Ülkemizde yaşanan toplumsal değişimler ile birlikte kişilerin bu konudaki ön yargıları yıkılmaya başlamış ve daha önceleri kapalı kapılar ardında konuşulan sorunlar aşılmaya başlanmıştır. Böylelikle Dünya’da birçok ülkede herhangi bir şarta bağlı olmadan gerçekleşen cinsiyet değiştirme davası, ülkemizde 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 40. maddesinde belirtilen şartlara bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Özellikle Bülent ERSOY ve son dönemde de (Nil) Rüzgar ERKOÇLAR ile de bu konu gündemdeki yerini korumaktadır.
Cinsiyet Değiştirme Davası Nasıl Açılır?
Cinsiyet değiştirme davası, davanın açılması için gereken şartları taşıyan her kişi tarafından açılabilinmektedir. Bu davanın açılabilmesi için kanunlarımızda belirtilen bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Kanunlarımızda belirtilen söz konusu şartlar şunlardır;
- Cinsiyet değiştirme talebinde bulunan kişinin on sekiz yaşından büyük olması,
- Talepte bulunan kişinin bekar olması,
- Talepte bulunan kişinin ruh sağlığı açısından cinsiyet değişikliğinin raporla belirtilecek şekilde zorunlu olduğunun belirtilmesi,
- Talepte bulunan kişinin raporla belirtildiği üzere üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun olması,
- Mahkeme iznin verilmesi.
Ayrıca cinsiyet değiştirme davaları, diğer nüfus davaları gibi Nüfus Müdürlüğü’ne karşı açılan dava türlerindendir. Bununla birlikte bu dava, iki ayrı dava olarak gerçekleştirilmektedir. İlk olarak yukarıda belirtilen şartları taşıyan ve talepte bulunan kişi, mahkemeye başvurarak cinsiyet değiştirmeye yönelik gerekli ameliyatların yapılması için izin istemektedir. İlgili mahkemenin durumu değerlendirerek ameliyata izin vermesinin ardından gerekli operasyonlara geçirilerek cinsiyetin değiştirilmesi tıbben gerçekleştirilmektedir. Ardından davanın ikinci aşamasına geçilmekte ve yeniden ilgili mahkemeye başvurularak nüfus kaydının düzeltilmesi talep edilerek yeni nüfus kaydı verilebilinmektedir.
Ayrıca cinsiyet değiştirme davası şartlarında belirtilen söz konusu raporlar, tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi tarafından alınması gerekmektedir. Aksi halde ilgili mahkeme tarafından söz konusu raporlar dikkate alınmamaktadır. Tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanelerinde cinsiyet değiştirme davası için gerekli incelemeleri yapabilmesi için cinsel kimlik konseyi denilen bir kurul bulunmakta ve bu kurulda bir psikiyatr, bir plastik cerrah, bir kadın doğumcu, bir ürolog, bir genetikçi, bir endokrinolog ve bir hukukçu bulunmaktadır. Talepte bulunan kişiyi, bu kurulda ilk olarak psikiyatr incelemekte ve diğer doktor aşamalarına bunun ardından geçilmektedir. Kuruldaki tüm kişilerin incelemesinin ardından da cinsiyet değiştirme talebinde bulunan kişinin dönüşüme elverişli olması halinde rapor düzenlenilerek raporun olumlu çıkması ile rapor ilgili mahkemeye gitmektedir.
Ülkemizde cinsel kimlik konseyi bulunan tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastaneleri arasından uzun yıllardan beri bu konuda ameliyat gerçekleştiren kurumlara örnek vermek gerekirse; İzmir Dokuz Eylül, İstanbul Cerrahpaşa, Ankara Hacettepe ve İstanbul Çapa Hastaneleridir.
Cinsiyet değiştirme davası ile yetkili ve görevli olan mahkeme, talepte bulunan kişinin ikametgahının bağlı olduğu Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.
Cinsiyet Değiştirme İzni Sonrası İkinci Dava
Cinsiyet değişikliği davası, iki ayrı dava olarak gerçekleşmesinden dolayı ilk aşamada ilgili mahkemede davanın açılması ile deliller toplanmakta ve talepte bulunan kişinin söz konusu yukarıda belirtilen şartları taşıyıp taşımadığına bakılarak ilgili mahkeme tarafından cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmesine izin verilerek davanın ilk aşaması sonuçlanmaktadır. İkinci aşamada ise geçirilen ameliyatlarla birlikte kişinin nüfus kaydının düzeltilmesi amaçlı ilgili mahkemeye başvurulmakta ve mahkeme tarafından verilen izinle birlikte ilgili nüfus sicilinde gerekli düzeltme yapılarak cinsiyet değiştirme talebinde bulunan kişiye yeni nüfus kimliği verilerek davanın ikinci aşaması da sonuçlanmaktadır.
Sonuç olarak, ülkemizde farklı bakış açısı ile karşılaşılan davalardan olan cinsiyet değiştirme davası açmayı istemeniz halinde, söz konusu dava hakkında uzman ve mevzuata hakim ekibimizden her konuda danışmanlık ya da dava sürecinde vekilliğimizi talep edebilirsiniz. Zira uygulamada çok az karşılaşılan bir dava türü olması bakımından tabiatıyla avukatların ve hatta hakimlerin bu konudaki tecrübesi oldukça azdır. Bu konuda tarafımıza ulaşmak için internet sitemizde yer alan iletişim kanallarından herhangi biriyle randevu alarak sorununuzun en iyi, hızlı ve istediğiniz biçimde sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.
6 Comments
Aysu N.
18 Mayıs 2017
merhaba, ingilterede yaşıyorum cinsiyet değiştirme davası açmak istiyorum sonrasında da evleneceğim. işlemler ne kadar sürer acaba?
Av. Mustafa Mıhcı
20 Mayıs 2017
merhaba cinsiyet değiştirme davası ve işlemleri toplamda yaklaşık 9 ay sürmektedir. Burada ilk dava sonrası ameliyat vs. tıbbi işlemlerin süresine göre bu süre artıp azalabilir.
Ceren
12 Ocak 2018
Şuan biyolojik kadınım cinsiyet değişikliği istiyorum bu suretce bana psikologlar bunun doğru veya yanlış olduğu konusunda destek olacaklar mi ve ilk olarak nereye gitmem başvuru yapmam gerekiyor anlamadim. Direk nüfus müdürlüğüne dilekçe mi yazayım yoksa hastaneye mi gideyim?
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, cinsiyet değişikliği başvurusu için 18 yaşını doldurmuş olmalı, evli olmamalısınız. Herhangi bir eğitim ve araştırma hastanesinden ruh-cinsel durumunuzun elverişli olduğuna dair sağlık kurulu raporu ile beraber ikametgahınızın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Ayrıca üreme yeteneğinden de yoksun olmalısınız. Daha ayrıntılı bilgi ve dava işlemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kader Yildiz
19 Eylül 2018
selam. ben almanyada yasiyorum ve cinsiyet ameliyatimi oldum. konsoloslukta degistire biliyormuyum kimligimi ?
yorum
19 Ekim 2018
Merhabalar, Türkiye Cumhuriyeti kimliğinde cinsiyet değiştirme süreci ilgili kanun maddesinde şekli ve maddi taraflarıyla ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. İlgili maddede belirtilen gerekli belgelerin toplanması ile mahkemeye başvurarak mahkeme kararı ile kimlikte belirtilen cinsiyet değiştirilebilir. Bu sebeple konsoloslukta değiştirebileceğinizin mümkün olamayacağı kanaatindeyiz. Ne yazık ki kanıt zorluğu olan bu davada hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
Write a comment: