İftira Suçu TCK 267
                                                   İftira Suçu TCK 267

Her insan;  onur, şeref ve haysiyet sahibidir. Yasal mevzuatımızda insanın bu değerlerini koruma altına almakta ve bu değerler aleyhine olmak üzere gerçek olmayan ifadeler beyan edenlerin de iftira suçu kapsamında ceza almasını sağlamaktadır.

İftira suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Adliyeye Karşı Suçlar başlıklı kısmının 267.maddesinde düzenlenmektedir. Böylelikle, adil yargılanma hakkımız ve onur, şeref ve haysiyet gibi kişilik haklarımız korunmaktadır.

Günlük yaşamda adı geçen iftira kelimesi, adını lekeleme, çamur atma, atıp tutma anlamına gelmektedir. İftira kelimesi yasal mevzuatımızda yer alan iftira suçu TCK 267 kapsamında ise işlemediği bilinmesine rağmen bir kişiye hukuka aykırı bir fiil isnat edip bu durumu yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın yayın yoluyla bildirerek hakkında soruşturma başlatma veya idari bir yaptırım uygulanmasına neden olma şeklinde işlenen suç tipidir.

İftira suçu faili, suça yönelik eylemleri bilerek ve isteyerek gerçekleştiren herkes olabilmektedir. Mağduru ise, suçun kendisine yöneltildiği herkes olabilmektedir. Ayrıca Anayasa’da belirtilen şikâyet hakkımızı yerinde bir şekilde kullandığımız durumlarda ise bu suç oluşmayacaktır.

İftira Suçu ve Cezası TCK 267

İftira suçu işleyen bir kimseye, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

İftira suçu işleyen faile verilecek olan ceza aşağıdaki durumların varlığı halinde ise yarı oranında arttırılarak verilmektedir. Suçun cezasını ağırlaştıran durumlar şunlardır;

  1. Fail tarafından maddi eser ve delillerini uydurarak işlendiği takdirde,
  2. Fail tarafından mağdura yüklenen eylemleri işlemediğinden dolayı beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ancak mağdurun aleyhine olarak isnat edilen suça yönelik gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanması halinde,
  3. Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış olduğu durumlardadır.

Ayrıca iftira nedeniyle mahkemenin mağdur hakkında verdiği mahkûmiyet kararı ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis niteliğindeyse iftira suçu ile ilgili faile verilecek olan ceza yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezası olmaktadır.

Mağdura isnat edilen fiili işlemediğinden dolayı beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması halinde ancak bu eylemler nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda, iftira suçu TCK 267 işleyen faile verilecek olan cezaların yanı sıra ayrıca faile kişi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre de ceza verilmektedir.

Bunlarla birlikte suçun basın yayın yoluyla işlenmesi halinde, faile verilecek olan mahkûmiyet kararı da aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ve masrafı hükümlüden tahsil edilmek kaydı ile ilan edilmektedir.

İftira Suçu Cezasında İndirim Halleri

İftira suçu işleyen faile aşağıdaki hallerin varlığı halinde ve yine aşağıda belirtilen durumlarda indirime konu olmaktadır. Cezası indirim halleri şunlardır;

  1. Failin, mağdur hakkında adli veya idari soruşturma başlamadan önce iftirasından dönmesi halinde, faile verilecek olan ceza beşte dördü oranında indirilmektedir.
  2. Failin mağdur hakkında kovuşturma başlamadan önce iftirasından dönmesi durumunda, faile verilecek olan ceza dörtte üçü oranında indirilmektedir.
  3. Failin mağdur hakkında hüküm verilmeden önce pişman olması durumunda, faile verilecek olan ceza üçte ikisi oranında indirilmektedir.
  4. Failin mağdur hakkında mahkûmiyet kararı verilmesinden sonra pişman olması halinde faile verilecek olan cezanın yarısı oranında indirilmektedir.
  5. Failin mağdur hakkında hükmolunan cezanın infazına başlanması durumunda pişman olması durumunda, faile verilecek olan cezanın üçte biri oranında indirilmektedir.
  6. Failin mağdur hakkında isnat ettiği eyleme yönelik mağdura idari yaptırım kararı verilmesinden önce failin pişman olması halinde, faile verilecek olan cezanın yarısı indirilmektedir.
  7. Failin mağdur hakkında isnat ettiği eyleme yönelik mağdura idari yaptırım kararı verilmesinden sonra failin pişman olması durumunda, faile verilecek olan cezanın üçte biri oranında indirim uygulanmaktadır.

İftira Suçu ve Şikâyet

İftira suçu TCK 267, buna yönelik şikâyetin ya da suç duyurusunun ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşmasının ardından kendiliğinden ve herhangi bir süreye bağlı olmaksızın soruşturulmakta ve fail hakkında ceza davası açılmaktadır.

Bu suç ile ilgili ceza davalarında görevli mahkeme, ilgili Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Ayrıca iftira nedeniyle mahkemenin mağdur hakkında verdiği mahkûmiyet kararı ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis niteliğinde olduğu ceza davalarında görevli olan mahkeme, ilgili Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

Sonuç olarak, TCK 267 iftira suçu mağduru ya da faili olduğunuz her iki durumda da başarılı, mevzuata hâkim ve tecrübeli bir ceza avukatından yardım alarak en kısa sürede ve en az masrafla hukuki sorunlarınız çözülmesini sağlayabilirisiniz.

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 17 Mayıs 2017

    merhaba, bir gün polislerin beni çevirdiğinde polislere başkasının kimliğini gösterdim ancak sonradan benim olmadığı ortaya çıktı hakkımda iftiradan dolayı dava açıldı. daha önceden bir suç işlediğim için başkasının kimliğini gösterdim ama sonradan öğrendim ki beni çevirmeleri o suç nedeni ile değil sıradan bir durummuş bundan kurtulabilir miyim?.

    • 21 Mayıs 2017

      Merhaba işlediğiniz suç nedeni ile başkasının kimlik bilgilerini kullanmak iftira suçu gibi değerlendirilir ancak ortada suç yoksa bu suç oluşmayacaktır. Bu durumun mahkemede anlatılması gerekecektir. Bir avukatla çalışmanızı öneririm. bizle çalışmak isterseniz sağ alttaki formdan veya telefon aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: