telif hakları avukatı
                                               Telif Hakları Avukatı

Telif Hakları;

Telif hakları, ürün, düşünce, bilgi vb. gibi maddi ve manevi eserlerin kullanılmasının, yayılmasının ve kopyalanmasının kanunlar nazarında belirli kişilere verilmesidir. Telif hakları avukatının en başta savunması, koruması ve sınırlarını bilmesi gereken hak türüdür.

Telif hakkını kullanma ve tasarrufta bulunma yetkisi sadece eser sahibinindir. Vekâlet verildiği takdirde de aynı işlemleri, telif hakları avukatı yürütmektedir.

Telif hakları, genel itibariyle 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda düzenlenmekte ve korunmaya alınmaktadır.  Bu nedenle de telif hakları avukatı için de en gerekli olan ve hâkim olunması gereken mevzuattır. Ancak diğer kanunlarla da ilgili olan bir hak türü olduğundan telif hakları avukatı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yanında diğer kanunlara da hâkim olması gerekmektedir.

Telif hakları; edebiyat, müzik, sanat ürünleri ve görsel-işitsel ürünler, filmler, bilgisayar program ve yazılımlarını ortaya çıkaran kişilerin bu ürünler üzerindeki hakları ile bunların asıl üreticileri dışında kalan icracı, yapımcı ve yayıncılarının komşu hakları olarak ta adlandırılan ikincil haklarını da kapsayan bir hak çeşididir.

Bu ürünlerin üretici veya yaratıcıları ürünlerin çoğaltılarak pazarlanması veya başka bir ürünün üretilmesinde kullanılmaları için diğer kişi ve kurumlara izin vermeleri veya bu kişilerle sözleşme yapmaları gibi bir durum olduğu zaman bu ürünlerin korunması sorunu ortaya çıkmaktadır. Koruma, bu ürünlerin, hak sahibi dışındakilerce kullanılmalarının önlenmesine yönelik olup ulusal yasalarla ve uluslararası düzenlemelerle de bu haklar ülke dışında da korunmaktır. Genel anlamda da,  yazar, sanatçı, besteci veya bilgisayar programcısı gibi üreticilerin haklarının korunmasına yöneliktir. Bu korunmanın sağlanmadığı yahut eserin asıl hak sahibine tescil edilmesinin yanı sıra yine de menfaat elde etmeye çalışan kişilerin varlığı halinde hukuki işlemlere başlamak için telif hakları avukatına başvurmak gerekmektedir.

Telif Hakları Avukatı

Telif hakları avukatı, telif haklarının sınırlarını ve mevzuatlardaki yerini bilen, telif hakları ve bunların tescil edilmesi ve bu hakları ihlal edenlere karşı yürütülecek işlemlere hâkim olan bir hukuk kişisidir. Bunun yanı, telif haklarına saldırı gerçekleştiren kişiler için cezai müeyyideler uygulanabileceği için ve bu kişilerden maddi ve manevi tazminat talep edilebileceği için ceza ve hukuk davası yürütme sürecinde uzman, deneyimli, her an ve her yerde güncel işlemler konusunda da bilinçli olmalıdır.

Bu özelliklere sahip bir telif hakları avukatı ile dava konusu olan işlemler en kısa sürede ve en az masrafla çözümlenebilmektedir.

Telif Hakları Avukatı’nın Yürüttüğü Hukuki İşler

  • Telif hakları avukatı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda düzenlenen işlemlerle ilgili olarak tescil edilme ve diğer her türlü konuyla ilgilenmektedir.
  • Telif hakları ile ilgili her türlü ilişkiden kaynaklanan durumlarda sözleşmelerin hazırlanması ve işlemlerinin yürütülmesini gerçekleştirmektedir.
  • Telif hakları ile ilgili hukuk ve ceza davalarının hazırlanması ve işlemlerinin çözüme kavuşturulmasını sağlamaktadır.
  • Telif haklarının ihlali halinde FSEK’da belirtilen suçların maddi ve manevi tazminatların takibini yapmaktadır.
  • Telif ihlali yapanlar haklarında cezai işlemler yürüterek haklarında ceza davası açılmasını sağlamaktadır.
  • Çoğaltılan nüshaların ve çoğaltmada kullanılan araçların devri veya imhasını talep edebilmektedir.
  • Telif hakları avukatı, telif hakkına tecavüz teşkil eden malların toplatılması ve imhası işlemlerini çözüme kavuşturmaktadır.
  • Telif hakları avukatı, tecavüz’ün meni işlemlerinin gerçekleştirmektedir.
  • Telif hakkı ile korunan eserlerin internet ortamına konulması halinde buradan kaldırılması işlemleriyle ilgilenmektedir.
  • Telif hakları avukatı, dava sonucu çıkan kararın ilan edilme işlemlerini gerçekleştirmekte ve uygulanmasını sağlamaktadır.
  • Eser sahibinin tespiti davalarına bakmaktadır.
  • Telif hakları avukatı, tecavüzün ref’i davalarıyla ilgilenmektedir.

Sonuç olarak, başarılı ve işinin uzmanı bir telif hakları avukatı ile çalışarak en başından eserin korunması sağlanabileceği gibi hem çıkan uyuşmazlıkların en kısa sürede ve en az masrafla başarılı bir şekilde çözümlenebilmesini hem de eserin korunmasını ihlal edenlere karşı da gereken yaptırımların uygulanması sağlanmaktadır.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 17 Mayıs 2017

    Çizdiğim bir çizimin bire bir aynısı bir kitap kapağında çıkmış. bu durumda telif hakkı tazminatı talep edebilir miyim?

    • 21 Mayıs 2017

      Merhaba yaptığınız çizim fikir ve sanat eserleri kanununa göre anlamında korunma hakkına sahiptir. Dolayısı ile yaptığınız çizim izinsiz kullanılmış ise telif hakkı tazminatı talep edebilirsiniz.

  2. 13 Ocak 2018

    Merhaba, 2015 yılında hazırladığım ısbn numarası alarak bastırdığım kitabımı bir üniversite kütüphanesi, sayfasına tamamını tarayarak koymuş ve pdf olarak indirilebiliyor. Benden herhangi bir izin alınmadı bu durumda ne yapmam gerekir.

    • 14 Kasım 2018

      Merhaba, telif hakkınızı ihlal eden kuruma karşı cezai süreç başlatabileceğiniz gibi maddi ve manevi tazminat talebinde de bulunabilirsiniz. Konunun ayrıntılarını görüşmek ve hukuki destek talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  3. 23 Temmuz 2018

    Merhaba. Site hala aktif mi bilmiyorum ama bir konu hakkinda danismak istiyorum. Hususi aracim uzerinde modifiye diye tabir edilen degisiklikler yaptim. Bu degisimi youtube uzerinde video olarak paylastim fakat bir sure sonra youtube kanalimi kapattigim icin videoyu sildim. Benim iznim veya bilgim olmadan bu video kopyalanmis ve baska kanallarda paylasilmis. Youtube uzerinde kanal sahipleri para kazanmakta. Bir diger konu ise aracin forum sayfasinda paylasmis oldugum resimler yine benim bilgim ya da iznim olmadan kopyalanarak alisveris sitelerinde urun gorseli olarak kullanilmakta. Bu iki durumda telif hakki tazminati talep edebiliyormuyum ? Dava acmadan once bu kisileri uyarmam gerekiyor mu yoksa direk dava acabiliyormuyum ? Izlemem gereken yol nedir ? Konu ile ilgili bilgilendirirseniz sevinirim. Simdiden tesekkur eder, iyi calismalar dilerim.

    • 9 Kasım 2018

      Merhaba.
      Araç üzerinde yapılan değişikliklerin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin tespiti gerekmektedir. Yapılan değişiklikler üzerinde bir tasarım hakkınızı bulunuyor mu bunların cevaplanması önemlidir. Ayrıca internette ürettiğiniz özgün içeriğin haberiniz olmaksızın kullanılıp maddi kazanç elde edilmesi de mağduriyetinize yol açmaktadır. Bu konudaki dava sürecini bir avukatla ilerletmeniz yararınıza olacaktır. Bize internet sitemiz üzerindeki iletişim adreslerimizden ulaşabilirsiniz.

  4. 16 Ağustos 2018

    merhaba. ben 7 sene boyunca bir yayınevinde ressamlık yaptım. orda çalıştığım süre içerisinde telif hakları ile ilgili herhangi bir szöleşme evrak imzalamadım. işten ayrıldıktan sonra yayınevinde çalıştığım süre içirisinde yaptığım resimleri farklı yayınevindeki kitap içlerinde kullandım. bu resimlerin bana ait olduğunu düşünüyorum o yüzden. bu konuda eski yayaınevim bana dava açacağını kitapları toplatacağını söylemiş başka insanlara. acaba bu konudaki haklarım nelerdir?

    • 7 Kasım 2018

      Merhaba.
      Resimlerden dolayı ortaya çıkan mali hakların kime ait olduğu konusunda Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 18. maddesinden faydalanmak gerekecektir. Tarafınıza bir dava açılması halinde davanın savunması ve takibi teknik detaylar barındırması nedeniyle oldukça zordur. Bu nedenle büromuzdaki avukatlarımızdan profesyonel hukuk desteği almanızı tavsiye ediyoruz. Bize telefon veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: