebilirsiniz.
- Taşınmaz kiralandığı esnada, elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarındaki güncel tutar mutlaka kira sözleşmesine yazılmalıdır. Böylece, hangi tutara kadar kiraya veren malikin, hangi tutardan sonra da kiracının ödeme mecburiyeti altında olduğu belli olmuş olur. Önceki faturalardan ödenmemiş borçlar var ise, bunlardan mesul olmadığınızı da sözleşmeye kaydettirmelisiniz.
- Eğer bir apartman dairesi kiralanıyorsa apartmana ilişkin giderler mevcut olacaktır. Bunların hangilerinden ev sahibinin, hangilerinden kiracının sorumlu olacağı da sözleşmeye kaydettirilmelidir. Aidat miktarı da mutlaka net olarak sözleşmeye yazılmalıdır.
- Verilen depozito bedeli ve yapılan masraflar mutlaka sözleşmeye yazılmalıdır. Bu bedelin ödendiğine dair mutlaka dekont alınmalıdır. Bu dekont saklanmalıdır.
- İkinci yıl söz konusu olacak kira artış oranı mutlaka sözleşmeye yazılmalıdır. Böylece ev sahipleri kirada diledikleri gibi artış yapamayacaktır. Sözleşmede belirtilen sınırın dışına çıkamayacaklardır.
- Kiracıların ödemeyi elden yapması tavsiye edilmez. Banka yolu ile yapmak ödemenin yapıldığına dair güvencedir. Ayrıca ödemelerin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı sözleşmeye mutlaka kaydettirilmeli, yapılan ödemelere ilişkin dekont, makbuz vs. belgeler kesinlikle kiracı tarafından saklanmalıdır.
Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli konusunu aydınlatıcı bir yazı yazdık. Ev kiralarken bu hususlara özellikle dikkat edilmelidir. Ancak yine de her evin durumuna göre ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler farklılık gösterebilir. Yukarıdaki hususların kontrol edilmesi ve iyi bir kira sözleşmesinin hazırlanması veya hazırlanmış bir kira sözleşmesinin incelenmesi noktasında kira hukukunda uzman bir avukat veya hukuk bürosu ile çalışılması ileride ortaya çıkacak maddi ve manevi zararların önüne geçecektir. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler. Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli? Mıhcı Hukuk Bürosu
2 Comments
Yaşar Akar
17 Mayıs 2017
büyük bir işyeri kiralayacağız ancak iş yeri sahibi diye kendini tanıtan kişi gerçekten iş yeri sahibi mi bunu bilmek istiyoruz. Bir sürü dolandırıcı olmuş piyasa her işimizi sağlam yapmak istiyoruz. Bu konuda ne yapabiliriz. Siz yardımcı olabilir misiniz?
Av. Mustafa Mıhcı
21 Mayıs 2017
Merhaba, bir yer kiralarken bunlara kesinlikle dikkat etmelisiniz. Bahsettiğiniz durumla ilgili avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Write a comment: