Erişim Engelleme Kararına İtiraz
                                       Erişim Engelleme Kararına İtiraz

Mahkeme ve BTK (eskiden TİB) kararıyla kapatılan web sitelerine verilen erişim engelleme kararına itiraz konusunda yazımızı gelen sorular üzerine yazmaya karar verdik. İnternetin ve sosyal platformların giderek önemli hale gelmeye başlaması ile kimi zaman suç oluşturabilecek durumlarla karşı karşıya gelinmekte ve bu durumda internet ortamındaki web sitelerin ya da sosyal hesapların erişimi engellenilebilinmektedir. Bazen de sanal ortamların adeta ticari mekanizmaya dönüşmesinin getirisi olarak haksız bir şekilde şikayet edilerek web siteniz ya da internet ortamındaki hesaplarınıza erişim engellenmiş olunabilinmektedir. Bu durumda da yapılması gereken erişim engelleme kararına itiraz edilerek erişim engeli kaldırtmaktır.

İnternet Sitesinin Kapatılması İçin Verilen Erişim Engelleme Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Cumhuriyet Savcısı, Hakim veya mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak internet sitesinin kapatılması için erişim engellenmesine karar verilebilinmektedir. Ancak itiraz edilerek engelin kaldırılabilinmesi de sağlanabilinmektedir. Bu karara itiraz edebilecek kişiler, karar nedeniyle menfaati etkilenen kimselerdir. Bu nedenle hakkında engel kararı verilen bir internet sitesi nedeniyle, kullanıcılar da erişim engellemeye itiraz hakkına sahiptirler.

Erişim Engelleme Kararına İtiraz Hangi Mahkemeye Yapılır?

İnternet sitesi kapatılan kişilerin erişim engelleme kararına itiraz edilebilmesi kararın alındığı aşama ve kararı veren yetkili yer önemlidir. Çünkü (site kapatma) engelleme kararına itiraz başvurusu da buna göre şekillenmektedir. Henüz oluşacak suçla ilgili ceza davası açılmadan önce ve soruşturma aşamasında iken Cumhuriyet Savcılığı tarafından alındı ise Sulh Ceza Hâkimi’ne itiraz edilerek engelleme kararı kaldırılabilinmektedir. Bu karar, oluşan suçla ilgili ceza davası açıldıktan sonra ve kovuşturma aşamasında iken Sulh Ceza Hâkimi tarafından alındı ise yargı çevresinde bulunan Asliye Ceza Mahkemesi’ne erişim engelleme kararına itiraz edilerek kaldırılabilinmektedir.

Ayrıca engelleme kararı, oluşan suçla ilgili ceza davası açıldıktan sonra ve kovuşturma aşamasında iken Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alındı ise ilgili Ağır Ceza Mahkemesi’nin birden çok dairesi bulunması halinde numara olarak kendini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerdeki Ağır Ceza Mahkemesi’nin tek dairesi varsa en yakın Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilerek engelleme kararı kaldırılabilinmektedir.

Erişim Engellemeye İtiraz ve BTK

15 Temmuz sürecinden önce TİB’de engelleme kararı alabiliyordu. Ancak şuan TİB kapatıldığından ve yetkileri BTK’ya devredildiğinden bu işlemler BTK tarafından yapılmaktadır. Şuan site kapatma bazı durumlarda BTK tarafından da verilebilinmektedir. Ancak BTK tarafından verilen kararın mahkeme onayına sunulması gerekse de kimi zaman ve bazı durumlarda karara mahkeme tarafından onay işlemi gerçekleştirilmemektedir. BTK tarafından verilen erişim engelleme kararına karşı da bu durumlara göre farklı itiraz işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Kararın BTK tarafından verilip hakim onayına sunulmadığı durumlarda ise söz konusu karara karşı erişim engelleme kararına itiraz işlemleri gerçekleştirilmemektedir. Ancak bu idari işleme karşı engellemeye itiraz işlemleri yerine idari işlemin iptali için idare mahkemesinde erişim engelleme kararının iptali hususunda dava açılabilinmektedir. Ayrıca verilen kararla zarara uğramanız halinde de tam yargı davası açılarak hem erişim engelleme kararının iptalini hem de zararınızın tazminini isteyebilmektesiniz.

BTK tarafından verilip hakim onayına sunulduğu durumlarda ise söz konusu karara karşı onaya sunulan adli makamlara erişim engelleme kararına itiraz gerçekleştirilebilinmektedir.

İnternet Sitesi Kapatma Kararına İtirazın Sonuçları

Site kapatmaya itiraz sonucunda, itiraz başvurusunun yapıldığı merci tarafından erişim engellemeye itiraz haklı bulunularak verilen karar düzeltilip erişim engeli kaldırılabilinmekte ya da verilen kararda ısrar edilerek erişim engelleme kararına itiraz ret edilebilinmektedir.

Erişim engelinin kaldırılmasına yönelik karar verilmesi halinde verilen kararın bir örneği BTK’ya gönderilmektedir. BTK’da ISS’leri elektronik ortamda bilgilendirerek erişim engellemenin kaldırılması sağlamaktadır.

Süre olarak engelleme kararının öğrenildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde itiraz başvurusunda bulunmak gerekmektedir.

Sonuç olarak, itiraz işlemlerini gerçekleştirirken en kısa sürede, en az masrafla işlemleriniz çözülmesi ve uzun emekler sonucu yapılan ve büyütülen sitenizin yeniden aktif olması adına başarılı, mevzuata hakim bir bilişim avukatına başvurmak en doğru yoldur.

 

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 17 Mayıs 2017

    rakip sitelerden biri tarafından başvuru yapılarak sitem erişime engellenmiş. buna karşı itiraz etme imkanım mevcut mudur? bu erişim engelleme kararını kaldırabilir miyim. tebligat dün geldi.

    • 20 Mayıs 2017

      Sedat Bey, erişim engelleme kararına süresi içerisinde itiraz hakkı mevcuttur. Neden dolayı siteniz erişime engellendi bunu bilmek gerekir sitesinizin linkini bize iletirseniz gerekli incelemeyi yapalım.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: