Önalım Hakkı (Şufa Hakkı) Davası
                                                           Önalım Hakkı (Şufa Hakkı) Davası

Önalım hakkı, diğer adıyla şufa hakkını yasal önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olarak iki ayrı kategoride incelemek gerekir. Günlük hayatta daha çok karşımıza çıkanı yasal önalım hakkıdır.

Yasal Önalım (Şufa) Hakkı

Adı üzerinde yasal yani kanundan doğan bu önalım hakkı, TMK. m. 732’de açıkça düzenlenmiştir. Buna göre “Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler”.

Yani paylı mülkiyette bir paydaş, gayrimenkul üzerindeki payının tamamını veya bir kısmını, 3. bir kişiye satmak isterse, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanarak payı satın alabilirler. Bu hak kanundan doğan bir haktır. Bu da şu demektir; yasal önalım hakkını kazanmak için önceden bir sözleşme vs. yapmış olmaya gerek yoktur. Önalım yani şufa hakkı, ancak dava yoluyla ileri sürebilir. Bu sebeple avukattan hukuki yardım almakta fayda vardır. Davanın adına önalım davası veya şufa davası denilmektedir. Payın satıldığı 3. kişi aleyhine açılır.  Önalım hakkı, payın satışının hak sahibi paydaşlara bildirildiği tarihten üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Hakkın düşmesi demek, tabiri caizse yok olması demektir. Dolayısıyla bahsi geçen süreler dolduktan sonra, önalım (şufa) hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkının kullanılamayacağı bazı durumlar vardır: ‘’taşınırlarda ve tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlarda, kamulaştırma hallerinde, miras intikalinde ve paylaşımında, iki şirketin birleşmesinde şufa hakkı kullanılamaz. Ancak belirtmek gerekir ki, şufa hakkının kullanılamadığı daha birçok durum bulunmaktadır, sayılanlarla sınırlı değildir.

Sözleşmeden Doğan Önalım (Şufa) Hakkı

Sözleşmeden doğan önalım hakkında, malik taşınmazı üzerindeki tasarruf hakkını bir sözleşme yaparak kısıtlamaktadır. Öncelikle belirtelim ki, bu sözleşme adi yazılı şekilde yapılmalıdır. Sözleşmeden doğan önalım hakkında malik taşınmazını satmaya karar vermesi halinde, sözleşmenin karşı tarafının öncelikli bir alım hakkı bulunmaktadır. Sözleşme iki kişi arasında olduğundan, taraflar yalnızca birbirlerine karşı sorumludurlar. Ancak, önalım hakkı tapuya şerh edilebilir bir haktır.

Önalım yani şufa hakkı tapuya şerh edilirse, bu hak 3. kişilere karşı da ileri sürülebilir. Yani malik, sözleşmeyle tanınmış önalım hakkına uymayıp taşınmazı satarsa, tapuda şerh varsa, satın alan kişiye karşı da önalım hakkını ileri sürebiliriz. Eğer şerh yoksa sadece malike karşı sürebiliriz. Şerhin etkisi 10 yıl geçmekle düşer. Şerh edilecek olan önalım hakkı sözleşmesi noterde resmi şekilde yapılmalıdır.

Önalım sözleşmesi bedel belirtilmeden yapılmış ise bu sözleşme yalın önalım sözleşmesidir. Bu halde önalım hakkı sahibinin yasal önalım hakkının kullanılmasında olduğu gibi alıcı 3. kişinin ödediği bedeli ödemesi gerekir.

Önalım sözleşmesi bedel gösterilerek yapılmış ve tapuya şerh edilmiş ise, 3. kişi sözleşmeyi veya bedeli bilmediğini ileri süremez. Sözleşmede belirtilmiş bedel ile önalım hakkı kullanılır.

Sözleşmeden doğan önalım hakkı da önalım davası (şufa davası) açarak dava yoluyla kullanılır. Süreler yasal önalım hakkında olduğu gibi 3 ay ve her halde 2 yıldır.

Tarım Arazilerinde Önalım Hakkı

Toprak Koruma ve Tarım Arazileri Kanunuyla Gelen;

2014 yılında çıkan Toprak Koruma ve Tarım Arazileri Kanununa göre tarım arazilerinin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri önalım hakkına sahiptir. Yani tarım arazisi sınırdaş tarım arazi sahibi olmayan birine satılırken yada tarım arazisi alınırken dikkat edilmesi gereken konu, tarım arazisi satıldıktan sonra dahi bitişik arazi malikleri dava açarak araziyi alabilmektedir. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler önalım haklarını kullanamaz. Önalım hakkına sahip birden fazla sınırdaş tarımsal arazi malikinin bulunması hâlinde hâkim, tarımsal bütünlük arz eden sınırdaş arazi malikine önalıma konu tarımsal arazinin mülkiyetinin devrine karar verir.

Tarım arazilerinde önalım (şufa) hakkının kullanılması da yukarda bahsedilen yasal önalım hakkının kullanılması ile aynıdır. Bu hak dava yoluyla kullanılır. Özellikle önalım hakkına sahip birden fazla sınırdaş tarımsal arazi var ise, hakimin hangi arazinin tarımsal bütünlük arz ettiğine dair ikna edilmesi gerekir. Dolayısıyla ön alım hakkına dayanarak ön alım davası (şufa davası) açacaksanız veya bu konuda hukuki danışmanlık almak ihtiyacı duyuyorsanız gayrimenkul alanında uzman bir avukata danışmak, hak kaybınızı önleyecektir.

Yazıyı Paylaş
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares
  1. 3 Aralık 2016

    Merhaba tam tapu arazide sinirdas arazi maliki dava acabilirmi tapu degeri dusukse ne gibi bir yol izlenmelidir.

    • 5 Ocak 2017

      Tam olarak net soru sorulmamış ancak tarım arazisi satıldı ise sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı vardır. Dolayısı ile dava açabilir.

  2. 13 Mart 2017

    Merhabalar. 8 ay önce alınmış müstakil tapulu tarım arazisine, komşu parselin açtığı önalım davası var. Maalesef satış bedeli de gerçek bedelin çok altında. Bu durumda davalı hukuki olarak nasıl bir yol izlemelidir?

  3. 15 Mart 2017

    Merhaba Mustafa bey. çeşitli yerlerden araştırdığımız ama bir türlü cevap bulamadığımız bir sorunumuz var mümkünse yorumlar mısınız ?

    Almış olduğumuz tarlaya tapu işlemleri sonrası komşu tarla sahibi sınırdaş önalım hakkını kullanarak dava açtı. Biz aldığımız tarlaya sınır bir başka tarla daha alsak sınırdaş önalım hakkına dayanılarak açılmış dava düşer mi ? Çünkü davaya konu tarlanın sınırında 2. bir tarlamız daha olmuş olacak ancak bu tarla karşı tarafın açmış olduğu davadan sonra alınmış olacak.

    Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

    • 20 Mart 2017

      Merhaba, ikinci bir arazi alarak şufa davasının düşmesini nasıl sağlayabilirsiniz? İkinci bir tarla aldığınız takdirde bu durum yine ilk aldığınıza karşı diğer sınırdaş maliklerin şufa hakkını kaldırmaz.

  4. 9 Nisan 2017

    Mustafa bey merhaba
    Komşum benim arazime bitişik tarım arazisini rayiç bedelin üstünde bir fiyatla satacagıni belirtti bu sebeple ben kendisine alım için fiyat teklif etmedim.
    Benim parsel 21000 m2 onunkisi 4200 m2 arazisini alacağını belirttiği al satçı duyduğum kadarıyla tapuda gerçek degerin çok altında fiyatlar beyan ederek vergi kaçırmakta. Ön alım hakkı davası açarsam ödeyecegim bedel onların tapudaki beyan degerleri üzerindenmi olur yoksa bu beyanlarına itiraz ederek gerçek satiş bedeli üzerinden bana devrini ileri sürebilirlermi

    • 10 Nisan 2017

      Tapudaki beyan üzerinden alabilirsiniz. Ancak hak kaybı olmaması adına bir avukat ile davanızı açın.

      • 16 Mart 2018

        Bir taşınmaz satılırken sınırdaş diğer mülk sahiplerinin satılacak araziye talip olması durumunda öncelik neye göre belirleniyo cvp verirseniz çok sevinirim

        • 20 Kasım 2018

          Merhaba, diğer sınırdaş tarla sahiplerinden sınırı en çok olan gözetilir. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  5. 19 Nisan 2017

    TOPRAK TAPULU BİR EVİM VAR. BAZI SORUNLARDAN DOLAYI EVİ MAHKEME YOLUYLA SATILIĞA ÇIKARDIM. TAPU RAYİÇİ 53 BİN TL GÖZÜKÜYOR. FAKAT BENİM DAİRENİN FİYATI 300 BİN .ŞİMDİ EV MAHKEMEDEYKEN PİŞMANLIK DİLEKÇESİ VERİRSEK BU RAYİÇİ ARTTIRABİLİRMİYİZ ARTTIRRISAK MAHKEMEYE YANSIRMI BU ARTTIRDIĞIMIZ RAKAM YOKSA 53 BİN TL YE GİTTİMİ ARSADAKİ PAYIM. YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM.

    TEŞEKKÜRLER.

  6. 5 Mayıs 2017

    89 Dönüm tek parça arazi satın aldım
    Komşu parselde 10 hissedar var . 10 hissedardan 2 si benim hakkımda ön alım davası açmışlar kalan 8 hissedar dava açmıyor 2 kişinin de çok düşük payları var dava açma hakları varmı MÜŞTEREK MALİK Babalarından Miras kalmış onlara

  7. 12 Mayıs 2017

    Merhaba mustafa bey büyük bir arazide şufa hakkın kullanılmak isteniyor ama fiili paylaşım olmuş evler inşaa edilmiş 40 yıllık bir geçmişi var ancak davacı fiili paylaşım olmadığını zira kendilerinin kullanımına ayrılan yerin olmadığını iddia ediyor araştırmalarımızda arsa üzerinde tapusu olmadan ev inşaa ederek kullandıklarını tespit ettiğimiz kişiler var mahkemede bıralar gösterilerek fiili paylaşımın olduğu savunulabilirmi birde üzerinde evin yada başka bir yapısal alanın olmadığı bir kaç yer var oralar kimsenin kullanmadıpı için davaya delil olarak sunulabilirmi

  8. 29 Mart 2018

    Mrb mustafa bey bagis edilmiş sınırdaş parsele ön alım davası açılirmi… Tşk ederim şimdiden yorumunz için

    • 20 Kasım 2018

      Merhaba, Toprak Koruma ve Tarım Arazileri Kanununa göre yasal önalım hakkınız vardır. Bu hak dava yolu ile kullanılır. Hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  9. 27 Mayıs 2018

    Iyi aksamlar Mustafa Bey
    Danismak istedigim konu su:Arsamiza bitisik komsu parsel bize herhangi bir bildirim yapilmadan sinirdas olmayan baska birine satilmis.Biz bu durumda onalim davasi acabilir miyiz?Acabileceksek eski malik mi yeni malik mi muhattaptir.Tesekkurler

    • 20 Kasım 2018

      Merhaba, eğer arsanız tarım arazisi ise Toprak Koruma ve Tarım Arazileri Kanununa göre tarım arazilerinin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri önalım hakkına sahiptir. Bu bir kanuni önalım hakkıdır. Tarım arazisi satıldıktan sonra dahi bitişik arazi malikleri dava açarak araziyi alabilmektedir. Dava açarak satış bedelini ödemek suretiyle arazinin mülkiyetinin size geçirilmesini isteyebilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  10. 8 Haziran 2018

    Merhabalar, konu ile ilgili tarafınıza mail atılmıştır. İyi günler dilerim.

  11. 29 Temmuz 2018

    6 ay once arsa aldım.tek tapu müstakil parsel 600 m2 arsam var. belediye imar planı uygulaması ile arsanın yanındaki diğer parsellerle birleştirdi toplam 3 donum oldu.3 dönümde 600 m2 hissedar oldum.diger hissedarlar sufa hakki kullanır mi.

    • 16 Kasım 2018

      Merhaba, diğer paydaşların yasal önalım hakkı söz konusudur. Payınızı paydaş olmayan bir kişiye satıp devrederseniz diğer paydaşlar 2 sene içerisinde dava açarak payı kendileri satın alabilirler. Satış işleminden sonra bu durumu diğer paydaşlara noter kanalı ile bildirmeniz halinde hak düşürücü süreleri 3 aydır. Kanuni önalım hakkının kullanılamayacağı bazı haller de kanun da mevcuttur. Somut olayınızın ayrıntılı değerlendirmesini yapmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  12. 17 Ağustos 2018

    mustafa bey kusura bakmayon peki paydaş olan bir arazi sahipleri paydaş olmayan tek tapu olan bir arazi için ön alım hakkı kullanabilirmi

    • 7 Kasım 2018

      Merhaba.
      Arazi üzerindeki mülkiyetin paylı ya da elbirliği mi olduğuna bakılarak verilecek cevap değişiklik gösterecektir. Olayın detaylarıyla incelenmesi ve buna göre bir yol izlenmesi daha sağlıklı olacaktır. Büromuza telefon veya mail ile ulaşıp gerekli hukuki desteği temin edebilirsiniz.

  13. 26 Ağustos 2018

    tarlayın satışından sonra sınırdaş ön alım davası açmış ama tarlayın eski sahibi sınırdaş ile kavgalı ona satmak istemiyor tarlayı alan kişinin kaybetme şanşı var mı? eski sahibin söz hakkı yok mu ? burda biraz özel mülkiyet kanununa giriyor heralde.

    • 7 Kasım 2018

      Eğer ki sınırdaşa önalım hakkı tanınmış ise sınırdaş eski sahibe karşı bu hakkını öne sürebilir. Eğer ki bu önalım hakkı tapuya şerh edilmiş ise sınırdaş bu hakkını tarlanın yeni sahibine karşı da öne sürebilir. Kavgalı oldukları için bu hakkın kullandırılmamak istenmesi geçerli bir sebep değildir.

  14. 12 Aralık 2018

    Benim arazimin kenarındaki tarla satıldı ben bunu yeni dudum satılalı 9 ay olmuş sınırdaş olmayan biri almış ön alım davası acsam bunu ala bilirmiyim ve tapu satış bedeliylemi alırım buna fazla para ödermiyim saygılar ve sevgilerimle

    • 13 Aralık 2018

      Merhaba, satış işlemi size noter kanalı ile bildirilmedi ise 2 senelik süre içerisinde önalım hakkınızı kullanabilirsiniz. Önalım hakkı dava yolu ile kullanılır. Tapudaki bedel rayiç bedelden çok farklı ise mahkemeden arsa için bedel belirlemesini talep edebilirsiniz. Konu ile ilgili hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  15. 13 Aralık 2018

    Merhaba Kasım ayında satın aldığım tarla için sınırdaş olan komşu dava açmış Bu durumda ben tarlayı diğer sınırdaşa satsam ön alım hakkı davası düşer mi

    • 13 Aralık 2018

      Merhaba, davayı açan kişi ihtiyati tedbir kararı niteliğinde satışı engelleyecek bir şerh koydurmadıysa diğer sınırdaşa tarlayı satmanız durumunda dava konusuz kalır ve düşer. Çünkü bir sınırdaş başka bir sınırdaşa satılan tarladan ötürü önalım öne süremez. Ancak bu durumda dava açan tarafın, diğer sınırdaşa yaptığınız satış işleminin muvazaalı olduğu iddiasında bulunma ihtimali vardır. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için satış işleminizi hukuki zeminde hak kaybı doğurmayacak şekilde gerçekleştirebilmeniz adına bir avukat yardımına başvurmanızı öneririz. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşme sağlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  16. 13 Aralık 2018

    Mustafa Bey iyi günler,
    Satın almayı düşündüğüm ‘Tarla’ niteliğindeki gayrimenkulün, sınırdaş komşularınca ”Şufa” hakkı kullanmalarını önlemenin (by-pass etmenin) bir yolu var mı acaba?
    Teşekkür ederim..

    • 13 Aralık 2018

      Merhaba, önalım hakkının belli bir satış için kullanılmaması için sınırdaşlarla sözleşme yapabilirsiniz. Bu sözleşme yazılı şekle tabidir. Onun haricinde 2 sene içerisinde önalım haklarını kullanabilirler. Ancak noter kanalı ile satışın gerçekleştirildiğini sınırdaşlara bildirirseniz 2 yıllık süreyi 2 aya indirmiş olursunuz. Bu sürelerin geçmesi ile birlikte önalım hakları düşer. Konunun ayrıntılarını değerlendirmek isterseniz büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: