Teknolojinin gelişmesiyle eğitimden ticarete, devlet sektöründen özel sektöre, eğlenceden alışverişe kadar birçok alanda yeni anlayışlar ortaya çıkmıştır. Bu değişim hayat tarzındaki değişimle birlikte suç kavramlarında da değişimlere ve yeni suç tanımlarını ortaya çıkarmıştır. Bilişim Suçları da böylelikle ortaya çıkmıştır.
Bilişim Suçları diğer adıyla siber suçlar, bilgisayar ya da internet aracılığıyla işlenen suçlardır. Bilgisayar, tablet, cep telefonu, pos makinesi gibi araçlar kullanılarak elektronik ortamlarda gerçekleştirilen suçlar olup teknolojinin yardımı ile sanal bir ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi zarar vermektedirler. Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir.
Bilişim suçlarının tespitinde öncelikle bilişim sisteminin kime ait olduğu ve kimlerin kullanabileceği hususları suçlunun tespiti açısından önemlidir. IP adreslerinde, bilgisayar hardisklerinde incelemeler yapılarak bazen de tanıklar ile bilişim suçluları tespit edilebilmektedir.
Bilişim suçları, savcılık tarafından kendiliğinden soruşturulması gereken suçlar olarak belirlenmiştir. Bu nedenle şikâyet söz konusu olmadan da bilişim suçları tespit edilerek suçlular yakalanmaktadır. Ancak bilişim suçunun varlığının söz konusu olduğu durumlarda zarar kaybının yaşanmasından dolayı bilişim suçluları şikayeti işlemini bilişim avukatı aracılığıyla şikayet etmek, zararın karşılanması ve suçluların cezalandırılma sürecinin başarıyla yönetilmesi açısından önemlidir.
Bilişim Suçları Çeşitleri
- Bilişim Sistemine Yönelik Suçlar;
- Bilişim Sistemindeki Verilere Yönelik Suçlar;
- Banka veya Kredi Kartlarına Yönelik Suçlar;
- Bilişim Sistemlerinin Araç olarak Kullanıldığı Diğer Suçlar;
Bilişim sistemine yönelik suçlar da kendi içinde şu şekilde ayrılmaktadır;
- Bilişim Sistemine Hukuka Aykırı Girme; TCK 243.maddede düzenlenmiştir. Bilişim sistemine girmeye yetkisi olmayan bir kişinin bilişim sistemine şifreyi kırarak yahut çeşitli yollarla giriş yapılmasıdır. Bu şekilde bilişim suçunun oluşması için bilişim suçlusunun sisteme izinsiz girmesi suçun oluşması için yeterli olmaktadır. Facebook, Twitter, İnstagram gibi başkasının sosyal medya hesaplarına izinsiz olarak girme (hackleme) de bu suç kapsamındadır.
- Bilişim Sistemini Engelleme ve Bozma; TCK 244.maddede düzenlenmiştir. Kişi, sistemin çalışmasını ve işlevselliğini çeşitli yollarla devre dışı bırakarak bilişim sisteminin işleyişini durdurmasının söz konusu olduğu suç tipidir. Facebook, Twitter, İnstagram gibi başkasının sosyal medya hesaplarını ele geçirme (hackleme) de bu suç kapsamındadır.
Bilişim sistemindeki verilere yönelik suçlar da şu alt basamaklara ayrılabilmektedir;
- Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma; verilerden beklenen fonksiyonu yerine getirilmesi özelliğinin devre dışı bırakılması şeklindeki suç tipidir.
- Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme; verilerin tümden kaybedilmesi şeklindeki bilişim suçu şeklidir.
- Bilişim Sistemindeki Verileri Değiştirme; verilerin niteliklerinin ve ya içeriklerinin değiştirildiği suç şeklidir.
- Bilişim Sistemindeki Verileri Erişilemez Kılma; verilere kısmen veya tamamen erişimin engellenmesi şeklindeki suçtur.
- Bilişim Sistemindeki Verileri Başka Yere Gönderme; verilerin diske ya da başka bir yere kopyalanması ve farlı bir sunucuya taşınması suretiyle işlenen suç şeklidir.
- Bilişim Sistemine Veri Ekleme; bilişim sistemindeki verilere farklı verilerin eklenmesi şeklindeki suç tipidir.
Banka veya kredi kartlarına yönelik bilişim suçları da şu ayrımlara tabi olmaktadır;
- Başkasına Ait Kredi veya Banka Kartını Kullanma; Kredi kartı açısından suçun işlenmesi için kartın fiziki olarak üzerinde bulundurulmasa dahi kart bilgileri ile çıkar sağlandığı takdirde bilişim suçu oluşabilmektedir.
- Sahte Banka veya Kredi Kart Üretme, Satma, Devretme, Satın Alma veya Kabul Etme; suça konu sahte kredi kartı veya banka kartının bir banka hesabı ile ilişkilendirilmesi bu tip suçu oluşturan unsurlardır.
- Sahte Bir Banka veya Kredi Kartını Kullanma; Üzerinde başkaları tarafından sahtecilik eylemi gerçekleştirilmiş olan banka yahut kredi kartının sadece kullanılması ile oluşan bilişim suçu tipidir.
Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanıldığı diğer suçlarda Hakaret, Tehdit ve Şantaj, Dolandırıcılık, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal, Müstehcenlik, Marka Hakkına Tecavüz, Kişisel Verilerin Kaydedilmesi ve Ele Geçirilmesi, İnternet Suçları, İnternet Yoluyla Hakaret ve Tehdit Suçları bu tip suçlar kapsamındadır.
Bilişim Suçları Cezası
Bilişim suçlarına farklı cezalar öngörülmüş olsa da bilişim suçları cezaları 1 yıldan 8 yıla kadar hapis cezaları arasında değişmekle birlikte ağırlaştırılmış şekilleri de kanunda mevcuttur. Ancak bazı bilişim suçları işlendiğinde, etkin pişmanlık nedeniyle ceza indirimi yapılmasının söz konusu olduğu durumlarda bulunmaktadır. Ayrıca bilişim suçlularına Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı da verilebilmektedir. Sadece Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanması yoluyla işlenen bilişim suçuna Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı verilememektedir.
Bilişim hukuku ve bilişim suçları teknik konular gerektiren özel bir hukuk dalı olduğundan başarılı ve mevzuata hâkim bir bilişim suçları avukatı ile çalışmak başarılı şekilde suçların aydınlığa kavuşturulması açısından önemlidir.
38 Comments
özel web tasarımı
19 Eylül 2016
İçeriğiniz için çok teşekkür ederim
Av. Mustafa Mıhcı
21 Eylül 2016
Teşekkürler.
Tuğba garip
24 Mart 2017
Dolandırıldım: internet ilan üzerinden şahsa ulaştım 500 tl karşılığı yavru bir köpek sahiplendim. Ücreti peşin olarak bankaya ödedim.aynı gün içerisinde saat 21:00 de teslim alacağımı söyledi saat 21: 00 olduğunda şahsa whatsap mesaj yoluyla teslimat hakkında soru sordum. Ve engellendim. Elimde kanıt olarak whatsap yazışmaları ve banka dan ödeme yapıldığına dair belgem var. Ne yapmalıyım. Lütfen yardımcı olun.
Av. Mustafa Mıhcı
18 Mayıs 2017
bankadan ödeme yaparken herhangi bir açıklama yazıp yazmadığınıza ve bu satış ilişkisi için tanık gösterip gösteremeyeceğinize göre durum değişecektir.
soykan sarp özen
25 Nisan 2017
ben 10 yaşında bir çocuğum biri beni bilgisayarını çökertirim diye tehtid ediyor ip imi ele geçirmiş bunun cezası nedir ne yapmalıyım ?
Av. Mustafa Mıhcı
21 Mayıs 2017
Merhaba 12 yaşından küçük çocukların cezai ehliyeti yoktur hakkında kovuşturma yapılamaz ve ceza verilemez ancak çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunabilir. Ancak ip nin ele geçirilmesi çok basit bir durumdur ve buradan bir sıkıntı olmayacaktır.
ÇAĞLAR SELÇUK
15 Mayıs 2017
BENİM KARDESİM BİLİSİM SUÇLUSU SU AN TUTUKLU YARGITAY ONAYLI BU CEZA DAVACILARLA ANLASILIRSA DAVA GERİ ÇEKİLİRSE KURTULMA İHTİMALİ VARMI
Semih
25 Mayıs 2017
Ben 22 yasındayım benım adıma sahte Instagram hesabı acılıp mıllete olur olmaz yazılar tehtitler edilmiş bunu sıkayet etsek yardımcı olurlarmı acaba
Serkan
25 Mayıs 2017
Merhaba Mustafa bey. Bilişim suçu cezasından HAGB vardı APC İle bozuldu 1yıl hukmu temyiz ettim 243/1 olan suç maddesi 244/2 243 olarak yargıtay ek savunma ıstedı temyız dılekcemde magdur olarak yazdım karakolun kendı doldurduğu ifadeler. Yargıtay kararı alt sınırmı uygular cezayı artırırmı gercekten mağdurum ip den suç ıslenmıs Tib kurum cevabı varmıs ozaman tib 15temmuz sonrası neden kapatıldı nasıl iştir mağdur olmak kadar zor bişe yok saygılarımla
Av. Mustafa Mıhcı
25 Mayıs 2017
merhaba davayı kendiniz yürütmek yerine bir bilişim avukatı ile yürütmeliydiniz. dosyayı görmeden ve anlattığınız kadarı ile mahkemeden ne karar çıkar bilmek zor.
Ayse nur
10 Haziran 2017
Bilişim suçlusuyum 15 yaşındayım bi ceza uygulanır mı ?
Av. Mustafa Mıhcı
12 Haziran 2017
15 yaş ceza ceza hukuku bakımında ceza verilebilir bir yaştır. Ancak yaştan dolayı cezada indirim yapılacaktır.
İsim vermek istemeyen
12 Haziran 2017
Arkadaşımın benim mahkemelik olayımı yayması üzerine ona mesaj attım senden intikamımı alıcam diye ve akşamına fake hesap açıp onun başkasına attığı iç çamaşırlı fotoğraflarını paylaştım ve kapadım hesapı ne olur acaba bunun sonucunda
Av. Mustafa Mıhcı
12 Haziran 2017
Sizin yaptığınız ispat edilirse özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan ceza alırsınız.
Bayrak
30 Eylül 2017
hakkımda facebook twiter vs yayınlardan çocuk pornosu izlemişin diye ifadeye çagırdılar ifade vermeye emniyete gittim bahse konu olan hizmet numarası bana ait ama ben bu tür bir arama izleme yapmadım ifademide bu şekilde verdim. Ben işim geregi haftada ili kez şehir dışında oluyorum nisanda 14 gün boyunca aktif olan IP numarası ile girilmiş deniyor. Wifi parolamızı kimseyle paylaşmyız evde 11 ve 7 yaşında iki çocugum var bilgisayarı onlar kullanır onlarıda zaman zaman kontrol altında tutuyoruz. Ben akşamları gelince cep telefonumdan wifiye bağlanırım. Bu konunun teknik savunmasını yapabilecek durumda değilim. 10 yıl infaz korum memurlugu yaptım böyle bi suçlamayla kalmak çok ağır ne yapacağımı bilemiyorum. Bu konunun aikibeti hakkında bilgi verirseniz sevinirim
Av. Mustafa Mıhcı
2 Ekim 2017
Merhaba, bu konu ile ilgili ciddi savunmanızın yapılması gerekmektedir. Kesinlikle bu alanda iş yapmış bir avukat ile çalışmanızı öneririm.
büşra sevi
26 Ekim 2017
beni bugün bilişim suçlarından aradılar. Bir kişinin kredi kartı üzerinde alışveriş yapılmış alışverişin adresi olarak adresim verilmiş ve numaram . savcılık soruşturma için beni çağıırıyor. ben memur olduğum için üzerime kalır diye korkuyorum napabilirim
Mıhcı Hukuk Bürosu
12 Kasım 2018
Merhaba, ifade verme üzere savcılığa gitmelisiniz. Soruşturma evresinde ifade vermeniz gerekli delilleri sunmanız sizin lehinize olacaktır.
Gökhan kaptanoğlu
28 Ekim 2017
Slm is arkadaslarimizla mesai bitiminde kucuk bir kutlama yaptik ve fotograflari facebook ta paylastim asla alkol almadik bu fotograflari bir takim sahislar tabi kim olduklarini bilmiyoruz fotograflarimizi alarak is yeri yonetimine gondermis farkli sozler soylenerek acaba dava acsak kim olduklarini bulma sansimiz varmi fake hesap uzerinden gonderilmis fake hesaba ulastik ama kapali kutu ayrica ayni fake hesap is arkadaslarimizdan 1 kisiyede ayni fotolari gondermis sizce dava acsak kim oldugunu ogrenme sansimiz varmi suan 5 kisi sucsuz olsalarda isyerinden tazminatsiz bir sekilde cikartilmaya calisilmakta
Mıhcı Hukuk Bürosu
12 Kasım 2018
Merhaba, bilişim suçlarında failin tespiti için IP adresleri, bilgisayar hard diskleri, tanık vb. araştırmalar yapılır. Bu araştırmayı savcılık yapar. Bunun için emniyet birimlerine veya doğrudan savcılığa başvuruda bulunabilirsiniz. İş sözleşmelerinizin geçerli veya haklı bir nedene dayanılmadan feshedilmesi halinde işe iade ve tazminat taleplerinizi de işvereninize mahkeme aracılığı ile yöneltebilirsiniz. İlgili hukuki süreç hakkında ayrıntılı bilgi almak için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
isim.vermek istemiyorum
4 Kasım 2017
merhaba bir tane internet oyununda Atatürke ve türkçe dilimize küfür edildi ne yapmam lazım
Mıhcı Hukuk Bürosu
12 Kasım 2018
Merhaba, Türk Ceza Kanunu 301. maddesi gereğince dava açılabilir fakat bu suçtan dolayı soruşturma yapılabilmesi için Adalet Bakanının izni gereklidir.
meltem platin
12 Aralık 2017
birisi işyerimin resmini çekerek kediye kolonya döktü kovaladı diye sosyal medyada paylaştı bunu nasıl şikayet edebilirim ceza alır mı şimdiden teşekkürler
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
merhaba, bir kimseye idari yaptırım uygulanması veya soruşturma açılması için o kişiye masum olduğunu bildiği halde hukuka aykırı fiil isnat eden kişi TCK madde 267 gereğince iftira suçundan yargılanır. Suçu sabit görülürse 1 yıl alt sınırdan başlayarak hapis cezası alabilir. Olayınızda sahte delil de kullanıldığından bu şahıs daha ağır ceza alacaktır. Savcılığa gidip şikayette bulunabilirsiniz.
Aliye
12 Aralık 2017
merhaba,
baska birinin adi ve fotograflari ile bir tinder hesabi acip onun numarisini paylasmak suc teskil eder mi? Cezasi ne olur ve ozel numaradan sadece birini aramak yani konusmadan ya da hatta o telfonu acmadan kapatmak sucmudur?
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
merhaba, kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur. TCK madde 134 gereğince hakkınızda soruşturma açılabilir bu yüzden etkin bir savunma için avukatlarımızla doğrudan iletişime geçebilirsiniz. İLetişim adreslerimiz sitemizde mevcuttur.
Yasin Tosun
4 Ocak 2018
özel hayatı ihlal suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması verilmesi mümkünmüdür
Mıhcı Hukuk Bürosu
13 Kasım 2018
Merhaba, bu suç bakımından hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkündür. Burada verilecek hapis cezası süresi önemlidir. Suç türü bakımından bir engel bulunmamaktadır. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ismini vermek istemeyen
2 Şubat 2018
Ben bir bayanım benim şahsi bilgilerimi belirterek benim fotoğraflarımı kopyalayıp ismimle sahte hesap açıldı ve arkadaş listemdekileri benmisim gibi ekliyor ,Bu kişiyi nasıl ifşa edebilirim ne gibi bir yol izlemeliyim kişisel bilgilerim yaşım nerde yaşadığım bunları yazarak erkekleri ekleyerek farklı bir amaç la kulanmaya çalışıyor yardımcı olun lütfen sucsuzken suçlu durumuna düşmek istemiyorum
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, emniyet birimlerine yahut doğrudan savcılığa konuyu konuyu bildirip hukuki süreci başlatmanız gerekmektedir. Konu ile ilgili hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yusufcan Aksoy
8 Temmuz 2018
arkadaşımın discord sunucusunda ki kanalları troll amaçlı sildik gidip dava açmış sonucu ne olur?
Mıhcı Hukuk Bürosu
9 Kasım 2018
Merhabalar, ne yazık ki dava sonuçları hakimin takdirine yönelik olduğundan dolayı bir öngörüde bulunmamız mümkün değildir. Avukatlık desteği için büromuz ile iletişime geçerek uzman avukatlarımızla görüşebilirsiniz.
İSMİMİ VERMEK İSTEMİYORUM
18 Ağustos 2018
MERHABA TAKMA İSİMLİ BİRİ MESSENGERIME CİNSEL İÇERİKLİ MESAJLAR ATIYOR EVİME GELECEGİNİ SÖYLÜYOR BENİMLE BİRLİKTE OLMAK İSTEDİGİNİ SOYLUYOR SAVCILIGA DİLEKÇE VERDİM SONUC NE OLUR NE ZAMAN SONUÇLANIR
Mıhcı Hukuk Bürosu
7 Kasım 2018
Merhaba.
Suç duyurusunda bulunduktan sonra sırasıyla soruşturma ve kovuşturma aşamaları takip edilecektir. Dava sürecinin takibini bir avukatla yürütmenizi tavsiye ediyoruz. Bize telefon veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz.
????????
21 Ekim 2018
Benim bir oyun hesbaım vardı. Bu hesabı 17 yaşındaki bi şahış çaldı. Acaba cezası nedir?
Mıhcı Hukuk Bürosu
23 Ekim 2018
Merhaba.
Türk Ceza Kanununda bilişim suçları farklı maddelerde düzenlenmiş olup somut olay değerlendirildiğinde hangi madde kapsamında bir yargılama yapılacağına karar vermek önemlidir. Yağtırım da buna göre değişiklik gösterecektir. Bizden iletişim bilgilerimiz aracılığıyla destek alabilirsiniz.
İSİM YOK
21 Ekim 2018
Benim bir oyun hesbaım vardı. Bu hesabı 17 yaşındaki bi şahış çaldı. Acaba cezası nedir?
Mıhcı Hukuk Bürosu
23 Ekim 2018
Bilişim suçları, teknolojinin gelişmesi ile paralel olarak gelişen bir suç tipidir. Bu sebeple, her işlenen bilişim suçunun ne yazık ki kanunda kesin bir karşılığı yoktur ve cezası dava görülmeden önce kestirilemeyebilir. Ancak oyun hesabınızın çalınmasına dair suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Write a comment: