İcra Avukatı - Mıhcı Hukuk Bürosu
İcra Avukatı – Mıhcı Hukuk Bürosu

İcra hukuku, borcunu zamanında ödemeyen borçluya karşı, alacaklının talebi üzerine icra müdürlükleri aracılığı ile devlet tarafından zorla borcun yerine getirilmesidir. İcra hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlara da icra avukatı denir.

İcra Hukukunda İcra Avukatının Önemi

Alacağını tahsil etmek isteyen alacaklı, borçluya karşı icra müdürlüklerinde icra takibi başlatmalıdır. İcra takibi her ne kadar alacaklı tarafından da başlatılabiliyor olsa da; alanında uzman, bir çok icra dosyası tecrübesi bulunan ve icra dosyasının içeriğine hakim olarak olası yaşanabilecek hak kayıplarının önüne geçebilecek bir icra avukatı tarafından yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. İcra avukatının daha önceden birçok dosyada tecrübeli olması hızlı tahsilat açısından önemlidir. İyi bir icra avukatı dosyayı tüm yönlerinden inceler, alacaklının mal varlığına ilişkin araştırmaları yapar ve ona göre haciz işlemlerine girişir. Aynı zamanda icra hukuku ve tebligat prosedürlerine hakimdir. Borçlunun mal kaçırması durumunda, borçlu tarafından borçtan kurtulmak amacıyla yapılabilecek hareketleri önceden tahmin ve tespit edip buna göre önceden alınabilecek tedbirler ile bu olumsuz durumların en aza indirilmesini sağlayacak ve olası hak kayıplarının önüne geçilmiş olacaktır.

İcra takibinin sadece alacaklı açısından düşünülmemesi gerekir. Takibin borçlu tarafı da, kendisine karşı açılan icra takiplerine karşı bir icra avukatı ile çalışması kendisi açısından yararlı olacaktır. Özellikle itiraz sürelerinin kaçırılmaması, kendisine karşı borçlu olmadığı halde icradan tebligat gelmesi durumunda kötü niyetle açılmış icra takiplerinin bertaraf edilmesi durumunda açılacak menfi tespit davası ve bunun ispat edilerek alacaklı taraftan kötü niyet tazminatı kazanılması gibi durumlar, borçlunun da icra takibi prosedüründe bir icra avukatı ile çalışmasının yararlarını göstermektedir.

Yine icra takibine itiraz, haksız itirazın kaldırılması, itirazın iptali davası ile borçlu olunmadığının tespiti amacına yönelik menfi tespit davası prosedüründe teknik hukuk bilgisi ve usuli sürelerin kaçırılmaması yönlerinden alanında uzman bir icra avukatına danışılması tarafın yararına olacaktır. İcra hukukunda usul kuralları çok önemli olmasından ve hukukçu olmayan kişilerin bunu bilebilecek durumda olmaması dolayısı ile icra avukatı ile çalışmak hak kaybı olmaması açısından önemlidir.

İcra avukatı seçerken; özellikle bu alanda yani icra alanında uzman ve tecrübeli, disiplinli ve güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Alanında uzman ve tecrübeli bir icra avukatı ile çalışmak size zaman ve emek yönünden büyük avantajlar sağlayacaktır. Özellikle icra avukatı İstanbul şartlarında daha da bir önem arz etmektedir.

İcra Takibi Nasıl Başlatılır?

Alacağın tahsili için icra takibi başlatmak için öncelikle borcun kaynağına göre bir takip yolu seçilerek icra takibine buna göre devam edilmelidir. Buna göre; borç eğer bir mahkeme ilamına dayanıyorsa ilamlı takip yolu; kambiyo senedine (çek, bono, poliçe) bağlı olarak doğmuşsa icra takibi kambiyo senetlerine özgü icra yoluyla başlatılır. Eğer alacak bunlardan başka bir sebepten doğmuşsa genel haciz yoluyla ilamsız takip başlatılarak icra işlemlerine devam edilebilecektir.

İcra takibi başlatmak isteyen alacaklı adliyeler içerisinde bulunan icra müdürlüklerine hazırladığı ve altında imzası bulunan bir takip talebi ile başvurabilecektir. Bunun için öncelikle icra tevzi bürosuna başvurup hangi icra dairesinde başlatacağını öğrenmesi gerekir. İcra avukatları ise her yıl kendilerine belirlenmiş kotalar dahilinde bu işlemi bir kez gerçekleştirmek kaydıyla yıl boyu aynı icra dairesiyle çalışmaktadır. İcra takibi bir icra avukatı vasıtasıyla başlatılacak ise bunun için ayrıca bir vekaletname gerekir. Takibin kesinleşmesi için, borçluya gönderilecek ödeme emri ya da takip bir mahkeme ilamına dayanıyorsa icra emri borçluya ulaştıktan sonra takip türüne göre kanunda belirtilen sürelerin geçmesi ile birlikte borçlunun borcunu ödememiş ya da borca itiraz etmemiş olması gerekmektedir. Ödeme emrine itiraz süreleri takip türüne göre farklılıklar arz etmektedir. Ödeme emri kesinleştikten sonra ise alacaklı ya da vekalet verdiği icra avukatı haciz ve sonrasında satış işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli prosedürleri yürütecektir.

Aynı şekilde icra yolu ile kiracı tahliyesi de mümkündür. Kira borcunu yerine getirmeyen kiracının, icra yoluyla kira borcunun tahsili ve kiralanan yerin tahliyesi olanaklıdır.

Ek olarak karşılıksız çek nasıl tahsil edilir yazımızı okuyabilirsiniz.

İcra Hukuku Suçları ve Hapis Cezaları

Borcunu ödemeyen borçlu hapse girer mi? Hukukumuzda borcunu ödeyemeyen borçlunun hapse girmesi gibi bir durum olmadığı için, icra hukukunun gerekliliklerini yerine getiren borçlunun hapse girmesi mümkün değildir. Mal beyanında bulunmama, taahhüdü ihlal, yedieminliği suistimal suçları gibi suçlar bulunmasına karşın bunlara ceza verilebilmesi için bir çok şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu durum hukuki teknik bilgi gerektirdiğinden bu halde olan birinin icra avukatına danışması gerekmektedir. Bu yazı yayınlandıktan sonra yeni çıkan çek yasası ile adli para cezası verileceği, ödenmediği durumlarda hapis cezası verileceği söz konusu olmuştur. Bununla ilgili bir yazı yayınlayacağız ancak o zaman kadar bize ulaşıp danışmanlık alabilirsiniz. İcra avukatı İstanbul

Yazıyı Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 18 Ağustos 2016

    25.05.2006 tarihinde iş yerime gelip kredi kartıyla alışveriş yapmış müşterim tam 10 yıl sonra 24.06.2016 tarihinde ilamsız takip açarak ve itiraz süresi dolduğundan beni 35000 tl takribi paraya borçlu çıkarmıştır.bu kötü niyetli kişinin mağduru oldum.lütfen bana bir çıkar yol gösterirmisiniz.

    • 22 Ağustos 2016

      itiraz süresini kaçırmış iseniz bir icra avukatı kanalı ile menfi tespit davası açın ve zamanaşımı olduğunu ileri sürün. Bu şekilde ödemek zorunda kalmazsınız. Bize vekalet çıkarırsanız bu davayı yürütebiliriz.

  2. 25 Ağustos 2016

    Merhaba babamlar 4 kardeş ama bütün arazi 3 kardeşin üzerine. Kardeşim borcundan dolayı araziye haciz işlem yapıldı. Ama biz 7 kardeş va amca, hala cocukları olarak buna karşıyız. Birkişinin yaptıgı bedeli bu kadar kişi ödemelimi sadece onun hakkı olan üzerinden birşey yapılmazmı. Arazinin hacizle satılmaması için ne yapabiliriz.

    • 2 Eylül 2016

      Bir kişinin borcundan dolayı malesef arazi üzerinde işlem yapılabilir. Ancak satıldığında sadece onun payı üzerine düşen miktar haczedilir.

  3. 17 Eylül 2016

    2015 yilinda elden 110 bin tl 2016 yilinda bankadan 40 bin tl borc verdigim kisi borcunu ödemedi.Her iki meblag icin senet imzalamisti.Uzaktan akrabam oldugu icin icra ile ugrasmak istemedim.Ödeyecek durumuda zaten yok.Bende üzerine bulunan tasinmazi devir aldim.degeri 130-155 bin tl arasinda.Ama ben aldiktan sonra butun devir islemleri bittikten 1 gun sonra 7bin tl tutarindaki borc icin bir baskasi tarafindan icraya verilmis.

    Suan benim yaptigim islem mal kacirmaya girermi?Bu kisinin alacaklilari benim ondan aldigim tasinmazdan hak taleb edebilirlermi?

    • 21 Eylül 2016

      Borçlunun mal kaçırması yazımızı linkin üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Sanıyorum bu cevap olacaktır. Burada dikkat etmek gereken şeyler vardır. Akrabanız tam olarak kim, tapuda devir miktarı gerçek rakam üzerinden mi gösterildi vs sair gibi muvazaa unsuru barındıran durumların bilinmesi gerekir. Aksi halde net bir şey söyleme doğru olmaz.

  4. 28 Eylül 2016

    Müşteri çeki karşılıksız çıktı. Çekin arkasında kardeşimin cirosu var ama dükkan benim adıma kardeşimle alakam yok. Fakat alacaklının avukatı beni mahkemeye vermiş banada ödeme emri gelmiş fakat ben onu alıp dava açmadım karşı tarafında avukatı mahkeme kararıyla gelip dükkanımdan mal götürdü. Ben malı geri almak için dava açıcaktım fakat avukatım 3 gün boyunca uğraştı icra dosyasını bulamadı icra memuru dosyayı bırakmamış. Şimdi o mal satışa çıkıcak ve borcu karşılayamadığı için tekrar gelicekler bunun için ne yapabiliriz çözüm bulursanız sizinle çalışabiliriz

  5. 4 Aralık 2016

    Bir tanıdığımın ben de seneti var bu şahsın 6 7 bankayada borcu var evine daha önce haciz için gelinmiş fakat sigortalı bi işi de olmadığı için kimse bisey alamamış su an sigortalı bi ise girmiş ben senetlerimi haciz işlemi için avukata versem maaşına haciz koymak için işlemleri baslatsak daha önceki alacaklılarmi ön sırada olur yoksa ilk bende maaşa haciz koydurabilirmiyim

    • 5 Ocak 2017

      Uygulamada ilk maaş haczi müzekkeresini gönderen ilk sıraya girecektir.

  6. 17 Mart 2017

    Kendi firmam başka bir firmaya açık fatura ile mal verdik ve bu fatura bedeli ödenmedi hala mahkemeye versem rahat ve kolay bir şekilde alabilirmiyiz. Alırsakta nasıl alırız.

  7. 22 Mart 2017

    öncelikle merabalar bi sorum olacaktı bankadan kredi kartı almıştım limiti ise 750 tl ve bn bunu ödeyemedim durumum olmadı ve bu 750 lira 1400 tl olmuş babamlara icra memurları gelmiş fakat bnm üzerime hiç bir mal varlığı yok tarlada ırgatlık yapıyorum sizce bu davanın sonu ne olur iptal mi olur şimdiden tskler

    • 23 Mart 2017

      Anlattığınız duruma göre mal varlığınız yok ise genel itibarı ile tahsilat yapılamaz ancak iptal de olmaz. Anlattığınız kadarı ile ve sigortalı çalışmadığınızı varsayarak konuşuyorum aksi halde maaş haczi gelir.

  8. 23 Mart 2017

    mrb 08.05.2012 tarihinde bir ev aldim evi aldiğim kişi bugun bankalar tarafindan haciz tebligati yapilmiş bu durumda 4 yil 11 ay önce almiş olduğum evde geriğe dönük satiş iptal olurmu.teş.kolay gelsin

    • 18 Mayıs 2017

      borçlunun mal kaçırması ve tasarrufun iptali davası yazımı okuyabilirsiniz orada bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi verdim.

  9. 24 Nisan 2017

    Merhaba,

    kiracım ile 1 yıllık kontrat yaptık fakat 7 ay sonra 700 lira borcu olmasına rağmen cıktı gitti.Bu durumda hakkımı nasıl arayabilirim. Nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

    • 21 Mayıs 2017

      merhaba bu 700 lira borcu icra yolu ile talep edebileceğiniz gibi erken çıkmadan dolayı da tazminat talep edebilirsiniz.

  10. 30 Mayıs 2017

    merhaba işlerimin kötü gitmesi üzerine icralık olmadan dükkanımı başkasının üzerine 6 ay sonrada eşimin üzerine geçirdim . bu arada icralar ard arda geldi şuan avukatlat iş yerine icraya geldiler ve gün verdiler tekrar gelip mallara el koyacaklarını söylediler.hukuken eşimin adına olan dükkana icra koyabilirlermi ve bu durumda şuan zaten o borçları ödeme durumunda değiliz ne yapabiliriz

    • 30 Mayıs 2017

      Muvazaalı devir yapıldığı için tasarrufun iptali davası yoluna gidebilirler. Bununla ilgili tasarrufun iptali ve borçlunun alacaklıdan mal kaçırması yazımı okuyabilirsiniz.

  11. 14 Aralık 2017

    Merhaba benim icra takip konusunda uzman bir avukata ihtiyacım var. Gerekirse yüz yüze görüşmek isterim konu biraz derin olduğu için bire bir görüşmek istiyorum bu alanda ciddi kariyeri olan avukatınız var ise en kısa zaman da görüşmek isterim

    • 15 Kasım 2018

      Merhaba, icra davaları konusunda alanında ihtisas sağlamış ve tecrübeli avukat kadromuz mevcuttur. Bizimle internet sitemizde mevcut bulunan iletişim adreslerimiz aracılığıyla doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 MIHCI HUKUK BÜROSU | İSTANBUL

Gizlilik Politikası

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: