Analık Davası
                                                              Analık Davası

Hayatta herkes için en önemli olan kişi, annesidir. Ama hayatın içerisinde yaşanılanlar sırasında bazen gerçekten anne olarak bilinen birisi değil de başka kişiler kimlikte anne olarak gözükmekte ve genel olarak bu durumdan haberdar da olunamayabilinmektedir. Bu durumu öğrendiğiniz anda ise üzüntü kaybı yaşayabilir ve gerçekleri öğrenme telaşı içerisine girebilirsiniz. Daha sonrasında da gerçek annenizin kim olduğunu öğrendiğiniz anda da hukuki prosedürsel işlemlerle analık davası açarak annenizi nüfusunuza kayıtlatabilirsiniz.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre gerçek annenizi nüfusunuza kaydettirmeniz için analık davası da denilen nüfus kaydının anne açısından düzeltilmesi davasını açmanız gerekmektedir.

Kişilerin aile kütüklerinde tüm nüfus bilgileri yer almaktadır. Bu kayıtlarda yer alan bilgilerden bir tanesi de anne adıdır. Bu bilgiler kişilerin hayatı içerisinde en önemli olan bilgilerdendir. Bu nedenle de analık davası açılarak gerçeklerin aydınlatılması sağlanabilmektedir.

Analık Davası Nasıl Açılır?

Analık davası açmak isteyen kişi, söz konusu iddianın var olduğu andan itibaren ilgili mahkemeye dava yolu ile başvurabilmektedir. Dava esnasında da, taraflar ellerindeki iddialarını ispatlayan delilleri sunmak zorundadırlar. Bunun yanında söz konusu dava, kamu düzeniyle ilgili davalardandır. Bu nedenle hakim tarafların sunmuş oldukları delillerle yetinmeyerek endişeye yer vermeyecek şekilde doğru sicil oluşturmak zorundadır.

Ayrıca söz konusu mahkeme için asıl delil DNA testidir. Bunun yanında tanık ve nüfus kayıtları ve diğer delillerde önemlilik arz emektedir.  İlgili mahkeme, dava esnasında tarafların davayı açmalarındaki hukuki yararı da gözetmektedir.

Tarafların dikkat etmesi gereken unsurlardan bir tanesi de aynı konuya ve iddiaya ilişkin dava, yalnızca bir kez açılabilinmektedir. Bu nedenle davaya başvurulmadan önce ve daha sonrasında hukuki yardım almak davanızı lehinize sonuçlanmasına yardımcı olabilecektir.

Dava, ilgili mahkemenin gerekli araştırması ile sonuçlanmaktadır. Dava sonucunda verilen karar, nüfusa işlenebilmesi için ise mahkeme kararı kesinleşmeli ve sonrasında da ilgili mahkeme söz konusu kararı kendiliğinden ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne yazı yazarak anne adının kaydını düzeltilebilinmektedir.

Analık Davası Açabilecek Kişiler ve Süresi

Analık davası, genetik anne, anne olduğunu iddia eden kadın, genetik anne olmadığı halde nüfusta çocuğun annesi olarak gözüken kadın ve anne adının yanlış yazıldığını düşünen çocuk ya da kişi tarafından açılabilinmektedir.

Açılan analık davası ise aleyhine kayıt düzeltilmek istenen kişi ile hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer ve ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne yöneltilmesi gerekmektedir. Söz konusu dava, davayı açanlar tarafından herhangi bir süreye bağlı olmaksızın açılabilinmektedir. Burada davanın açılması için önemli olan herhangi bir süre yerine iddia olan konunun varlığıdır. Yani çocuğun gerçek annesinin başkası olduğu iddiasının ortaya çıktığı her an söz konusu dava açılabilinmektedir.

Analık Davası Yetkili ve Görevli Mahkeme

Analık davası için görevli ve yetkili mahkeme; davayı açacak kişinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Türkiye’de aile kütüğü bulunmayan ve yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşların kaydı, ilgili Bakanlık tarafından belirlenen müdürlükte tutulmaktadır. Bu nedenle de söz konusu davayı açmak için, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde açması gerekmektedir.

Analık Davası ve Hukuk Büromuz

Kuruluşumuzdan itibaren birçok konuda başarılı danışmanlık hizmetleri ve davalar yürütmüş bulunmaktayız. Analık davası da diğer nüfus kaydının düzeltilmesi davaları gibi profesyonel bir ekip tarafından yürütülmesi gereken davalardandır. Zira ortada bulunan iddiaya dayanılarak sadece bir defa dava açma hakkınız bulunmaktadır. Bu nedenle de işinizi şansa bırakmak yerine başarılı, bilgili ve etkin bir avukatlık hizmeti için hukuk büromuza uğrayarak davanız hakkında hukuki yardım alabilir ya da davanızın lehine sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.

Tarafımızdan bu konuda yardım almak ya da davanızı en etkili biçimde yürütmemizi istemeniz halinde web sitemizdeki telefonu arayarak randevu alabilir ya da diğer iletişim kanalları ile bilgi alışverişi sağlayabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 18 Mayıs 2017

    suriye vatandaşıyım ama türküm yani türk vatandaşlığım yok ama. annem türk vatandaşı uzun zamandan beri ama türkiye için benim annem ile soy bağım yok. vatandaşlık için başvurduğumda annenin tc vatandaşı olduğunun ispat edilmesi gerekir dediler. bu yüzden annem olduğunu tespit eden dava mı açmalıyım.

    • 20 Mayıs 2017

      Merhaba bunun ispatı için tespit davası açmak gerekecektir. Bu davada DNA testi ile biyolojik anneniz olduğunun ispatı mümkün olmaktadır.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: